用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 2007小一生家長大家認識下!
樓主: 1314
go

2007小一生家長大家認識下! [複製鏈接]

Why you don't joint the school bus, the school bus around 7:15am,
原文章由 helenwyc 於 07-7-24 19:25 發表

我住將軍澳, 好煩... 重未找到保母車...

我有問過... 但係回程要去石硤尾, 問佢有無單程, 佢又話無.....

原文章由 wahchiman 於 07-7-5 23:42 發表
我個女讀1C班呀,你哋呢?

Hello daichoigo,
Hello wahchiman,
我囡囡都係讀1C.

Hello yeeyee27:
請多多指教,你哋知唔知要買D乜文具/用品/書包等,要8月尾先開家長會好似遲咗D,所以我都諗住4/8返學校時間埋.係呢你哋諗住囡囡係學校訂飯定係自己攞飯呀?我個囡日日都講話要我煮定飯比佢呀.

原文章由 yeeyee27 於 07-7-25 23:37 發表

Hello daichoigo,
Hello wahchiman,
我囡囡都係讀1C.

HELLO 我女女都係1C, 悅社,你們呢?

原文章由 bearbearyob 於 07-7-26 21:16 發表

HELLO 我女女都係1C, 悅社,你們呢?

你們14�07有無見到1C班主任,唔知係女女班主任,定上年1C班主任.

哈囉, 你地好, 好開心有幾個都係1c 班的媽咪係度!
我打過學校問1c班主任係姓鍾的, 咁14/7見

wahchiman,
我打算比囡囡食學校飯盒, 我無時間整比佢, 要返工.
daichoigo

[quote]原文章由 wahchiman 於 07-7-25 23:55 發表
Hello yeeyee27:
請多多指教,你

尋晚上校網睇過, 發現學號唔同咗, 我之前訂咗d label以家又唔   arm, 最慘我已經寫咗學號落d書到.激死!!!

yeeyee27,
我就係怕會有呢個問題, 所以我昨天先將囡囡d 書包好.
咁你咪要再做過d label ?!

daichoigo

原文章由 yeeyee27 於 07-8-16 15:30 發表
尋晚上校網睇過, 發現學號唔同咗, 我之前訂咗d label以家又唔   arm, 最慘我已經寫咗學號落d書到.激死!!!

daichoigo,

唉!超無奈,又要做過,好彩未做釘衫d人名牌仔.
我想買定番學用品小朋友,又未開家長會喎,皮鞋又唔知有沒有規定款式,運動鞋又唔知係白波鞋定白飯魚,書包又唔知會唔會某d顏色唔用得,攪到咩都"錦"唔買住,廢是又買錯,都唔明點解尼間學校咩都遅過人,有好多學校都開咗家長會.

原文章由 daichoigo 於 07-8-17 10:19 發表
yeeyee27,
我就係怕會有呢個問題, 所以我昨天先將囡囡d 書包好.
咁你咪要再做過d label ?!

daichoigo

yeeyee27,

係囉, 唔知點解我地囡囡呢間學校會咁遲先有家長會, 人地d已經開左好耐lu, 我無理咁多, 已經買晒白黑鞋同書包, 其實你可入學校個內聯網睇下, 有上一年的校規可睇到. 佢話運動堂要著白帆布鞋但我已買左白波鞋, 我唔會因為學校唔比而再買過, 因為係學校本身自己遲出通告話比我地家長知.

daichoigo

原文章由 yeeyee27 於 07-8-17 11:05 發表
daichoigo,

唉!超無奈,又要做過,好彩未做釘衫d人名牌仔.
我想買定番學用品小朋友,又未開家長會喎,皮鞋又唔知有沒有規定款式,運動鞋又唔知係白波鞋定白飯魚,書包又唔知會唔會某d顏色唔用得,攪到咩都"錦"唔買 ...

原文章由 daichoigo 於 07-8-17 16:13 發表
yeeyee27,

係囉, 唔知點解我地囡囡呢間學校會咁遲先有家長會, 人地d已經開左好耐lu, 我無理咁多, 已經買晒白黑鞋同書包, 其實你可入學校個內聯網睇下, 有上一年的校規可睇到. 佢話運動堂要著白帆布鞋但我已買 ...

學校其實好隨便,咩波鞋都可穿,只要全白色,書包可以拉轆,咩色都得,小一課室在地下,亞女去年也是用拉的,頭飾白、黑、粉紅,仲有咩想問,可以上黎傾呀!

simsim,

please check pm. Thanks !

daichoigo

原文章由 simsim 於 07-8-20 01:04 發表

學校其實好隨便,咩波鞋都可穿,只要全白色,書包可以拉轆,咩色都得,小一課室在地下,亞女去年也是用拉的,頭飾白、黑、粉紅,仲有咩想問,可以上黎傾呀!

"上一年的校規可睇到"?!

sorry!  I cannot find this issue in the school's web site. Which setion I should click for browsing "校規"?  Thank you!

Erica
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn,

你可以用你自己家長password / username 入去學校內聯網->校園地帶->電子通告欄->所有通告->校規備忘錄2006-09-08 睇到

daichoigo

原文章由 erica_chn 於 07-8-22 13:39 發表
"上一年的校規可睇到"?!

sorry!  I cannot find this issue in the school's web site. Which setion I should click for browsing "校規"?  Thank you!

Erica

我已經入學校intranet更新左個人資料同upload左阿囡張相,請多多指教。

各位考慮過訂唔訂學校提議既課外書未??我見有d係關於宗教,我唔考慮訂lu,但係有無人知d英文書係關於d咩?訂唔訂得過.

我無訂到! 因為有些書我個女都吾睇(e.g. Red xxxxx 佢表姐俾左好多,但我覺的麻麻o地). 而其他英文書, 我想個女攪掟學校 o個 o的 先, 有時間再買!  其實圖書館都有好多類似的書籍, e.g. Lady Bxx. 個女都好喜歡, (當然係最淺果0的level la!: ) 去到比較多0的字既書, 佢就吾肯睇, 要我push佢 !
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

Daichoigo,

Thank you! 多謝你教我搵及使用呢種內聯網功能.:
‹ 上一主題|下一主題