用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月讀St. Stephen's Girls k2入嚟傾吓 ...
樓主: smartma
go

九月讀St. Stephen's Girls k2入嚟傾吓 [複製鏈接]

Re: 九月讀St. Stephen's Girls k2入

冇錯,課室係interview那些班房,我問咗文書小姐

Re: 九月讀St. Stephen's Girls k2入嚟傾吓

sheep12b ,
我有朋友的女兒仍然未收到信,你是幾時收到架,同埋知唔知多唔多人wait?

Re: 九月讀St. Stephen's Girls k2入嚟傾吓

Hello!  各位好!

SSGK第1日父母可以入課室陪企,工人絕對唔可以入內,因為課室太細.另外,沙士之後校方為保障學生,所有茶點都是自備.大多帶餅乾及小型麵包.糖及朱古力一定唔俾帶.

我自我介紹,我個囡剛剛K3畢業,經統一派位入番SSGP.  我個囡在幼稚園2年,開心愉快渡過,作為父母都能適學校政策.老師真的頗嚴,另外在小朋友生日月份,父母除了要準備蛋糕或禮物外,學生要在全級師生面前表演,多數是唱歌�講故事�彈琴,約2-3分鐘;畢業典禮亦要表演;適逢學校100週年,我個囡有份在文化中心表演.這些經驗本人認為難得及能在其中培育自信.

在學術方面,中文及數學與其他幼稚園無分別;英文真係弱咗啲,我都要為個囡找額外補習.

另外上次有媽咪問過宗教分問題,我問過其他家長,要聖公會才可以有分.

好多謝你,終於有家長可以現身說法,聽你講,我都放心好多.
據你的經驗,老師雖然其實較嚴,但是否nice?她們歡迎家校溝通嗎?

totochu 寫道:
好多謝你,終於有家長可以現身說法,聽你講,我都放心好多.
據你的經驗,老師雖然其實較嚴,但是否nice?她們歡迎家校溝通嗎?

老師對學生自律及學習嚴,但其實都好錫啲學生.另外阿囡2個班主任都能夠清楚講到阿囡問題,例如K2時,話阿囡小肌肉唔夠靈活,要我哋幫吓佢�訓練吓,今年問題又解決咗.另外我是在職媽媽,我多數會以電話方式同老師溝通,so far又幾好.我深信現在教�養小朋友,單靠家庭或學校都唔得,所以我2公婆好注重同老師溝通及合作.另外,我哋好少同校長直接溝通,因為無需要.

ppl,
thank you.     

PPL, 你好, 多謝你的分享同埋恭喜晒!        有好多問題想請教你,希望你能幫忙。   請問一條裙係咪真係唔夠??  同埋學校會邀請ma ma幫手嗎?  有冇家長教師會之類??  上堂有課本嗎? 之前有家長說沒有。  放學有課外活動嗎?  生日表演時,會唔會有小朋友怕醜而喊??  Thanks a lot!

Totochu, 我都係full-time mami, 亞囡會坐校車, 不過我都好鐘意去學校幫手,如果需要的話。

我個女識彈琴,如果俾我見到佢喺學校單獨表演,我諗我會喊(太感動)  

唔使 ,你囡囡越來越叻要開心至啱
你囡囡是否大B,咁快可以學彈琴?我個女因為隻手較細,現在只是上緊一些音樂班,老師話等佢四歲先好學喎.

校車公司聯絡了你未?唔知第一日可否陪個女坐校車返學,之前我問過,校車姐姐話depends on我那條路線有幾多小朋友坐喎

係呀,我個女4歲幾啦。 原來唔係只收大女...另外我朋友个女都係細女。

我仲未交$俾校車,不過7月頭問過D details。 如果1st day可以陪,我一定去,就算坐taxi都係~$20.

我驚個女唔適應一個人坐架陌生的校車,所以好想陪佢坐一日.

smartma 寫道:
PPL, 你好, 多謝你的分享同埋恭喜晒!        有好多問題想請教你,希望你能幫忙。   請問一條裙係咪真係唔夠??  同埋學校會邀請ma ma幫手嗎?  有冇家長教師會之類??  上堂有課本嗎? 之前有家長說沒有。  放學有課外活動嗎?  生日表演時,會唔會有小朋友怕醜而喊??  Thanks a lot!

Totochu, 我都係full-time mami, 亞囡會坐校車, 不過我都好鐘意去學校幫手,如果需要的話。

我個女識彈琴,如果俾我見到佢喺學校單獨表演,我諗我會喊(太感動)  

我覺得2條校裙好些,夏天天氣熱,方便替換;冬天1條都OK,因為內裏有衫.但我買了2條,因為細路囡容易整污濁.

另外學校時常都會邀請家長幫手,返學校幫多些手是好事,起碼多些了解自己小朋友學習環境.我因為要返工,冇時間去幫手.

上堂當然有書,但學校會有額外教材.

另外,在K2生日會時,都有阿囡同學表演喊,但經過阿媽安撫又可以如常表演.我阿囡唔怕醜,當年大大聲唱ABC,真係現在想起來都開心.

ppl,
生日會家長可以參加的嗎?

Hi parents, any of you from kowloon side and get the place of SSG K2 for your gal?

totochu 寫道:
有人話難有人話易,據講佢地較喜歡淡定、有自信的學生

答totochu,

waiting 信係一早收到,我諗係同大家嘅confirm信一齊?直至上個星期收到電話.  唔知仲有幾多waiting.  不過我問過校方話係想收盡一班30個喎...

想請問ppl, 你囡囡係幾多分同點派番SSG嘅呢? 其他派唔番嘅同學仔去邊多? 你估k3有幾多%嘅學生派得番SSG?

Hi ppl,  thank you very much     

你已經成為呢度嘅大眾老師     

是啊,這裡很少st. stephen's girl 幼稚園的家長啊.

totochu 寫道:
ppl,

家長一定要參加,父母或其中一個都可以.不能派工人代表出席.家長可以欣賞當天早會及欣賞生日學生表演,唱完生日歌便要離開學校.

sheep12b 寫道:
答totochu,

waiting 信係一早收到,我諗係同大家嘅confirm信一齊?直至上個星期收到電話.  唔知仲有幾多waiting.  不過我問過校方話係想收盡一班30個喎...

想請問ppl, 你囡囡係幾多分同點派番SSG嘅呢? 其他派唔番嘅同學仔去邊多? 你估k3有幾多%嘅學生派得番SSG?

我個囡得適齡及大囡分(15分),第一輪自行收生當然陪跑;正如一開始所講,我個囡係第2輪統一派位入番SSGP.
其他班我唔知道,自已個囡嗰班第一輪加第二輪共收15人,剛好一半(50%).

另外,我都在BK識到我個囡同學媽媽,但只此一個.真係好少SSGK或SSGP學生家長在BK出現.我都唔係好幫到大家,傾吓家常便話.

ppl 寫道:
[quote]
totochu 寫道:
ppl,

家長一定要參加,父母或其中一個都可以.不能派工人代表出席.家長可以欣賞當天早會及欣賞生日學生表演,唱完生日歌便要離開學校.[/quote]

好開心,因為我個女在九月尾生日.

Re: 九月讀St. Stephen's Girls k2入

SSGP 係中文小學,有冇問題呢? 即係所有科都係中文教,除
‹ 上一主題|下一主題