用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎
樓主: pretty05
go

2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎 [複製鏈接]

Re: 2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎

mamimaggie :

其實任何幼兒園都ok  ah...小朋友好叻ka...佢o地雖然講bb話....但領悟..及已懂得,明白我們說話...當佢o地講野時...妳會嚇一跳ka...好多形容詞妳未教佢都識講..."電視"都學到..
so..妳應該就妳自己住果區...搵間喜歡o既...

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

pretty05 :

ok ka la....我囡囡早一個月前都係lee  D 生字ka....好叻ah.
但有一日妳會發現佢會講短句la..同好多生字..慢慢來....
mami 永遠就是心急的...
我都係....,報多幾間學校law...一定收o既.....

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

807jjma : 你囡囡幾大呀?  咁你選學校以咩為先呀 : 你會選近屋企既學校呀 ? 定係一間好d但遠都無所謂呢 ?

我都係因為囡囡2歲都唔多識講野,
所以比佢讀幼兒園
而家返左大半個月,講野真係叻左,會講兩個音唔同既字
例如,多謝,姨媽,不過直到而家返學仲係喊................
有家庭觀念(孝順)屋企大小事情愛攬晒上身,責任心強,領悟力高,做事積極及有組織力,頭腦靈活,善於理財,(幼兒時應該不愛掉東西,愛乜野都攬住唔放),人際互動弱,要學習加強獨立自主及加強勇氣

pretty05 :

我囡囡 21mths , 我報o左la...coming Aug,我選近,半日制...其次係好law...今年讀Pre-nusery我原意比佢玩下,學下群體生活......so我選半日制ok...
到下一年讀"k1"我就會比心機選間好D...如果間學校好,遠都ok  ah..by school bus law...

venusma : 想請教你以咩準則選學校架 ? 如下題所問.
我諗到時仔仔返學一定勁喊都似喇, 因為平時佢好怕陌生人, 人地同佢 say hi  or 望多幾眼咋痳, 佢都扎扎跳咁喊呀..都唔知點算. 同埋我好担心佢唔識講野, 驚 d Miss 同佢溝通唔到,唔明佢想點呀, 平時我地就話相處得多, 仔仔講太空話都明白佢想點, 都叫做可以溝通到, 但返學真係點算呢, 無人明佢想點架喎...

807 : 原來我同你諗法一樣呀, 都係諗住初初入學選一間近d既, 早D適應咋, 到幼稚園就轉另一間心水既學校, 只係考慮到, 到時又轉去另一個環境, 唔知對小朋友有無影響, 會唔會又難適應呢 ?

807jjma 寫道:
pretty05 :

我囡囡 21mths , 我報o左la...coming Aug,我選近,半日制...其次係好law...今年讀Pre-nusery我原意比佢玩下,學下群體生活......so我選半日制ok...
到下一年讀"k1"我就會比心機選間好D...如果間學校好,遠都ok  ah..by school bus law...

mamimaggie,

Sorry 呀!! 我好耐都無上net...不過都有好多mummy 回應得好right 架 本人認為返n1應 以屋企附近...因小朋友可能未咁快識應...太遠的話佢會覺得好tired...有大人倍嘅時候, 下雨又trouble..take school bus 無咁放心, 因仲未識講野..唔可以講佢有什麼.happened....所以應比佢 返住屋企nearby 先...到 k1時先find D遠D 還未遲

咁我想問咁多位媽咪,咁我應該比佢返幾個鐘個D先定係比佢返half day 個D先呀???因為我驚佢唔很,因為佢平時都好痴我身,如果我唔係佢身邊我諗佢喊到 X天倒,,,,,,,   

不如咁ah...妳同佢+下返D..playgroup先..又可以一齊玩tam..等佢知道返學係好好玩o既事...可能到返學會好D..

"我囡囡weekend都返緊playgroup...佢就好開心la..
日日都話miss , miss , 成日唱miss 教D歌..動作ah..
我唸對去o地返學有幫助lei...

807jjma
唔好意思,請問邊倒會有playgroup返呀同一日大約返幾多個鐘,大約1個月幾多錢????因為我住深水埗ga,真係唔該晒你,因為小朋友返學D問題我真係一X通,807jjma
唔好意思我問你咁多問題,痳煩晒你       

各位媽咪 :
又係我呀   哈..今日岩岩打去學校問資料喇,我話想去參觀下學校了解下,但只限星期六咋,你地係咪都係咁架,因為其實我係希望望下學生上堂既情況係點, 咁星期六去我咪無得睇囉. 同埋點解一定要等校長親自回覆呀 ?我只係想問下d資料先咋喎,都叫我留電話等校長打黎答既   

一D都唔麻煩...我都係mami....ma...

我知係太子, 荃灣 , 銅鑼灣 , 區就最多...但Detial 地址我就唔太清楚...不如妳買本媽媽

pretty05 :

我唸佢地驚D...mami

我唸佢地驚D...mami

807jjma
唔該晒,但係我仲有1個問題想請教你,如果我想比佢返n1,我又可以點做呢因為我怕佢唔很返,如果返1-2個鐘頭有無ga???    ,頭頭比佢識應吓,如果佢很返就跟住比佢返half date,咁樣會好D嗎????    真係唔好意思,我好痳煩   

其實妳應該搵定妳喜歡o既幼兒園seach 下佢地D綱站..好多都有簡介學校運作....(報定幾間首選)因為D學校有時都好快FULL...咁am,pm都可以早D選定..ma...

唔好咁擔心啦...半日幼兒園都係3個鐘jar ma...學校應該都會幫D咁細小朋友去適應 o既...再加mami..D愛..OK..o既
我囡囡今年8月都返n1..我都驚佢初初唔適應.. ka..
但我就抱住呢個心態...始終囡囡都有一日要踏入校園,我let個mami一定要幫佢適應到....try..try..try..
我報間學校都幾好..頭一個月適應期好似返2個鐘jar 總比家長一齊返...幾好..幾好..Hey...

如果真係唔得....咪下一年先讀k1.. law..    

babycancan 寫道:
唔駛驚,我個仔都係兩歲半唔識講,反左n1後,突飛猛進,而家想佢講小d都唔得   

想問下返左幾耐先會開口說話呢 ? 因為我個仔什麼都不會講 (連媽媽 爸爸)也不會說 現在2歲+3個月la 我真的好期待阿仔會說話的一天  
‹ 上一主題|下一主題