用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院註冊,有沒有家長放棄,或已註冊 ...
樓主: goodkids
go

播道書院註冊,有沒有家長放棄,或已註冊 [複製鏈接]

原文章由 心心 於 07-11-5 11:15 PM 硐表
我個profile真係很簡單, 只得基本資料, 我覺得呢個唔重要

I suggest to have a digital profolio, all saved in a DVD with video, photo......

我又答:

1. 你們的小朋友是讀那一類幼稚園? 我是否要報"名校", 或是將軍澳地區性的幼稚園已ok?
小兒讀北角蘇浙幼稚園。

2. 你們的小朋友在幼稚園時期有沒有參加很多課外活動或有特別專長?
小兒有上畫班,跳舞同英文,平常放假我們盡量帶他外出參觀,如消防局、博物館、天空館、農莊、郊遊、圖書館等。

3. 你們覺得EC的收生準則是甚麼? 會收那一類學生?
我真的不清楚,小兒普通話很好,英文也很放膽說,可是性格較內向、文靜及被動。

4. 你們的profolio 是focus在那一方面? 因我聽見盧校長說會看profolio的, 我應該怎樣做好小兒的profolio?
我們沒有做portfolio,只有一張個人履歷,補充申請表的不足,另夾課外活動的參加證明(只有跳舞班有)。

我個女知有ROLLER都不知幾開心,我又可以省D唔駛係出面幫佢報
原文章由 goodkids 於 07-11-2 01:16 硐表
百厭也不怕,一於給他報齊 Roller, Football, 田徑、體操等課外活動,等他 "Thing" 完再跳,他便會乖乖地完成功課喇!
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

原文章由 PERRYNMOM 於 07-11-8 05:28 PM 硐表
我個女知有ROLLER都不知幾開心,我又可以省D唔駛係出面幫佢報

要錢架!不過都好平姐,$500 for 20 lessons

其實我想問下可以參加幾多個課外活動?
平日or星期六? 時間點既呢?

原文章由 心心 於 07-11-8 11:35 PM 硐表
其實我想問下可以參加幾多個課外活動?
平日or星期六? 時間點既呢?

for self-paid : 2 courses .....Mon/Wed last lesson (some are beyond school time table). some in Sat am.

我又想問下課外活動有邊d?係EC個網睇唔睇得到?係咪仲有D係免費的活動呀?

原文章由 freddielau 於 07-11-9 10:39 硐表

for self-paid : 2 courses .....Mon/Wed last lesson (some are beyond school time table). some in Sat am.

原文章由 bbdou 於 07-11-9 11:45 AM 硐表
我又想問下課外活動有邊d?係EC個網睇唔睇得到?係咪仲有D係免費的活動呀?

for those free-of charge, you can check it in the EC Website, "weekly Life wide learning programme"
for some self-paid course, you can check form "afterschool life wide learning programme" (only few here, others include : Roller skate, Drama, Latin Dance, African Drum, Creative Art, volin, cello, table tennis, gymnastics, altheletic, Tae Kwon Do)

各家長,

我已致信給播道放棄已留的學位了, 因為有間區外的直資小學收了我仔仔, 同老公商量後我們覺得區外的直資小學比較適合仔仔。當中都有掙扎的決定, 但我仍相信播道是一間好學校,加上一班熱心的家長,將來會很有成果的。

希望後備的小朋友都日收到好消息。

iwff

17/11 open day好開心, 可以返學校玩下

Open Day

Hello !
My son also been accepted by Evangel as 2008-2009 P.1 student.
We intend to attend the open day tomorrow to get more understanding of the school.  
Have fun !!

自從到過open day, 又經過我一輪明查暗訪, 發現播道很不錯

心心,

可唔可以講下open day的見聞呀,我果日有事去唔到,好想知呀!

原文章由 心心 於 07-11-22 08:48 硐表
自從到過open day, 又經過我一輪明查暗訪, 發現播道很不錯

原文章由 心心 於 07-11-22 08:48 AM 硐表

What have U found out ? Pls share with us

bbdou
open day其實係展覽中小學生的各科作品, 我覺得都很多元化

freddielau
喜歡播道 只因林峰

心心,

Open Day 有沒有參觀三樓的 Multi-Sensory Room,是特別給活躍和有需要的小朋友的。

原文章由 心心 於 07-11-23 13:36 硐表
bbdou
open day其實係展覽中小學生的各科作品, 我覺得都很多元化

freddielau
喜歡播道 只因林峰

[ 本文章最後由 goodkids 於 07-11-23 15:38 編輯 ]

我果兩隻小魔怪, 就晚晚都話要表演, 唱歌跳舞等, 我發覺亞女跳果啲好似係Jass.

我懷疑係佢哋睇咗Open day 當日的表演, 而stimulate佢哋嘅.

還有, 我覺得學校真係好好, 俾好多機會同學, 好似讓初中生當司儀, 拍攝&製作video啦等等.

係真果個林峰,定係肥版林峰呀?

原文章由 心心 於 07-11-23 13:36 硐表
bbdou

freddielau
喜歡播道 只因林峰

原文章由 goodkids 於 07-11-23 15:30 硐表
心心,

Open Day 有沒有參觀三樓的 Multi-Sensory Room,是特別給活躍和有需要的小朋友的。

http://picasaweb.google.com.hk/goodkidy/071116ECDedicationCeremonyOpenDay/photo#5133774367334016402http://picasaweb ...

哎呀, 無留意到呢個multi-sensory room, 我個仔好活躍架, 可唔可以講來聽聽呢個房有咩用途? 冷靜室? 監房?

Take a look at the photo of the room here:

http://www.gfoto.com/UserPicPopup.asp?pid=5287726&alid=172255&uid=34F408B5A33E415FBAB15BB0922BB746#PicShow

原文章由 心心 於 07-11-26 14:21 硐表

哎呀, 無留意到呢個multi-sensory room, 我個仔好活躍架, 可唔可以講來聽聽呢個房有咩用途? 冷靜室? 監房?

[ 本文章最後由 goodkids 於 07-11-26 14:55 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題