用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧海城一期羅逸雅芭蕾舞爵士舞學校
樓主: poonwai
go

奧海城一期羅逸雅芭蕾舞爵士舞學校 [複製鏈接]

Re: 奧海城一期羅逸雅芭蕾舞爵士舞學校

16,17歲. 唔係化 ~ ~ ~

[quote]
蘋果 寫道:
果日我陪個friend去青衣分校接佢個仔放學,見佢個仔玩得好開心,但係就見到好多人班,我問個friend一班有幾人佢話好似13,14個掛(個仔2歲半)!嘩一個老師佢教甘多人?跟住佢地個職員即刻話最多15人者!我個friend仲講聽到周不時有學生補堂架!甘米仲多人......而且佢參加第一個月已經換左第二個老師,仲好young(我見到個老師都似16,17歲.......嘩呢間野甘多唔妥,我要叫我個friend小心d問清楚先得...... [quote]

到底佢地d老師有乜學歷架?

呢間咩學校來的呀????

好彩我無幫阿女報名
係其中一,二間分校係咁定間間都係咁先?

我覺得學舞最多一班8人就差唔多!多d人最好有助教lar,請問各位有邊間真係用心教o既舞蹈學校,可以介紹比我個friend?

咪係! 一年之間開成10間, 有冇顧住教學既質素架!? 王x曼做左咁多年都開唔夠佢咁多間啦, 人地真係一間一間用心機"培育"出黎的...
A Family of Steven and Sandy

見到大家講得咁激烈...我都想講我知道間學校既情況你地知

而佢開分校既速度我相信係快到老師都覺得有問題的,依幾個月入面keep住都係一個月一間,我相信新報的家長都知道,連校服,書包,鞋都唔足夠俾小朋友

對於師資,你地講得一d都無錯,教緊你地小朋友ballet,jazz既老師,可能係中國舞出身的。成日換老師係因為佢地亂同埋我個人相信係學校唔好留唔住老師,再加上好多老師都仲係學生的關係

致於話抄左一d人,而家d reception唔會一舊飯,講真,如果你係對跳舞有多d認識就會發現,問多幾問佢地就見晒底

我個人既忠告,如果真係想小朋友學正統的芭蕾舞,請去王仁曼,我自己是跳舞的人,是老師都係咁講!at least王仁曼的老師大多是從小就係王仁曼跳,所以佢地保持到質數!要小朋友學識動作點做唔難,要做到正確的就唔容易,真係想報既去睇下shelly des mozz入面一直play的video,望下d小朋友既動作你就明我講咩!王仁曼的老師就算唔係佢地學生,佢地都好願意花時間去train老師,相反shelly des mozz就...

希望小小的分享幫到大家

Dancer,

咁我想問一下,點解重有咁多家長去?
佢地吾覺有problem嗎?
dancer 寫道:
見到大家講得咁激烈...我都想講我知道間學校既情況你地知

而佢開分校既速度我相信係快到老師都覺得有問題的,依幾個月入面keep住都係一個月一間,我相信新報的家長都知道,連校服,書包,鞋都唔足夠俾小朋友

對於師資,你地講得一d都無錯,教緊你地小朋友ballet,jazz既老師,可能係中國舞出身的。成日換老師係因為佢地亂同埋我個人相信係學校唔好留唔住老師,再加上好多老師都仲係學生的關係

致於話抄左一d人,而家d reception唔會一舊飯,講真,如果你係對跳舞有多d認識就會發現,問多幾問佢地就見晒底

我個人既忠告,如果真係想小朋友學正統的芭蕾舞,請去王仁曼,我自己是跳舞的人,是老師都係咁講!at least王仁曼的老師大多是從小就係王仁曼跳,所以佢地保持到質數!要小朋友學識動作點做唔難,要做到正確的就唔容易,真係想報既去睇下shelly des mozz入面一直play的video,望下d小朋友既動作你就明我講咩!王仁曼的老師就算唔係佢地學生,佢地都好願意花時間去train老師,相反shelly des mozz就...

希望小小的分享幫到大家

因為家長唔知道課室入面發生咩事,上堂家長一定係睇唔到。
而且好多家長的心態,係咪有試考,有無cert.有無表演。而家長見到老師就係小朋友入課室同離開課室果一刻。

至於小朋友,其實好簡單,只要有得玩,又有貼紙又有糖食一定鍾意。

而你問我點解仲有家長去,我覺得係真係好多家長咩都唔識,而佢地做到既就係捉住家長心態,搵d方便既地方可以泊車,咁家長就會因為咁而將小朋友轉過去。

仲有一個問題...就係依間學校無大d既小朋友,佢地最多就係2.5-5.5歲既小朋友.試問真係好好的話,點解keep唔到學生呢?

btw,carty你係唔係幫sdm的?

DANCER

你以前係咪羅逸雅既人?講到咁清楚既?可以講多少少嗎

dancer,
吾係!!
不過奇怪點解咁多人比佢欺騙!
可能真是明星效應呢
所以話呢,大集團吾一定好,最重要是學生同老師本身的relationship同教師本身的質素

最近我叫個friend上bk睇下呢個topic時,佢話shelly des mozz呢學費要加價,差不多$650左右一個月,佢話雖然學費唔係好貴,但係佢話一班甘多人上堂,又無助教,又唔知個仔學左d咩!問老師淨係話好好,好開心!問個仔又唔係好講到!個reception就成日叫小朋友儲貼紙,派糖!我個friend話儲100個就有個公仔送!好似重物質唔係好有學舞feel,所以都打算再搵過間wor!

