用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如 ...
樓主: mariachn
go

想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如何?是否直資中學? [複製鏈接]

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山中德信學就讀,覺得如何?是否直資中學?

我係德中家長, 小兒今年入讀中一, 其實兩個仔都係由德幼讀起, 不過大仔個時德中未開, 而佢又有幸入到九龍區既英中, 都畢左業去左外國讀大學了

我相信德中初開校時, 真的沒有甚麼本錢收到足夠既好仔, 德小 top 個 d 都去左九華或者聖方濟, 所以用這兩年 cert 既成績去定成敗對辦學者唔公平

確實今年是少收了德小學生, 因為在同區已因校風比較好已有收到不少外面派位失手又或唔想太博既 band one 仔, 我所了解, 今年只有 1/3 左右既德小能入讀德中, 好多都係自行收生時被  turn down 了

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山中德信學就讀,覺得如何?是否直資中學?

請問馬鞍山區有邊二間喺英中?

catcatmom 寫道:
小彬彬
唔好甘話人啦!其實佢收左好多德信既band 2生,無計!因德信band 1生sale曬去99,其實佢係區(馬鞍山)係收band 1生,因馬鞍山只有兩間英中,所以之前有個靚妹係做過,she said :馬鞍山最好中學係德信,因為佢係英中,聽聞德中好唔LIKE德小比曬band 2佢,一入去就分班,外面收就去A班,(假設A係最好)。係之前8番泥,真確程度普通!do!do!
報告完畢!

catcatmom,

我倆個好熟嘅沙田朋友, 成日同佢哋傾沙田學校d料, 佢哋小朋友一個讀馬主一個讀沙官小, 讀唔到精英班嘅band 2學生, 入咗德信.我相信德信有band 1生, 但唔會多囉.

照道理沙田區BAND 1 中學學位應該足夠沙田區小學的,我認識很多何文田區成績較次的學生跨區入了沙田區的英中呢!

抱歉!不明白你的意思?請解!
kansang 寫道:
照道理沙田區BAND 1 中學學位應該足夠沙田區小學的,我認識很多何文田區成績較次的學生跨區入了沙田區的英中呢!

shockedsss 寫道:
[quote]
kansang 寫道:

[/quote]

我估是 .......

可能是指沙田區小學的BAND ONE 學生不用考沙田區直資中學. 是可以經統一派位程序入得到英中.

但可不是呢 !!
因為BAND TWO 學生家長也想小朋友入到英中, 所以真係有幾多沙田區第二組學生考直資中學的.

同時,BAND ONE 學生可能是邊緣,有機會是跌左band two的行列, 就多數派不到英中了,與其是15/16,不如一早揀了直資中學,一早入了就會舒服多,唔係玩左派位遊戲就唔多舒服啦.去了不好的中學. 沙田區是有 band one 學生讀直資中學的,那成績又不是你所想的好好好名列前茅的 band one 學生,點也是第一組學生是大有人在讀..

而何文田區成績較次的學生, 相信大多成績比較好好的一心是想入回最TOP的那區傳統英中,所以他們不大選擇跨區入沙田的英中, 致令成績較次的何文田區學生可以跨區入得到沙田區的英中啊    

還有沙田區英中學額,跟何文田區的跨區英中學額是2條派位隊伍, 是不同時進行.

如有錯請更正.   

其實德中係輸左個location,雖然馬安山無mud英中,但小學既程度一般都唔高,亞仔之前係馬安山參加左D英文班,係外籍老師教,但佢地全班都唔明外籍老師講 mud 只有亞仔同一個讀培正妹妹成堂講曬,最後亞仔同個妹妹仔都無讀。

而且好多家長都唔慣比錢讀直資,傳統英中又有公開考試既成績。所以這幾年D直資中學都收番Dband one 尾 band two頭既學生。但一些有實力既直資一定上位,不是指德中,因不大清楚裡面情況。

程媽, 您所講既都雖不中亦不遠矣, 其實我細仔有 d 同學係小學全級考卅幾, 點計都係 band one, 但揀學校心頭太高, 冇買保險, 最後派到三十一志愿 (即係冇揀過個 d), 咁惟有撲去德中喇, 如此類推, 再者, 我相信作為即資, 其實係一盤生意, 如果辦不好, 咁冇人黎幫襯, 咁又點經營落去呢....

