用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 ...
樓主: KCBC
go

我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 [複製鏈接]

原帖由 km1357 於 10-11-23 11:56 發表
其實我都唔明點解小學要返全日咁長

小朋友是否有需要學咁多東西?? 真係替d小朋友辛苦, 你叫d大朋友坐定定兩個鐘聽書都好難. ...

本來禧年係有分上,下午校....
下午校因為少人讀,所以2006年同左 就快殺校既恩平工商會李吳瑞紀念學校合併
之後禧年就變左全日制

小息時間短,食飯時間又吾足夠,話就話12.25食飯,但要老師到課室先開始準備開飯,又要派飯,又要洗手,又要禱告,起碼12.35 or 12.40先開始食,如果你食得慢又死。
無時間去玩or做功課呀。
原帖由 KCBC 於 10-11-23 17:35 發表

本來禧年係有分上,下午校....
下午校因為少人讀,所以2006年同左 就快殺校既恩平工商會李吳瑞愛紀念學校合併
之後禧年就變左全日制

你講得岩... 都唔好講去玩, 如果食得慢的同學, 連食飯時間都未必夠.

原帖由 Sandwiches 於 10-11-26 09:10 發表
小息時間短,食飯時間又吾足夠,話就話12.25食飯,但要老師到課室先開始準備開飯,又要派飯,又要洗手,又要禱告,起碼12.35 or 12.40先開始食,如果你食得慢又死。
...

原帖由 qkhui 於 10-11-26 23:23 發表
你講得岩... 都唔好講去玩, 如果食得慢的同學, 連食飯時間都未必夠.

我個仔食完飯話仲有時間剩喎,
不過佢地食飯同屋企唔同, 係學校食飯要專心,不可邊吃邊食.佢地自然食得好快.

我上年都有喺學校度做義工姨姨幫手睇小朋友吃飯.  我見 d 小朋友大部份都夠時間食晒 d 飯,  當然都有一,二個小朋友食唔晒, 但其實唔喺唔夠時間食, 而喺個小朋友唔想食而喺度拖延時間.

原帖由 Sandwiches 於 10-11-26 09:10 發表
...

醒目開學勳章

原帖由 ktmama 於 10-11-27 19:39 發表
我上年都有喺學校度做義工姨姨幫手睇小朋友吃飯.  我見 d 小朋友大部份都夠時間食晒 d 飯,  當然都有一,二個小朋友食唔晒, 但其實唔喺唔夠時間食, 而喺個小朋友唔想食而喺度拖延時間.

...

上到3年班, 好多時老師(同埋家長)都想小朋友可以係食飯後可以做d功課, 事實功輔堂好多時都用梨教書, 無乜時間做功課.

KCBC,
請問你在禧年時, 覺5覺得d課程好快呀 ?

其實會5會都明點做已教左下一課呢 ?

我覺得禧年都幾注重品德教育,好似公民冊,自我挑戰計劃,品德+成績並重.
KCBC,
你認為呢?

班班吾同,囡囡個班食完飯就有自由時間,比同學仔自己周圍行下。又可以同同學仔傾下講下。

原帖由 qkhui 於 10-11-20 23:11 發表
yes, 仔仔都有講可以細細聲.
不過我只是覺得我們上班都會期望午膳時間可以鬆鬆抖抖, 食完飯可以行一行, 這樣好像健康些. 午膳後也會精神些.
‹ 上一主題|下一主題