你仔仔係边間學緊, 可否pm我, thanks.

我係知情人士!嗯...正所謂己所不慾勿施於人...
我知道唔好,所以我企出黎講...因為我覺得佢地收得貴
新校的學費應該去到$680一個月了,如果你當一個月4堂咁計,每堂45mins,一堂$170...大家覺得點?

無錯,貼紙同糖係好可以留住小朋友的...120個貼紙可以換一個公仔,一個一d都唔靚的公仔...貼紙同糖係捉小朋友心態,而考試同表演就係捉家長心態...

據我所知,佢地係學校入面放緊既video表演既小朋友全部都唔係黎自shelly des mozz,而係兩間舊校....

再講一樣野,唔好話多人有問題...佢地連得一個學生報都會開班囉,試問jean m wong又點會咁?

再講多一樣就係...每一間jean m wong都會貼出老師既簡介,但係sdm呢?再加上點解一間學校得一兩個老師?教晒jazz同ballet?

Hi dancer,

如果我個女(6 years old)想學jazz, 應該去那一間學校?請比D意見我? 

Thanks!!!

哎呀, 原來依間SDM甘有問題o架?!!  

每一間jean m wong都會貼出老師既簡介

係喎...青衣果間真係唔見佢有師資貼出黎喎! 依家仲話加價! 哼!

All,

我囡囡就係嚮青衣個間學緊, 佢學得好開心, 不過聽完你哋啲comments, 都唔知好冇再報, 因為6月份起要連續交3個月學費($760x3, 每星期2堂, 再送$100 coupon下次用), 如果每個月交要$810, 即係迫你交3個月學費, 最重要真係師資問題

賀爸爸 寫道:

[quote]每一間jean m wong都會貼出老師既簡介

係喎...青衣果間真係唔見佢有師資貼出黎喎! 依家仲話加價! 哼!
[/quote]

dancer;
我住荔景,我見荃灣同青衣都有分校,佢地邊間師資好d?可以詳細講講嗎?唔該

總之一句,你問我就唔好繼續上喇...佢最近成日都整埋d咩promotion俾家長,講真...一間學校好好地會唔會搞咁多promotion?我又真係無聽過jean m wong同毛妹有d咁既野喇!(如果有,我say返sorry呀!)

佢地reception對考試制度唔熟悉,你試下問佢點解上jazz要著leg warmer?唔著藍色得唔得?入面唔著黑socks得唔得?仲夠膽死賣陳婷d野賣到咁貴!

我計過佢地果d所謂優惠,果時有人話我知,咩新校3個月送衫同鞋,點知上原來一個月都送衫,就算分開一個一個月咁報,到最後你只係平左$230...據我聽返,好多小朋友頭果一兩個星期都無鞋仔著...如果一個有system的學校會唔會咁呀?

師資...你真係放棄依間學校啦!基本上...嚴格黎講,都唔知可唔可以用學校兩個字!如果你有機會睇過佢地d老師既training我打死你都唔會報。以前都好d,而家真係...哈一聲!咁多年喇...佢間學校果名真係...full time既朋友又走,part time既又走,點解咁多老師都走,咪就係因為老闆pk囉...好多人都知,佢間學校個名臭...仲扮晒有教學理念,如果係咁就唔會放一個唔識跳ballet既人去教ballet啦!一句我地會俾training老師嫁嘛...你真係吹佢唔脹嫁!如果sdm的ballet老師全部都有RAD的老師cert,jazz老師有ATOD的老師cert的話,我公開道歉!但係係全部!!唔係一兩個!

咁多年...門面上好似好好,但其實愈做愈衰...

兩個exam的網頁:
http://www.atod.net.au/
http://www.rad.org.uk/

其實香港跳舞學校真係好多!何必要揀一間注重個門口多過老師的學校呢?

只係個人意見,你可以唔同意...不過老實咁講點解講左咁耐都無咩人support?最多都只係話小朋友好開心...講真...著得靚靚咁去玩,有邊個小朋友唔開心?你試下係屋企同佢換跳舞衫,放音樂同佢玩,佢一樣會玩得好開心!只要你肯童真d同佢一齊玩!

Kaman

我昨日問了奧海城果間..費用如下..
學費 : 好似係$760/10堂 (For 3 歲), 包ballet 衫+鞋, 書包, 連2008年4月考澳洲公開試....如2人報名仲有9折呀..

kaman-wingyee 寫道:
All,

我囡囡就係嚮青衣個間學緊, 佢學得好開心, 不過聽完你哋啲comments, 都唔知好冇再報, 因為6月份起要連續交3個月學費($760x3, 每星期2堂, 再送$100 coupon下次用), 如果每個月交要$810, 即係迫你交3個月學費, 最重要真係師資問題

[quote]
賀爸爸 寫道:

[quote]每一間jean m wong都會貼出老師既簡介

[/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題