用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小孩不笨2-世上沒有不成才的孩子, 只有不懂教的父母 ...
樓主: Midagemum
go

小孩不笨2-世上沒有不成才的孩子, 只有不懂教的父母 [複製鏈接]

Re: 小孩不笨2-世上沒有不成才的孩子, 只有不懂教的父母

janeleung 寫道:
我好驚同個女睇完, 佢話我呀 只有不懂教的父母

我唔知你個囡囡幾多歲. 不便說什麼.
我囡囡就快13歲, 呢套戲係佢叫我地一定要同佢去睇.
除了因為有同學已經睇了話好睇.
佢叫我留意下套戲張海報廣告講咩.
(我個囡有時都幾寸, 但其實就好乖,又無膽 )
其實我一早就想同佢睇, 不過怕佢唔肯. 既然佢開口.
我就叫佢搵下邊間戲院近. 幾點場. 等佢安排.
之後完場後....(說真的,我真的覺得套戲好好睇)
我就先同佢講聲.."多謝, 你介紹套咁好嘅戲我睇喎, 真係無介紹錯." 之後先同佢傾下閒計.
就係咁, 佢就無機會寸我呢個 "只有不懂教的父母"   
**Loving You**

Re: 小孩不笨2-世上沒有不成才的孩子, 只有不懂教的父母

先定義乖與壞-相信大家集中討論的是孩子們的品格問題,而非其他成就。

{乖的孩子學不壞﹐
壞的孩子教不乖。}

此話教人「睇死」人,好像乖與壞係天生不能改變的。
從現實的例子當中可以看出此話不是絕對正確。
曾有叛逆少年可重新做人。
亦有本來品學兼優的少年人,誤入歧途。

〔近朱者赤,近墨者黑〕。
此言需非絕對正確,但發生的機會會較大,旨在提醒父母設勿輕視外在環境對兒女的影響。

"沒有'教不會'的孩子"
是鼓勵父母對子女應永遠存有盼望,不要「睇死」他們。

"只有'不會教'的父母"
是叫父母反省自己有否以言教或身教、方法是否正確。

〔學好三年,學壞三日〕。
反影人性真實的一面,很多孩童的表現不用學也會自發出來,當然好壞也會有。但壞的表現較多,例如講大話,暴力解決問題等,

我昨天看了啦, 我奶奶也說好看, 我特別介紹初中生的父母去看。

我印象最深的是:「大人小孩都想要別人讚。」
「我們都很愛孩子, 只是不知道怎樣去愛。」

‹ 上一主題|下一主題