用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 召集10-11 小一 1B班家長請進
樓主: yanjacky
go

召集10-11 小一 1B班家長請進 [複製鏈接]

honghong

多謝你呀!我問佢做邊度、做幾多、幾時做佢都話唔知,佢話老師冇講喎,可能佢上堂發白曰夢!無論如何,我都非常非常多謝你的幫忙!

Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ??

[quote]原帖由 yanjacky 於 10-9-15 16:32 發表
Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ?? [/quote

yanjacky,
yes, 係homework底底有個"DO HOMEWORK" ICON, 按入去, 就可以ON-LINE 做

原帖由 yplcin 於 10-9-15 12:58 發表
honghong

多謝你呀!我問佢做邊度、做幾多、幾時做佢都話唔知,佢話老師冇講喎,可能佢上堂發白曰夢!無論如何,我都非常非常多謝你的幫忙!

yplcin,
小事小事, 5洗多謝, 大家互相幫忙

thanks thanks.....

原帖由 honghong 於 10-9-15 16:42 發表
[quote]原帖由 yanjacky 於 10-9-15 16:32 發表
Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ?? [/quote

yanjacky,
yes, 係homework底底有個"DO  ...

今日都有數學網上功課做..大家記得留意!
你地小朋友識唔識到新同學仔, 我見仔仔好似仍未識到,佢成日話小息無得玩..只可以坐定定食下嘢,所以無機會同其他同學仔玩下...請問其他家長, 你地小朋友是否都有這樣告訴你?

原帖由 Tenno 於 10-9-16 10:31 發表
今日都有數學網上功課做..大家記得留意!
你地小朋友識唔識到新同學仔, 我見仔仔好似仍未識到,佢成日話小息無得玩..只可以坐定定食下嘢,所以無機會同其他同學仔玩下...請問其他家長, 你地小朋友是否都有這樣告訴你? ...

Tenno
我自己5鍾意sfa on line功課模式, do homework個板面只可填答案, 要另外開一個word模式板面比小朋友睇題目<---我寧願print out咗等小朋友睇住嚟做
5該晒你呀, 你一早提醒, 咁我就可以print定出嚟等小朋友返來做
我聽個仔講, 小息冇得玩乜制, 因為佢地要坐係禮堂地下食茶點/去下洗手間, 到lunch食完飯又只可以坐係班房個位到不能出禮堂玩<----所以我個仔好鍾意yanjacky個仔帶佢去輔導室玩

不過佢地係班房到都有傾計, 我成日都聽到我個仔提起d同學仔個名

hong hong
網上功課我都是PRINT出黎比佢做, 我都覺得會方便D,你仔仔都好, 可以小息時去輔導室玩下, 我仔仔未習慣小學生活, 因為佢以前諗小學生活是小息可以同同學仔玩及可以到食物部買嘢食, 但依家兩樣都無. 佢有點失望. 幸好老師有時上堂時,都講下笑話....佢一講尼D笑話, 佢先雀躍..

原帖由 honghong 於 10-9-16 11:23 發表

Tenno
我自己5鍾意sfa on line功課模式, do homework個板面只可填答案, 要另外開一個word模式板面比小朋友睇題目

原帖由 Tenno 於 10-9-16 13:08 發表
hong hong
網上功課我都是PRINT出黎比佢做, 我都覺得會方便D,你仔仔都好, 可以小息時去輔導室玩下, 我仔仔未習慣小學生活, 因為佢以前諗小學生活是小息可以同同學仔玩及可以到食物部買嘢食, 但依家兩樣都無. 佢有點 ...

Tenno,
我仔仔冇得入輔導室玩, 只有yanjacky仔仔帶入去先可以入去玩, 我仔仔只入了一次
我仔仔諗住小息的生活係可以係操場踢波, 跳繩, .......
原來係乜都冇

Hong Hong , Tenno

我都有print d 綱上功諜出來做左先係綱上做, 我覺得好d, 原來小息係咁悶架, 只係坐定定係課室 (我個仔冇話我知架), 唔掛得之我個仔日日借d "依"去輔導室搵何姑娘啦, 佢只不過cry左幾日,何姑娘驚佢唔開心頭幾日一小息就叫佢去輔導室玩下, 何姑娘話可以叫佢叫多2個同學仔去一齊玩咁囉, 不過佢依2日返學都冇cry, 但佢就自己去搵何姑娘囉............不過何姑娘話都歡迎佢入去搵佢既, 可能何姑娘想觀察佢多d掛

點解咁少1B班同學仔既媽咪既, 1B班家長快d入來傾下計啦!!!

Yanjacky
如果你話你仔仔之前返學cry, 我諗係學校門口見過你, 因為我每日都帶仔仔返學, 希望有機會大家會撞見, 交流下.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 13:53 發表
Hong Hong , Tenno

我都有print d 綱上功諜出來做左先係綱上做, 我覺得好d, 原來小息係咁悶架, 只係坐定定係課室 (我個仔冇話我知架), 唔掛得之我個仔日日借d "依"去輔導室搵何姑娘啦, 佢只不過cry左幾日,何姑娘驚 ...

