用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟幾時知根德園收生結果?
樓主: fishpp
go

究竟幾時知根德園收生結果? [複製鏈接]

我會考慮根德園!

原帖由 happyfamilybaby 於 08-11-27 09:40 發表
咁你ga first choice係邊間呀? st'cat?

I've just called KV and the clerk said the result will be sent early next week but not this week.

How come????!!!!!

hi

放心啦 !!!!
一定會 29/11 收到信嫁 !!!!!
good luck ~~~~~~

很多謝你去查詢!仲要等多數天才有消息!
你們有無信心???我有些担心!因去年我的姨"生",表現不錯,很主動,肯唱歌,都不被取錄! 現他就讀另一KG, 仲取得分區幼稚園傑出幼稚園學生!
所以我們不知道KV的收生/被拒絕的標準!
我的囡囡表現一般,仲顧盼課室內其他景物,欠專注,最後仲離開座位!   

原帖由 hyto 於 08-11-27 09:45 發表
I've just called KV and the clerk said the result will be sent early next week but not this week.

sorry ~~ 應該係29/11 之前一定收到~~~~~~
平常心啦 ~~~~~~~~~~~

我囝囝都表現失準, 我都不抱大希望, 唯有平常心....., 單靠幾分鐘的INTERVIEW, 彩數都好緊要.

我囝囝上PLAYGROUP, 個外籍老師都話佢超班, 係成班小朋友之中好突出.

之前考其他九龍塘幼稚園, 都表現好好, 臨走INTERVIEW個老師仲讚佢好SMART, 己被取錄.

但考根德園我都好失望, 囝囝一半肯答, 一半不肯答, 我都打定輸數, 兩個老師都好似好冷淡咁, 我唸都凍過水啦.   

原帖由 cheungmingwai 於 08-11-27 10:03 發表
你們有無信心???我有些担心!因去年我的姨"生",表現不錯,很主動,肯唱歌,都不被取錄! 現他就讀另一KG, 仲取得分區幼稚園傑出幼稚園學生!
所以我們不知道KV的收生/被拒絕的標準! ...

我個朋友同你"姨生"剛相反...
她說她兒子的表現真是一般...(是細仔)
小朋友只是由媽咪的提示和引領下完成...
但小朋友好乖同聽媽咪提示...(媽咪是教師...)
但都收左...
所以,真係好難...講呀...

就算個仔表現好...都驚...係仲驚...

所以,唯有祝大家好運啦...:D

所以我們不知道KV的收生/被拒絕的標準!
我的囡囡表現一般,仲顧盼課室內其他景物,欠專注,最後仲離開座位!   

Hi mmmng,

可否告訴我們為甚麼你這麼肯定呢?

你有朋友在裡面工作嗎?
:loveliness:

hi

放心啦 !!!!
一定會 29/11 收到信嫁 !!!!!
good luck ~~~~~~

......又要等多幾日......:tongue:

原帖由 hyto 於 08-11-27 09:45 發表

我打去問過學校, 佢地叫今個星期尾叫留意信箱

原帖由 prosperityyan 於 08-11-27 12:37 發表
如果佢地詬next week 先send, 咁今個week 點會收到..

回覆 # 的文章

其實我都同意就算表現好, 未必一定收, 表現唔好亦未必唔收, 學校有其收生準則, 好多嘢都係睇命運安排, 我囝囝亦都在其他 kinder interview 表現開心及出色, 唯獨in KV 時, 不知何解到達門口就話耍走, 到最後老師叫唱歌, 佢重叫老師你唔好唱, 因BB都唔想唱, 老師重笑着同他講, 好啦, 大家都唔唱啦, 所以我唸机會不大了

yes...我朋友係教師黎嫁 !!! 放心啦

I am looking forward to the result too.

btw, just want to ask...
I was told that the Good side of Kentville is the amount of Homework, which help the kids a lot when they go to primary school. However, their English level is not as good, say, comparing with St. Catherine.

Is hard to decide which school is better. But let me be bothered after the notification of result.. maybe i don't have to be bothered at all as she might not be accepted.. haha
我係爸爸! 大家請多多指教

I think all of you(mami) are so smart that you can know the performance of your kid throughout the interview.
For me, I was so busy to answer the questions of another teacher.
BTW, I am nervous for the result!

各位媽咪,想問d題外話,人人都話 kv 可以教到d小朋友有紀律,要好聽老師話,咁如果小朋友本身係坐唔定,專注力欠佳,又唔多聽人講野,咁如果讀 kv會唔會好辛苦呢,老師又係用乜方法教到d小朋友聽教聽話既呢?

因為我個囝唔聽人講,又曳,咁我老公話如果讀到 kv 就由老師教吓佢,係咪真可以如願呢??

回覆 # 的文章

我考試時得一個老師, 老師問完個仔, 先問我....反而我分心咗, 因為我個仔一唱不可收拾, 自己係咁唱, 嘈住我:(

今個星期有結果, 好緊張...終於等到, 我只係去考咗一間, 得一次機會收信, 希望有機會啦

fatsin,

如果我小朋友係坐唔定, 我唸我不會簡kv, 因為kv係出名操練學術上, 如果小朋友本身坐不定, 會不會抗拒做功課呢? 我唸定啲的小朋友會好啲, 如有得罪, 請見諒.

原帖由 fatsin 於 08-11-27 14:30 發表
各位媽咪,想問d題外話,人人都話 kv 可以教到d小朋友有紀律,要好聽老師話,咁如果小朋友本身係坐唔定,專注力欠佳,又唔多聽人講野,咁如果讀 kv會唔會好辛苦呢,老師又係用乜方法教到d小朋友聽教聽話既呢?

因為我個囝唔 ...
‹ 上一主題|下一主題