用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 ...
樓主: Bcat
go

現行的派位制度下..過多幾年,結果讀邊間間都一樣 [複製鏈接]

原帖由 BBTWIN 於 09-5-15 11:24 發表

你話你同事個女係blue blood, 我以為佢地係富豪第2代. 不過如果學校有中文科,又真係唔可以唔識.名校多數著重全面發展,純英語要讀國際學校la. ...

主要科目唔pass, 唔單止名校要留級, 一般學校都要留級啦.
唔使留級果d? 怕怕.

原帖由 亞水 於 09-5-15 13:23 發表
我完全可以確認Charlotte_mom的看法是真的,100%果隻。

我就係人辦,41網男校,當年小一開學3個月照兩次肺 (係照我果D炸,未計照亞水太果D呀 )。唔會直接同你講,不過佢會令你明白佢講緊乜野。

之後?之後咪唯有咬緊牙 ...

我同事個仔咪又係小一, 又係開學得幾個月照兩次. 話佢個仔呢樣果樣, 講到好差o甘.攪到我同事好down. 佢都唔算慘,佢話有d家長巳被勸給小朋友退學.呢間喇x都算誇張羅

入小一幾個月已勸離校?

不可自主收生. 真的唯有行此政策. 不然. 那能保持地位? 曾聽聞該校網的名女校. 也有差不多政策. 看來超級有名的津校. 也會差不多.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-15 17:58 發表

我同事個仔咪又係小一, 又係開學得幾個月照兩次. 話佢個仔呢樣果樣, 講到好差o甘.攪到我同事好down. 佢都唔算慘,佢話有d家長巳被勸給小朋友退學.呢間喇x都算誇張羅 . ...

My friends told me  喇x P1 no one has left this year. Only those with poor conduct are recommended to leave sometimes but not compulsory as it is against the rules of Education Deparment. He also told me that the teacher will only ask the parents to pay special attention for those kids who make trouble in the class & seldomly call those with poor acedemic result.

quote]原帖由 ysnmama 於 09-5-15 18:13 發表
入小一幾個月已勸離校?

不可自主收生. 真的唯有行此政策. 不然. 那能保持地位? 曾聽聞該校網的名女校. 也有差不多政策. 看來超級有名的津校. 也會差不多.

... [/quote]

咁又未必,我識得一個媽咪,我唔知是否新移民家長,但聽口音有分別。人地個仔不知幾叻,小學年年考第一,升中時x沙和dbs收都唔去啊,入咗皇仁,又是考第一。我成日都叫阿女學吓人。
原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 15:25 發表

我咪講緊一d新移民小朋友o既問題羅.新移民家長一般教育程度低,又要搵食.大部份做o既都係體力勞動或工時長的工作,返到屋企仲邊度有閑情去管教佢地o丫 .所以真係好怕子女會同佢地一齊學習. ...

onmummum1,

sorry for my interruption. but i just don't suggest "我成日都叫阿女學吓人". i am afraid kids hate this sentence very much.

studying in famous school, the kids will have their peer pressure. most of the times, some kids cannot endure the pressure and have psychological problem. this is not healthy to the kids. so, the school will ask them to consider a change.

most of the kids suffers these pressure are having difficult in Chinese. some of them are generally coming from "international school", which have no chinese training. in reality, chinese is more difficult to kids than english. chinese is killer to them.

this is not true that the school repells kids due to academicperformance, especially in p1 because this is a mutually adjusting year.

原帖由 onmummum1 於 09-5-15 23:51 發表
咁又未必,我識得一個媽咪,我唔知是否新移民家長,但聽口音有分別。人地個仔不知幾叻,小學年年考第一,升中時x沙和dbs收都唔去啊,入咗皇仁,又是考第一。我成日都叫阿女學吓人。 ...

醒目開學勳章 王國長老

我相信每一個人都有自己長處同短處, 當然勤力係好重要, 但未必最勤力always=最叻
講返中文, 我女間中學, 有一部分國際學校學生轉黎(因為父母見d中文真係唔名用), 結果入左黎, 大件事, 中文完全跟唔上, 於是又轉返走.........中文底子打得唔好真係幾弊!
原帖由 nicolemummy 於 09-5-16 08:19 AM 發表
onmummum1,

sorry for my interruption. but i just don't suggest "我成日都叫阿女學吓人". i am afraid kids hate this sentence very much.

studying in famous school, the kids will have their peer pressur ...

