用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田路德會梁鉅鏐
樓主: winice
go

沙田路德會梁鉅鏐 [複製鏈接]

Re: 沙田路德會梁鉅鏐

lemontree,

我都有在學校見過訓導主任要一班高年班的學生留堂,理由是校方接到投訴,該班乘坐同一巴士上學的學生不守秩序.
其實,學校不是沒有教的.黃副校長在每次家長會中,都提醒我們,學生的品德和學習態度比成績更重要.
你說你在下午5,6點的遭遇,想必是下午校的學生吧.(我們是上午校的,中午已放學).我說出這一點,不是想推翻甚麼.是我覺得每間學校都有好學生和壞學生,而我相信每間學校都要求學生在外要注意言行.
你說得對,家長一定要注意子女的言行.俗話說<有怎樣的父母,就有怎樣的子女.> 身教是最重要的!

Verveine, 多謝你的回應. 其實我都係想小朋友在附近上學, 所以先保險d將田家炳放第二位, 其實我也有看回他們近年的收生情況, 都係維持於120多人, 開4班 (未有收生不足之情況出現). 我都希望囡囡能在輕鬆愉快的環境中學習. 其實沙角+乙明+博康+河畔就只有呂明才及朱正賢之爭, 剩下來就只有田家炳可選了. 其餘區內幾間小學都已給剎校或已經出現收生不足了(慈航). 而且田家炳校長都好積極, 不斷改善及爭取進步. 又開始推行普通話教中文, 我也幫囡囡報了, 不過唔知編不編到入該班同唔知佢可唔可以應乎得來, 因資源有限, 所以佢地都係開1-2班. 係呢, 你對普通話教中文有何見解呢, 如有時間, 請比D意見, 謝謝你.

王老師的確是一位好老師,小女一年級時的班主任正是她,現在囡囡諗三年級,數學老師又是她,真的很幸運。她不獨親切有愛心,而且教學認真,從她批改學生的習作中便看到她是一位盡責的好老師。

除了王老師外,小女三年來亦有幸受教於不少好老師,為她的校園生活添上歡樂。其中最受小朋友敬仰的是黃副校長,她惡病纏身,亦堅持爭取分秒教導小朋友。囡囡說她最喜歡星期二,因為可以聽黃副校長教通識課,放學後她亦會主動上網重溫通識課內容。可惜的是,黃副校長將於今學期退休。

學校很注重學生品德的培養,這校學生給我整體的感覺是純樸有禮,因我居於學校毗鄰,接觸學生的機會較多。我每天都有搭284,見到的小朋友都很守秩序,相信lemontree所述的情況,只是個別行為,因為即使是第一城小學的學生,也間中出現這種情況。

lililee 寫道:
MAXMUMMY,

我都覺得我囡囡遇上這樣的老師是幸運的.升小二後,就沒有網上家課冊了,要提醒小朋友不要抄漏家課啊!

我將我見既寫比大家知, 並非要昧黑學校, 因非單一事件, 就算是上午校既學生, 我都見過有更差, 講粗口(有個男仔叫女同學去做雞, 果次我忍唔住出聲話個男仔, 佢即該收聲)都有, 我公司既同事中, 有仔派左去, 佢派第9志願都入到,但因為佢都有見過學生既行為.....唉.
我相信這是一所教會學校, 一定用心教學生, 我都係人地媽媽, 我只係想你地知下咩情形, 多d留意下, 我講得再好再差, 都係你地仔女讀, 我只是因為為人父母, 總係想仔女好, 如你地所講,間間都有好壞學生, 可能係本人多事, 你地自己睇緊d啦. 你地就當我黑仔, 時時遇到d唔好野, 但仔女自己既.

lemontree
非常明白你和你同事的感受,看到你的描述,知道有的學生居然有這樣的行為,我也感到很心疼。我覺得你對於別人小朋友的不正當行為,立即直斥其非,是非常正確。將心比己,我也會這樣做。我打算代你向校方反映。
你同事的小朋友是否已經向其他學校叩門成功,如果最終小朋友仍要入讀這校的話,也請你代安慰她,不要太擔心,因為這其實也是很好的學校。這幾年裡我接觸到的老師都是充滿教學熱誠,學生們都好學有禮,家長中不少是教師或專業人士。我有不少鄰居的小孩子都在這校諗書,都是斯文乖巧的。
記得三年前囡囡抽不到呂小而被派入這校,當時我曾失望地哭。既然沒有選擇,便只好積極接受。三年以來,囡囡的學業表現、品格成長及課外活動各方面都得到健康和良好的發展,學校在照顧學生方面都很全面,小朋友每天上學都很高興(當然放假會更開心!)
塞翁失馬,焉知非福,不要那麼快判死刑,希望你的同事不要太焦慮。如果她想了解更多有關這學校的情況,可以pm給我,讓我可以給她多點認識。
題外話,你是否在石門上班的?那裡是否有一間烘焙教室?我聽鄰居說那裏有地方可以和小朋友一起學做蛋糕,但不知地址,所以冒昧問一問。

