用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人in 完基督堂呀
樓主: Cathleen
go

有無人in 完基督堂呀 [複製鏈接]

Re: 有無人in 完基督堂呀

我那天見到個mami將 D cert 同出世紙成績表夾埋一齊。校長室門口會有個職員幫手,當你前面個小朋友入o左去in,再過一陣佢便會叫你個小朋友企起身站在校長室門口,而佢會叫你將文件交給她檢查,我想這時她會告訴你校長睇唔睇你D cert,如果唔睇你咪收返埋o羅!試下o者。

各位媽咪,

如果我囡囡明年想in基督堂, 請問今年我要預備些什麼呀..請指教...   

只看出世紙及學校報告--英文
一位家長陪同上樓上

祝各位好運.

我只帶了今年k1學校手冊.  

Mrs. Fielding 問我囝囝姓名和顏色, 臨走前給了他一粒糖.

她說: "Your son has very good manner"以及"He is very sweet", 因為他很愛笑.  

twokidsmum

Mrs. Fielding 對你個囝囝評語都唔錯,聽講佢好注重禮貌,希望你囝囝成功啦.我囝囝二月二日先見,不過,我諗我地都係陪跑,唔緊啦,當攞個經驗
twokidsmum 寫道:

Mrs. Fielding 問我囝囝姓名和顏色, 臨走前給了他一粒糖.

她說: "Your son has very good manner"以及"He is very sweet", 因為他很愛笑.  

I would like to thanks kaka01 to advise us to bring the extra certificates, because the teacher did pass them to the headmistress.  Thanks a lot!

請問大概收幾多學生? 與SC & HKPS相比, 有何優勢? 我的目標是男拔小 or 小拔, 揀CCKG是一個理想途徑嗎?
是否採用傳統教學模式?
我想下年試考, 不過有關這學校的資料所知不多, 請指教!      

Radiomama

其實我次次帶仔女去面試都諗住佢哋會陪跑, 所以無乜壓力!

其實我囝囝現在讀得好開心, 我幾矛盾架! 女仔就話多數入到女拔啫, 我都唔知男仔多數入到邊間小學. 所以就算咁好彩俾佢考到, 我都好驚很多私小不收. 唉! 考到先算啦!

eileenycm 寫道:
twokidsmum

Mrs. Fielding 對你個囝囝評語都唔錯,聽講佢好注重禮貌,希望你囝囝成功啦.我囝囝二月二日先見,不過,我諗我地都係陪跑,唔緊啦,當攞個經驗 [quote]

[/quote]

matmatmama,

I want to know what kind of cert you had gave to the headmistress.

Thanks

twokidsmum

mug 係CCKG畢業嘅小朋友就算小拔唔收的話,其他小學都唔會收嗎?

其實我囝囝現在讀得好開心, 我幾矛盾架! 女仔就話多數入到女拔啫, 我都唔知男仔多數入到邊間小學. 所以就算咁好彩俾佢考到, 我都好驚很多私小不收. 唉! 考到先算啦!

[quote]
twokidsmum

Mrs. Fielding 對你個囝囝評語都唔錯,聽講佢好注重禮貌,希望你囝囝成功啦.我囝囝二月二日先見,不過,我諗我地都係陪跑,唔緊啦,當攞個經驗 [quote]

[/quote][/quote]

聽講話CCKG女仔去考德x呢d學校,好多都係waitlist, 因為學校知道她們志不在此.至於新小拔,好似話現在唔係收好多CCKG既男仔,不過我唔肯定架!我都想知多d.

twokidsmum

mug 係CCKG畢業嘅小朋友就算小拔唔收的話,其他小學都唔會收嗎?[quote]

[quote]
twokidsmum

[/quote][/quote][/quote]

twokidsmum,
Me too! I just want to try.  If they admit my daughter, I don't know what to do.  Because she is quite good studying at Cannan.  Which school yr kid is studying now?

Claude,

幣喇!!我囝囝間學校

如果係女仔, 當然讀啦!

VivianKeung 寫道:
twokidsmum,
Me too! I just want to try.  If they admit my daughter, I don't know what to do.  Because she is quite good studying at Cannan.  Which school yr kid is studying now?

Hi eileenycm
I brought the ballet certificate, actually it is because my daughter's school report will only be out in Feb, if I don't bring this certificate, I have nothing to show to the headmistress.
matmatmama,

I want to know what kind of cert you had gave to the headmistress.

Thanks

我都有聽過這個傳聞,也曾經問過一個mami,她女兒是讀CCKG升入DGJS的,她說唔覺得有這情形,她女兒和同學也有很多學校收,所以我想也無需太擔心。

[quote]
聽講話CCKG女仔去考德x呢d學校,好多都係waitlist, 因為學校知道她們志不在此.至於新小拔,好似話現在唔係收好多CCKG既男仔,不過我唔肯定架!我都想知多d.

請問咁男仔點呀?
kaka01 寫道:
我都有聽過這個傳聞,也曾經問過一個mami,她女兒是讀CCKG升入DGJS的,她說唔覺得有這情形,她女兒和同學也有很多學校收,所以我想也無需太擔心。

[quote]

twokidsmum,
tks for yr advice!
該用戶已被刪除

尋日忽然好奇問阿女:校長有冇睇你帶入去份paper (cert)?阿女話:冇呀,佢剩係睇有相果張paper(application form)!唔知真唔真!不如你地都問下你地d仔仔女女係咪咁?
‹ 上一主題|下一主題