原帖由 matthewdad 於 09-5-15 20:58 發表
My friends told me  喇x P1 no one has left this year. Only those with poor conduct are recommended to leave sometimes but not compulsory as it is against the rules of Education Deparment. He also told ...

我同事是喇小的家長, 她說的話是千真萬確的. 有個家長給老師說如果小朋友再不努力, 追不上的話在這裡是浪費時間. 因為升上小二之後教學節奏也會快很多.小朋友跟不上, 倒不如轉校. 我覺得老師可能並不是一心想小朋友現階段退學. 但值著這反番說話告誡家長要督促小朋友學習. 否則,跟不上最後也要被退學.  喇小是多少家長夢寐以求的名校. 幸運入到去的, 家長會否甘心小朋友就此被退學. 自然會更加督促小朋友學業. 這種超級名校汰弱留強, 你讀不上去被淘汰, 外邊很多成績優異的學生等著你的位置 .

其實我唔是要阿女一定要學別人年年考第一咁叻,而是要學別人的學習態度。因阿女和年年考第一那人的弟弟在同一個樂器班學習樂器,阿女也知道一些關於年年考第一那人的事。我都知咁對阿女講唔好,但有時口快快講咗都收唔番,我知錯了。
原帖由 nicolemummy 於 09-5-16 08:19 發表
onmummum1,

studying in famous school, the kids will have their peer pressur ...

I heard that if the result is very bad, the teacher will ignore you and only give you recommendation at P4 as they know there are no chance to get to secondary school. It seems your colleage's son still have chance to catch up and this is why the teacher is putting pressure on the parents.
原帖由 BBTWIN 於 09-5-16 14:02 發表

我同事是喇小的家長, 她說的話是千真萬確的. 有個家長給老師說如果小朋友再不努力, 追不上的話在這裡是浪費時間. 因為升上小二之後教學節奏也會快很多.小朋友跟不上, 倒不如轉校. 我覺得老師可能並不是一心想小朋 ...

其實喇小已經比私校程度低, 亦比一d地區名津校較寛鬆, 如果小朋友都係跟唔上, (我相信真係好差學校先會比pressure), 而家長唯有盡辦法去幫小朋友. 因為免強留下去, 小朋友不但失去讀書興趣(自信心), 而最緊要係上唔番喇中, 到時真係兩頭唔到岸, 受害亦都會係小朋友.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-16 14:02 發表

我同事是喇小的家長, 她說的話是千真萬確的. 有個家長給老師說如果小朋友再不努力, 追不上的話在這裡是浪費時間. 因為升上小二之後教學節奏也會快很多.小朋友跟不上, 倒不如轉校. 我覺得老師可能並不是一心想小朋 ...

我都想講下一個故事,我朋友告訴我的。

佢有個姪,家境都唔錯,自小就讀名校,點之升唔到中六,那麼去外國讀…
點知個細路去到唔係讀書,仲呃佢屋企人…
呃足幾年…畢業時果細路仲話張證書 唔係佢到……好明顯佢就讀讀下讀唔掂,原來發現個細路讀到中途已經跟唔上,同時又唔生性………

其實有錢俾個細路入名校唔代表一切,家長的照顧同埋溝通先係重要。
------------------------------

另外,有一天我聽到收音機,係關於D 家長。話說,小朋友要做group project, 四個小朋友一組,呢一組入面有個係考第一,其餘果D 都考得好前。well 正常黎講,家長係協助,每個小朋友都係做一至兩個部份,之後就夾埋一齊變成份功課,點之有個家長衰到唔俾自己個細路做果份俾考第一果個,結果三個小朋友都順利完成,而老師就覺得好怪,點解平時考第一果個交齊晒D 功課,而今次竟然完成唔到.!?..........
原來有D 家長係咁……
唔好大教壞細…我聽完都呆左……
-----------------

