用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 去年Band1生競爭情況!
樓主: 櫺囹桼
go

去年Band1生競爭情況! [複製鏈接]

Re: 去年Band1生競爭情況!

Decem 寫道:
007/哈里波特
有事想請教你們, 既然九龍城區英中位充足, 而囡囡成績是band2頭(知道現階段已沒分band頭或band尾.) 可否將英中放第一位呢(如丘佐榮)?第二放何官.第三九龍真光.你們點睇呢?

丘佐榮何官二擇其一,第二三排真光培道或五旬節,會穩陣些。

其實我唔太清楚九龍城呢個net, 但也同意3kidsma的意見.
3kidsma 寫道:
[quote]

有事想請教你們, 既然九龍城區英中位充足, 而囡囡成績是band2頭(知道現階段已沒分band頭或band尾.) 可否將英中放第一位呢(如丘佐榮)?第二放何官.第三九龍真光.你們點睇呢?

第一位呢(如丘佐榮)?......我認為可行.

第二放何官......應冇機會, 因此校是band2學生首選. 而此區好的band2學校並不多.[/quote]

In 2nd round, you can choose either your living place or your school location as your net.  
appleyuen 寫道:
Hi 哈里波特,
有事想請教你,我個女間小學在中西區,而中學就在南區,咁請問升中派位係當中西區定係南區呀,請賜教!

3kidsma/BillyM/哈里波特

多謝你地的意見, 我會再考慮清楚.
再問:除了丘佐榮外, 九龍城網還有沒有較易入到的英中呢?
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

Decem 寫道:

多謝你地的意見, 我會再考慮清楚.
再問:除了丘佐榮外, 九龍城網還有沒有較易入到的英中呢?

若是band2女仔, 除丘之外冇它選擇了.
去年大仔派位, band2女同學好多都派得很不理想, 故小心選擇.
祝幸運!

櫺囹桼/哈里/3kidsmum:

請問深水土步Band1男仔, 第一選荃官(有聯繫);
第二應選銘賢或是黃棣珊(不想入男校)?  謝!

3kidsma
可否提供多些資料呀! 怎樣不理想, 如填表太進取? 派到第幾志願呀?
THANKS
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

怎樣知道沙田區有多少學生?
沙田區band 1頭學生應如何選擇,可否放十三間英中在前(因聽聞有足夠位),請賜教

Decem 寫道:
007/哈里波特

亦可以一搏!

如果唔搏
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

mschanchan 寫道:
請問各位: 大抽獎係咪只跟 "隨機no."?
請問每間小學有否中學的quota?

我真係對升中制度唔了解, 其實跟番學校以往派位資料, 及以往成績去填表, 係米隱陣呢?

冇quota!
跟前人舊路也可!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

lomei 寫道:
櫺囹桼/哈里/3kidsmum:

請問深水土步Band1男仔, 第一選荃官(有聯繫);
第二應選銘賢或是黃棣珊(不想入男校)?  謝!

1)放心~深水

櫺囹桼 寫道:
我貼此圖原意係提醒家長→唔同區唔同命(唔同玩法!)

嘻嘻!我地真無遠見,由絕世好區搬左去9:1與世隔絕區,好似害左外甥女咁!!!

007,今年Band1生競爭情況都左了,可以post上來嗎?
Thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:
我貼此圖原意係提醒家長→唔同區唔同命(唔同玩法!)

嘻嘻!我地真無遠見,由絕世好區搬左去9:1與世隔絕區,好似害左外甥女咁!!!

007,今年Band1生競爭情況都左了,可以post上來嗎?
Thanks! [/quote]

未搵到,你搵到請通知聲...不過好多傳統校區人口減少,英中相應減少;咁d學位去左邊,係唔係去左→9:1與世隔絕區?

007, BillyM,
黃笏南 vs 銀禧中學, 如何比較?

3kidsma 寫道:
007, BillyM,
黃笏南 vs 銀禧中學, 如何比較?

黃笏南比銀禧嚴d,銀禧公開試又比黃笏南好d...可以講不分伯仲!

未搵到,你搵到請通知聲...不過好多傳統校區人口減少,英中相應減少;咁d學位去左邊,係唔係去左→9:1與世隔絕區?

搵到了!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

果然係後生可畏!老人家眼鈍手慢...

睇落除左油尖旺、中西區、灣仔、九龍城有三兩個巴仙輕微變化之外,整體情況都係差不多!不過就有168個英中學位唔見左!

櫺囹桼, 你真係好人喇

恕我問一個豬小小嘅問題, "觀塘今年有小六生5500人",
由邊度可以知道自己果區嘅小學人數呢?
請教路...
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

櫺囹桼 寫道:
果然係後生可畏!老人家眼鈍手慢...

睇落除左油尖旺、中西區、灣仔、九龍城有三兩個巴仙輕微變化之外,整體情況都係差不多!不過就有168個英中學位唔見左!

007兄﹕

蠢些問句,觀塘區各校的自行收生數目是否包括在這955 個英中位內呢?

Yes....

leeleelumlum 寫道:
櫺囹桼, 你真係好人喇

.........

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題