sleeping-beauty,

首先,多謝你既回應及向校方反映. 其實我已經多次想去該校向校長反映下. 我如果下次有機會,就會用電話錄影作証明, 但只供校長睇, 好讓學生可改善.其實我係已完成兒童心理學課程, 所以明白小朋友既想法, 但家長忙,可能見唔到真實情況,所以先叫大家留意下.我同事扣門未成功, 但因大家係呢區出入, 見到d學生, 都不太乖, 所以真係唔想入去讀.其實每間學校有好老師都有不太有心既老師.所以學生都有好壤, 邊到都一樣, 為人父母, 只有自己睇緊d啦.
我係在石門返工架, 係有間烘焙教室架, 但正確地址我無, 我幫你留意下, 佢有時有街招, 我搵到就比你啦.

LEMONTREE

您好!

相信你未必記得我.
但如 bk 媽媽的小朋友, 是今年中一, 中二就可能記得你.
早在中學 topic 有一個似是 <令人感動 - 中學 >(實是沙田xx衛理才真 ) 見過, 你姨甥讀得好嗎 ? 有可記得有一mama 是住 tko . 她仔仔也入了這中學, 翌年已轉別校了.

好多謝你 , 你今次大意內文是你說提醒有小朋友坐 82x 的LKK家長早教好小朋友的公德心 . 這令我覺得這不單是 LKK才要 , 事實上, 其他學校的小朋友和家長也要記一課.

我有遇到第一呂xx 小朋友在82x 飲飲食食 . 是麥記食物. 亦有沙循中學生在 282大聲講手機. 亦有石門馬鐵上, 有浸大王錦輝大班學生2, 3 人獨坐成卡列車,也多學生走來走去.

當然 , 小朋友有大人在旁照顧提點 , 總可給人有檢點的感覺.若沒有大人的日子就忘了形. 所謂一條鎖匙敲唔嚮 , 成抽鎖匙鈴鈴嚮.小朋友及受影響最易 ,  若不是, 他們不會是小朋友呢 ! 其實家長如老師 , 也多包容不同家長環境 , 不同性格的小朋友.

Verveine>>

Verveine 寫道:
我有多位教師親友在沙田區任教,所以對於LKK也有一些認識。

我都係呀!
但他們總是說 ........間間學校差不多好好, 位位老師都係用心教的.

joefoon 寫道:
HPChingchingma
妳好、想問妳第2個孩子、不跟哥哥升讀原校、
[size=medium]老二沒有分 , 是大抽獎中的

朱正賢改名做王賜豪???
[size=medium]是  2 間不同學校

那一間好D???
[size=medium]現在講的是 LKK . 不太好

因囡囡如喜歡學~~那樣、好快便學會、
如不喜歡學、、、轉頭便不記得、
話佢叻、又5係、話佢蠢、又5係、
唐詩有100首識背、
乘數表識背、
學校不用默書、所以我選這學校
[size=medium]即是那一間學校呢??你囡囡應是聰明 , 但心散的小朋友

因今年9月囡囡升K3、
是時候搵學校、   
[size=medium]目前要收集多方見面意見, 好的要聽 , 不好的也要聽 , 壞的更加要聽 , 但要用小朋友讀書後將是如何, 的角度去看多一些 . 小朋友在小學第一年多是沒有問題 , 要學校 ,老師和小朋友配合後, 才更清楚. 不要太快立下目標和非讀不可的心態塞滿腦袋.[size=medium]如有學校的事 , 可PM 我

HPChingchingma,
你好. 我只是將見到的寫出, 你言下之意我明白, 可能係我唔夠包容啦. 我會多多反省啦. 若果本人既言語令你唔舒服, 望你多多包容我啦, 唉, 我其實都唔係好想寫出我見既野, 就係怕, 我怕人,我怕事, 寫出都係...唉算啦.
多謝你的意見, 我並不是想你們唔好讀這間學校, 本人從未見其他學校有此情況,只將親歷寫出,並無跨大,減少, 希望大家明白及自行判斷.
重申 : 這間學校好壞我係唔知架, 我唔係家長, 又唔會有仔女爭入去讀.

hi lemontree !

Don't feel bad ! I trust you since my relatives also told me the more or less same things before, the school needs to give student more moral support.  But it was not the main reason they decided to make a change for their son.   