Tenno

Haha, 唉你話丫, 亞仔cry幾多人會睇到丫, 真醜怪丫, 好呀,我都想真係可以搵一d同班同學既媽咪傾下計呀, 上綱其實我都係唔係可以成日上, 係度講得太多又唔係咁好, 我仔仔唔係好講野比我知架!!! 我都唔認得邊d係同班同學仔, 我係認得一兩個咋, 不過依家你認我就容易喇!!!! 係呢, 你洗唔洗返工架 ??

原帖由 Tenno 於 10-9-16 14:19 發表
Yanjacky
如果你話你仔仔之前返學cry, 我諗係學校門口見過你, 因為我每日都帶仔仔返學, 希望有機會大家會撞見, 交流下.

yanjacky

你仔仔都好叻...依家已經無再cry,小朋友cry起碼你知佢有不快事, 可以盡快幫佢.我每晚都有問仔仔係學校的事, 佢都有不快或開心事,尼d都係佢地成長經過...
我每日帶完仔仔返學, 先返工. 我見學校門口有好多一群群家長交流心得, 而我只在開學時.認識一位1B班家長.
但仔仔就有講班內有2位同學是佢幼稚園同班同學.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 14:57 發表
Tenno

Haha, 唉你話丫, 亞仔cry幾多人會睇到丫, 真醜怪丫, 好呀,我都想真係可以搵一d同班同學既媽咪傾下計呀, 上綱其實我都係唔係可以成日上, 係度講得太多又唔係咁好, 我仔仔唔係好講野比我知架!!! 我都唔認得邊d ...

Tenno

你仔仔都好丫肯講野比你知, 我問親佢佢都話冇咩事發生架, 佢鍾意果陣你唔問佢佢都會講囉, 佢唔想講既,你點問佢都話冇野架..........我依2日冇送佢到學校,我叫姐姐送, 我只係陪佢坐mtr, 可能咁樣佢依2日都冇cry喇, 但我聽日都會送佢到學校, 你多數幾點到學校架 ????

原帖由 Tenno 於 10-9-16 15:18 發表
yanjacky

你仔仔都好叻...依家已經無再cry,小朋友cry起碼你知佢有不快事, 可以盡快幫佢.我每晚都有問仔仔係學校的事, 佢都有不快或開心事,尼d都係佢地成長經過...
我每日帶完仔仔返學, 先返工. 我見學校門口有好 ...

我同仔仔都是搭MTR返學, 每日到學校大約7:35左右.如你明天都帶仔仔返學, 約你係學校門口見.上網睇功課見ENG DICT.派左, 唔知仔仔有幾分.昨天仔仔話有一個錯左, 而且佢話唔係黙晒課文句子, 而係抽左單字黙.
下次英文黙書範圍都出左. 大家又要努力.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 15:29 發表
Tenno

你仔仔都好丫肯講野比你知, 我問親佢佢都話冇咩事發生架, 佢鍾意果陣你唔問佢佢都會講囉, 佢唔想講既,你點問佢都話冇野架..........我依2日冇送佢到學校,我叫姐姐送, 我只係陪佢坐mtr, 可能咁樣佢依2日都冇cr ...

Tenno

好丫, 聽日大家見下面傾下計丫, 我認唔到你架, 你見到我就叫我喇, 我一陣PM我電話比你丫, 亞仔都話派左英文默書喇, 佢有個字漏左寫s都扣左4分呀, 好唔底呀!!!

下次英默要叫佢聽清楚d先得!!!! 來緊day 5 既中默大家都要努力呀!!!!

原帖由 Tenno 於 10-9-16 16:17 發表
我同仔仔都是搭MTR返學, 每日到學校大約7:35左右.如你明天都帶仔仔返學, 約你係學校門口見.上網睇功課見ENG DICT.派左, 唔知仔仔有幾分.昨天仔仔話有一個錯左, 而且佢話唔係黙晒課文句子, 而係抽左單字黙.
下次英文 ...

Yanjacky

明天見, 我都PM左, 我電話給你.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 16:26 發表
Tenno

好丫, 聽日大家見下面傾下計丫, 我認唔到你架, 你見到我就叫我喇, 我一陣PM我電話比你丫, 亞仔都話派左英文默書喇, 佢有個字漏左寫s都扣左4分呀, 好唔底呀!!!

下次英默要叫佢聽清楚d先得!!!! 來緊day 5 既中 ...

原帖由 Tenno 於 10-9-16 16:47 發表
Yanjacky

明天見, 我都PM左, 我電話給你.

早上係我老公車個仔返學, 見你地相認, 我又嚟湊熱閙, 明天一齊呀

hong hong

咁你係咪都會送仔仔返學架, 如果係既, 聽日一齊見見面丫
‹ 上一主題|下一主題