我跟德中校長, Dr. Woo 交談過幾次, 我覺得他收生一點都不馬虎........
HPChingchingma 寫道:
[quote]
shockedsss 寫道:
[quote]
kansang 寫道:

[/quote]

我估是 .......

可能是指沙田區小學的BAND ONE 學生不用考沙田區直資中學. 是可以經統一派位程序入得到英中.

但可不是呢 !!
因為BAND TWO 學生家長也想小朋友入到英中, 所以真係有幾多沙田區第二組學生考直資中學的.

同時,BAND ONE 學生可能是邊緣,有機會是跌左band two的行列, 就多數派不到英中了,與其是15/16,不如一早揀了直資中學,一早入了就會舒服多,唔係玩左派位遊戲就唔多舒服啦.去了不好的中學. 沙田區是有 band one 學生讀直資中學的,那成績又不是你所想的好好好名列前茅的 band one 學生,點也是第一組學生是大有人在讀..

而何文田區成績較次的學生, 相信大多成績比較好好的一心是想入回最TOP的那區傳統英中,所以他們不大選擇跨區入沙田的英中, 致令成績較次的何文田區學生可以跨區入得到沙田區的英中啊    

還有沙田區英中學額,跟何文田區的跨區英中學額是2條派位隊伍, 是不同時進行.

如有錯請更正.    [/quote]

德中既學生同德小一樣, 都是來自五湖四海的
其實德中係輸左個location,雖然馬安山無mud英中,但小學既程度一般都唔高,亞仔之前係馬安山參加左D英文班,係外籍老師教,但佢地全班都唔明外籍老師講 mud 只有亞仔同一個讀培正妹妹成堂講曬,最後亞仔同個妹妹仔都無讀。

而且好多家長都唔慣比錢讀直資,傳統英中又有公開考試既成績。所以這幾年D直資中學都收番Dband one 尾 band two頭既學生。但一些有實力既直資一定上位,不是指德中,因不大清楚裡面情況。

而傢直資英中如雨后春荀,太多啦, 生存的空間是有, 因為大部份家長對英中趨之若騖嘛,但愚見認為,除咗最TOP個三兩間傳統名校(私/直英中), 其它的,要同津/官校搶叻BAND ONE生唔係咁容易.

2b>>
我都認同你 ......

<<相信作為即資, 其實係一盤生意, 如果辦不好, 咁冇人黎幫襯, 咁又點經營落去呢... .>>>

因為每間小學程度不一, 學生質素參差. 家庭環境不一. 惹按 emb 目前的 banding 組別派位而進入英中既話 . 根本有些好質素學生拒於英中門外. 而小學若是 band one 百分比少 , 但學生表現相反是高生長既話. 相對是 band two 學生質素好. 可惜的是 , 未能滿足全入英中 .

有直資中學的存在是可給一些質素好學生更有較佳的選擇.  而直資中學如按市場的轉變  , 逐步提昇要求 , 未嘗不是美事 ......有更多家長可按子弟的需要而擇擇.

香港現有既英中學位根本不能容納所有 band one 生 .....
HPChingchingma 寫道:
2b>>
我都認同你 ......

<<相信作為即資, 其實係一盤生意, 如果辦不好, 咁冇人黎幫襯, 咁又點經營落去呢... .>>>

因為每間小學程度不一, 學生質素參差. 家庭環境不一. 惹按 emb 目前的 banding 組別派位而進入英中既話 . 根本有些好質素學生拒於英中門外. 而小學若是 band one 百分比少 , 但學生表現相反是高生長既話. 相對是 band two 學生質素好. 可惜的是 , 未能滿足全入英中 .

有直資中學的存在是可給一些質素好學生更有較佳的選擇.  而直資中學如按市場的轉變  , 逐步提昇要求 , 未嘗不是美事 ......有更多家長可按子弟的需要而擇擇.