我都有保留......近年來港產子的內地人都非常有錢,三萬幾入院生一個唔係個個香港人都付得起,那些都是有錢而又被國內一胎政策所限的人.近年政府為人口平衡,放寬內地專才來港,我公司的新移民兩夫婦都係碩士生,有的逹博士程度,他們為子女選擇的都是好學校.
原帖由 BBTWIN 於 09-5-15 11:13 發表

o甘我都知一定有叻o既新移民o既,唔駛父母點理靠自己都讀到書.不過都係佔少數羅.我唔係想"奇”視新移民,不過事實上近幾年實在太多大陸人來港生bb, 只為求獲得香港免費教育.這些父母一般教育程度低,對香港教育制度更一無所 ...

I have some friends also cannot finished the unviersity course but their father let them to become CEO of listed company & a lot of famous university graduate working for him. What I tried to say, $$$ is important sometimes.

原帖由 vhhh1182 於 09-5-16 23:49 發表
我都想講下一個故事,我朋友告訴我的。

佢有個姪,家境都唔錯,自小就讀名校,點之升唔到中六,那麼去外國讀…
點知個細路去到唔係讀書,仲呃佢屋企人…
呃足幾年…畢業時果細路仲話張證書 唔係佢到……好明顯佢就讀讀下讀唔掂, ...

國內宜家好多人都好有錢, 佢地都想子女受好教育, 落到嚟選校都一定會揀好既區別.

原帖由 candytsy 於 09-5-21 15:03 發表
我都有保留......近年來港產子的內地人都非常有錢,三萬幾入院生一個唔係個個香港人都付得起,那些都是有錢而又被國內一胎政策所限的人.近年政府為人口平衡,放寬內地專才來港,我公司的新移民兩夫婦都係碩士生,有的逹博 ...

我個女之前係dgs對面讀幼兒班, 我每天送去番學, 經常見到dgs放學, 有幾架泊係出面, 但好多直行下地鐵, 佢地用中文溝通, 同普通學校無分別,不過好c 文, 有時係地鐵一齊坐, 當然dgs 既英文程度一定高, 因我boss d 女 係度讀.

但如果dgs既英文講到國際學校甘好, 甘就好睇番家庭背景,有時有d人將佢神化左.

不過 dgs d 女仔好多cool 牙, 佢地真好多好有$.

原帖由 deniset 於 09-5-15 10:55 發表
DGgirls可以選擇法文,唔讀中文。可惜我同事個女是小一上,我又唔係太清楚佢地學校D資料,只知道佢個女的情況。但我同事都是小市民一個,米唔多,所以個女今年都是留在本地另一所學校,他說有幾個女仔都是同校一起轉過去的。
很 ...

我見個有d程度很差的學生都話讀band 1小学,無非是靠世壟,教友或抽獎.反而程度高的讀band 3(英語程度非常高).到時入著名中學時,同人講自己以前都是讀垃圾小學.真是一大諷刺.

原帖由 BBTWIN 於 09-5-14 11:21 發表

絕對同意你講法,因我公司同事個仔o係喇x讀小一,巳照多次肺.佢講o左唔少呢間學校o既壓力比我聽.唔努力讀書家長又唔多理o既壞學生想坐暖個位,咪講笑啦.唔夠半個學期巳比學校請走啦.所以就算大抽獎,最終都只得好學生留在原校. ...

好似鄧X霖個仔, 佢話佢囝囝當年都入左間名校讀小一,點知谷極都唔得,所以同囝囝轉校,讓番個位比其他尖子。可見唔係淨係父母努力就得,孩子亦要有能力+孩子努力。

這只是DGS迫佢轉校的例子。

原帖由 deniset 於 09-5-14 11:31 發表
我都有一個例子分享。同事個女讀DGS,仲係Blue Blood,英文程度好到不得了。可惜中文不合格,去年中四被學校召去照肺,結果需要留級。但同事和個女都不願意,所以惟有轉校。

...

Totally agreed.  一個銀仔兩面睇 !

原帖由 somedo 於 09-5-14 12:10 發表

就算work都唔代表真係人人開心,我老公就唔鍾意海景,嫌佢濕氣重。每一個決定都有正反兩方,順得哥情失嫂意。
‹ 上一主題|下一主題