用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2009年9月 P3 ge 家長請多d入黎
樓主: HoneySeeSee
go

【KTS】2009年9月 P3 ge 家長請多d入黎 [複製鏈接]

亞仔今個月成日病缺席咗好多日,請問 GS test 要串邊幾個生字.
thanks!

For your reference, pls go to BK blog and check out HY412's blog.  She was so kind to list most of the current affair occured in Sep and Oct.  Just to prepare for the test.

開學時, 老師都講過不用串字了, 只要溫9月份時派了的vocab工作紙....今次是溫頭3個表,不用串, 只要認得個字點樣解, 所以應該有字比佢哋選的.  我亦問過一些家長, 都說g.s. 老師今次沒有專登圈一些生字比小朋友串.

原帖由 ivyko 於 09-11-4 21:56 發表
亞仔今個月成日病缺席咗好多日,請問 GS test 要串邊幾個生字.
thanks!

但亞仔話幾個政府部門要識串,我叫佢問同學佢圈咗好多個字話要串.

原帖由 HoneySeeSee 於 09-11-6 10:30 發表
開學時, 老師都講過不用串字了, 只要溫9月份時派了的vocab工作紙....今次是溫頭3個表,不用串, 只要認得個字點樣解, 所以應該有字比佢哋選的.  我亦問過一些家長, 都說g.s. 老師今次沒有專登圈一些生字比小朋友串.

...

好野!完成測驗喇!大家都可以鬆一口氣...!

琴晚串字真係串到daddy發晒脾氣!

今日大家都relax下...會帶佢去同佢表兄妹玩.明天重新開始!

記著明天要著冬季校服影班相呀!

Here always seems very quiet...!

many flies flying in this room...let me kill some flies first...

GS 老師話好多同學仔今次測得唔好, 問邊個覺得份卷深,亞仔話好多人舉手.死 LA, 唔知亞仔考成點

Still too many flies here Can I help you ?

原帖由 Helen 於 09-11-12 11:52 發表
Here always seems very quiet...!

many flies flying in this room...let me kill some flies first...

Yes...please!

Don't know when they will get back the test papers??

阿囡話老師說唔會派卷住, 因有同級同學隻手受傷要補考, 可能下星期才派...

OIC...

right, that student is in my son's class...poor boy! He dropped on the floor when he was running in PE lession. He took leave about 1 week.

hello大家,
p3的版面一向也比較靜,今學年,我也是第一次登錄,我的囝囝就3d班,有沒有3d班的家長?

上班時,突然想起明天英文默書,大家預備左未??
幸好,今年的範圍較少,相信今晚溫習也不是大問題!

囝囝說,英詩集誦於23/11比賽,這陣子每天功課堂也要練習,幸好,功課不多,一般來說,平日,他能於5:30前完成,但做完功課後,他很hair,無所事事至九時許,再大睡,唉!

chun 媽,

英詩集誦比賽應該係11月24日呀! 23日要留校特訓至4:10pm...無得搭校車,要我去接返佢添!

咦 !  同一屋簷下喎 !  chun媽, 以後多多幫忙了

原帖由 chun媽 於 09-11-19 13:25 發表
hello大家,
p3的版面一向也比較靜,今學年,我也是第一次登錄,我的囝囝就3d班,有沒有3d班的家長?

這真是學校又一大德政啊!!

已經不多默書了, 範圍還要....阿囡玩的時間又多了, 我又舒服多了

原帖由 chun媽 於 09-11-19 13:27 發表
上班時,突然想起明天英文默書,大家預備左未??
幸好,今年的範圍較少,相信今晚溫習也不是大問題!

測驗卷都還未派,明天見家長都不知講咩好, 我唔得閑, c6自己同老師social吓啦

是呀,希望明天他們會有好成績!

原帖由 Helen 於 09-11-20 14:33 發表
chun 媽,

英詩集誦比賽應該係11月24日呀! 23日要留校特訓至4:10pm...無得搭校車,要我去接返佢添!
‹ 上一主題|下一主題