用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有有人已經收到愛蝶灣基灣通知?
樓主: SK1
go

請問有有人已經收到愛蝶灣基灣通知? [複製鏈接]

Re: 請問有有人已經收到愛蝶灣基灣通知?

Hi各位家長
恭喜你地既小朋友入到間咁好既學校呀, 因為我外甥都有考, 但係佢冇收到通知, 我想她是不被取綠了, 但係愛跌序灣官立小學收了她, 想問下你地對呢間學校有乜野意見呀?呢間同基灣分別係邊? 可唔可以分享下呢?   

Hi Wing(婷婷媽咪),

我有幾個朋友的仔女也是就讀愛跌序灣官立小學,據我所知,課程英文課比較淺,教署的校評唔太好,此校雖是官立,但不及筲箕灣官小,老師叫我選校可考瀘筲箕灣官小多於愛跌序灣官立小,但從另一角度睇,佢校舍地點環境好,官校派位比津校好,朋友個仔讀精英班,派左入皇仁

Hello ypy_clara,

我囡囡都是後補取錄的。雖然據她當日向我覆述考試情况,表現只是一般。但到收通知時 ,學校話收生不單看考生臨場表現, 亦會看所提交的portfolio, 家長信, 及父母等 (這我想應是指即場遞交的意見書; 因這是唯一可讓學校較真確及直接地從父母接收的訊息:idea:。) 所以成功怎會是僥幸, 是實力+努力的成果啊!      等12日編班試後, 就知道我地ge小朋友可會是"同班同學"la !           
:lalala:

Member168,

你怎樣知道學校話收生不單看考生臨場表現?因為我不知道從何處知道的!  

另外我收到書單,好像今年改咗英文由1B轉為1A開始,因為我的朋友話舊年英文由1B開始,不是1A,所以有些問號? 你會否知道嗎?謝謝!

ypy_clara  

Hello all,

請問要準備什麼才可增加成本考入的機會?
你們的小朋友有什麼課外活動?

我女明年就要揾小學, 我希望可做足準備.

thanks

Hello ypy_clara,

是當日接到學校電話時, 通知取錄我囡囡那位學校代表回答我問題所解釋說的。至於英文書方面, 我就沒有idea la, sorry can't help.   
:lalala:

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題