其實德小之所以未死得,都係因為佢個好既LOCATION,德小既WEBSIE-周年報告曾經甘寫左"無新移民學生"。因好多新移民唔會比幾百蚊校巴。好似一位朋友比佢抽到名校,每月比7千蚊補習(仲未計課外活動),所以kln tong 入名校果班C奶,無mud食力都唔敢選入名校,任你地D人點講點採佢班學生係來五湖四海。
你去德小接放學,你都仲會發現好多小菲或者有少許渣車出來接番亞仔。好似我公司對面間小學,已經係荃灣名校了,全部都係新移民或者好老婆婆係到排隊接放學,我每日都經過。

2bzmummy 寫道:
德中既學生同德小一樣, 都是來自五湖四海的 [quote]

[/quote]

係呀, 我係德小十幾年, 真係覺得 d 家長既質素普遍都唔低, 好肯出席家長會同為學校出力, 老實講, 唔多見 c9 款既....  
其實德小之所以未死得,都係因為佢個好既LOCATION,德小既WEBSIE-周年報告曾經甘寫左"無新移民學生"。因好多新移民唔會比幾百蚊校巴。好似一位朋友比佢抽到名校,每月比7千蚊補習(仲未計課外活動),所以kln tong 入名校果班C奶,無mud食力都唔敢選入名校,任你地D人點講點採佢班學生係來五湖四海。
你去德小接放學,你都仲會發現好多小菲或者有少許渣車出來接番亞仔。好似我公司對面間小學,已經係荃灣名校了,全部都係新移民或者好老婆婆係到排隊接放學,我每日都經過。

[quote]
德中既學生同德小一樣, 都是來自五湖四海的 [quote]

[/quote][/quote]

c9款的家長很多時是全職主婦,她們用在小孩子的時間和心機,很多時真是超出在職主婦很多啊!所以不應用這樣的看法去批評的.........     

Sorry, 可能係我用錯形容詞, 其實我本人好 appreciate 個 d 全職家長, 因為佢地通常都好投入校務.....

或者我應該講係比較少低教育水平既家長吧 ?        
kansang 寫道:
c9款的家長很多時是全職主婦,她們用在小孩子的時間和心機,很多時真是超出在職主婦很多啊!所以不應用這樣的看法去批評的.........     

我不認同你的想法. 我本身在德小很多年, 我發現大部份家長都有相當學識, 有經理級, 老闆, 醫生, 會計師等專業人材, 就是c9, 也有一定學識及熱心學校事務, 故並非低教育水平!
][/quote] :evil:  :evil:  :evil:

[quote]
Sorry, 可能係我用錯形容詞, 其實我本人好 appreciate 個 d 全職家長, 因為佢地通常都好投入校務.....

或者我應該講係比較少低教育水平既家長吧 ?         [quote]
kansang 寫道:
c9款的家長很多時是全職主婦,她們用在小孩子的時間和心機,很多時真是超出在職主婦很多啊!所以不應用這樣的看法去批評的.........      [/quote

我諗您係冇睇清楚我寫咩喇, 我咪就係話德小係比較少低教育水平既家長囉 !
wisely 寫道:
我不認同你的想法. 我本身在德小很多年, 我發現大部份家長都有相當學識, 有經理級, 老闆, 醫生, 會計師等專業人材, 就是c9, 也有一定學識及熱心學校事務, 故並非低教育水平!
]
:evil:  :evil:  :evil:

或者我應該講係比較少低教育水平既家長吧 ?         [quote]
kansang 寫道:
c9款的家長很多時是全職主婦,她們用在小孩子的時間和心機,很多時真是超出在職主婦很多啊!所以不應用這樣的看法去批評的.........      [/quote

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如何?是否直資中學?

我的兒子中一在沙田區band 1英中唸,升中二時插班轉入德信,現在唸中三。讓我們重新選,仍會選德信。每人選學校所看重的地方有所不同,我們比較著重看校長,而德信校長的理念及看法與我們很接近,所以我們對學校有信心。學校亦提供足夠的渠道讓家長與老師接觸,上下學期各一個parents' forum, class tutors 也會出席。派發成績表後亦會安排家長在星期六面談,共三次。功課方面,較中一時少。而兒子轉校後明顯地更快樂。
在選校前,一定要親身出席學校的介紹會。
‹ 上一主題|下一主題