It makes sense to protect the school if their boys/girls are studying there.   Parents are always want to hear the positive things and how good the school to be.    If someone says anything negative,  the words " bad mouth" will somehow show up.   

lemontree ,

以下是你的回應 : 我都係人地媽媽, 我只係想你地知下咩情形..........

lemontree 寫道:
我將我見既寫比大家知, 並非要昧黑學校, 因非單一事件, 就算是上午校既學生, 我都見過有更差, 講粗口(有個男仔叫女同學去做雞, 果次我忍唔住出聲話個男仔, 佢即該收聲)都有, 我公司既同事中, 有仔派左去, 佢派第9志願都入到,但因為佢都有見過學生既行為.....唉.
我相信這是一所教會學校, 一定用心教學生, 我都係人地媽媽, 我只係想你地知下咩情形, 多d留意下, 我講得再好再差, 都係你地仔女讀, 我只是因為為人父母, 總係想仔女好, 如你地所講,間間都有好壞學生, 可能係本人多事, 你地自己睇緊d啦. 你地就當我黑仔, 時時遇到d唔好野, 但仔女自己既.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

而呢段你又話你唔係家長

lemontree 寫道:
重申 : 這間學校好壞我係唔知架, 我唔係家長, 又唔會有仔女爭入去讀.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

小兒都係就讀梁鉅鏐,所以上年有關此校既topic,都會留意,lemontree喺上年呢個時候都曾經發表過相同既言論.今年又再發表.

小兒完成呢個月既小2會轉校,亦即將不是此校既學生家長,無必要為梁鉅鏐而抱不平. 不過lemontree實在好奇怪,不約而同地兩年都發表同樣既言論.

小兒轉校既原因,因不適合傳統教學,同埋本人一早已講梁鉅鏐課程比較深,小兒追不上,所以唯有轉去一間活動同淺d既小學繼續學業.

I think you misunderstood what lemontree was trying to tell you.

From what my understanding "我都係人地媽媽, 我只係想你地知下咩情形.........."  === To be the parents, she just wanted to share the useful information with others even through she is not the LKK's parents.

"而呢段你又話你唔係家長 " === she was not the parents out from LKK, therefore, no conflict.   

Lemontree, am I right ?

sparks,

Appreciate your understand.好彩你都有聽到其他人比你類似既意見,唔係就好似講到我作出來咁. This school =good or not =none my business because I haven't any child need study primary. Since I study child psychology, I so care child's behaviour. I just care child and doesn't mind any kind of parents bad feeling.

可能只有chingchingma果d先係現實啦.我真係唔知間學校好唔好架, 但我係石門區工作左8年,而我又會經常出街,先至會在不同時間都會遇到學生. 直到上個月都遇到d學生都係咁,有咁既學生,我先緊張叫你地睇緊d.我並非叫你地唔好去讀,教會學校唔會差. 只係呢到都有曾讀過既家長都以不同理由轉校.
既然有家長認為我有奇怪或不明動機,我在此向bk member致歉.大家上網搵料, 就是想知多d, 該校既家長比多d意見比member, 好讓佢地明白.只憑我一己之力, 我並沒有能力去昧黑啦.

在此,祝大家仔仔女女有好既成長.

fitceo,

上年這個時候, 我都一樣很留意有關 lkk的topic. 都見過 lemontree 發表和今年一樣的言論. 但當時,我沒有因為其所述遭遇而卻步. 我覺得, 每間學校吾多吾少都有這種學生.

lemontree說:<本人從未見其他學校有此情況.>. 是否指全港的小學祗有 lkk出現此類學生呢? 這裡有人會相信嗎? 如果是的話, 真是天下太平了.

鄰居的女兒,早幾年, 她在馬鞍山區好多人爭入的小學讀小五. 順手牽羊拿走了別人的單車,講粗口. 小六已經見她帶男仔返屋企, 經常在商場流連.

你有冇見過d屋村商場的走火樓梯,在放學時段經常有學生三五成群在玩,四圍放飛劍,看見都想作嘔.

見到這樣的學生,難道我們祇說 <學校點教學生架?>. 而將責任全部歸咎於學校嗎?

lililee,

hi 我真係未遇過d小學生會用d咁既語言與同學相處架. 我又唔會週圍去搵d學生係邊放火偷野.而且大家係討論緊lkk,唔係一呂, 又唔係.沙循中學wor.又唔係其他名校wor.

我再講, 我唔係話間"<學校點教學生架?>. 而將責任全部歸咎於學校嗎?"只有chingchingma係到用大字寫"不太好"
"唉....算啦.

Sorry, 想問一問您哋意見....沙循好還是LKK好呢?? (好頭痛....      )

各位媽咪

想問一問培基好還是LKK好呢??請大家比意見???????
‹ 上一主題|下一主題