用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chichima33
go

真光小學 [複製鏈接]

Re: 真光小學

hi chichima,

想知在這個比例下,男仔是會否會被女仔比下去(我指在成績上)?

讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

Sorry, 咁遲至覆. 因為5,6月好忙呀, 是真光測默考的季節. 囝囝測完英文.

你講得對,boy 比 girl 差 d, 因為女仔比較早熟同細心. 男仔好粗心大意, 好似我個仔溫習都周身郁. 不過真光有好多有家姐哥哥的同學, 佢地成績會叻 d, 因為有舊卷. 而其他 d 小朋友第一年會辛苦 d, 中文科有一半題目是課外的而且扣分好緊. 英文今年換了 Step Up, 舊卷沒有用了. 對我們來說是好事可以睇邊個有真功夫了。

平時功課真係好少, 不過千其要傋課. 有好多同學都補習, 操補充. 班上的兢爭大.

ChiChima33

Yanga,

1. 真光係咪3次考試3次測驗? 會唔會好辛苦?

在一年中要保持A級, 必須持續溫習. 因為測之後after one week 就默書 (2 Chapters together), 之後就考. 是不停的. 你可以當測驗係 Mock Exam. 傳統學校都是這樣, 不過佢d進步好快, 今年9月佢會考Cambridge Starter.

2. 大約考第幾先上得番真光中學?

今年開始小了一班中一, 所以全級80之內.

3. 有無規定要學"樂器"同"運動:?

沒有規定.

4. 英文同普通話訓練夠唔夠呢?

一般. 想好 d 要自己出去參加興趣班.

5. 最後想知大家為什麼會選擇真光?

老公話事.

Don't worry, d 老師好好, 好關心佢地. 都是用獎勵形式好少責罵. d 校風一流.

ChiChima33

Hi Chichima33

我想問一般上課下課的時間如何?

如要參加興趣班是否會錯過校車而要家長接送?

多唔多專題集作? 是否要家長好多參與?

謝謝你分享經驗.
我係壽味! 願主耶穌的恩惠.慈愛常與眾人同在.

want to say 校風一流!!!!

saumei,

早上8:00am之前要入到學校, 遲過8:00am關一半門, 要去校務處先, 有夏令時間. 8:20am上堂放3:30pm, 8:10am上堂放2:45pm. 校車平時7:30am已到學校.

如要參加興趣班是否會錯過校車而要家長接送?
係呀! 可以參加星期六的, 星期六也有很多興趣班.

多唔多專題集作? 是否要家長好多參與?
一個學年有2次project, 好似P.1有英文同常識 projects. 要幫手搵資料, 做o下手工之類.

佢地6月22就考哂試, 一直至7月中都在學校參加活動, 不另收費, 必須參加. 家長不可以因為安排出外旅行而提早放summer, 除非必要要向主任申請.

ChiChima33

Hi chichima33,

多謝你百忙都抽空回答.

我個是細仔,而且是哥哥,我怕到時迫他做功課都煩死!
請問有什麼補習班可以介紹?最怕傷了兩母子的關係!

最安慰的是
”老師好關心佢地. 都是用獎勵形式好少責罵. d 校風一流”.

我想知是否會轉校長?或已經轉了?

xellos

chichima33 寫道:
Sorry, 咁遲至覆. 因為5,6月好忙呀, 是真光測默考的季節. 囝囝測完英文.

你講得對,boy 比 girl 差 d, 因為女仔比較早熟同細心. 男仔好粗心大意, 好似我個仔溫習都周身郁. 不過真光有好多有家姐哥哥的同學, 佢地成績會叻 d, 因為有舊卷. 而其他 d 小朋友第一年會辛苦 d, 中文科有一半題目是課外的而且扣分好緊. 英文今年換了 Step Up, 舊卷沒有用了. 對我們來說是好事可以睇邊個有真功夫了。

平時功課真係好少, 不過千其要傋課. 有好多同學都補習, 操補充. 班上的兢爭大.

ChiChima33
讀書只係人生一部份,

請問真光小學每月學費幾多?  一級有幾多學生?

Hi xellos,

"我個是細仔"
我個仔都係細仔, 第一個學期可能追不上而且新環境又不太習慣, 不過開學之後有6年級的姐姐(學生會)在午息時到一年級去照顧佢地. 仲有6年級的姐姐會幫佢地補習. 第一個學期之後老師覺得佢邊科弱就會安排午息時到6年級去補習, 如成績進步番就不用上去.

我怕到時迫他做功課都煩死!
功課唔多, 3 至 4 樣 (作業只有 1 page, 填幾隻字), 中文生字都係寫3次咋!

請問有什麼補習班可以介紹?
唔知佢 d 同學, 不過我個仔無補習. 佢以前係 Victoria, 比起傳統幼稚園輕鬆都可以應付小一課程, 第二個學期還拿了進步賞, 你也不用太 worry 你囝囝.

我想知是否會轉校長?或已經轉了?
梁校長今年7月退休了, 佢係中學部校長(又係總校長). 而小學部係吳校長, 吳校長全權負責小學部, Kindergarten又有另一位校長全權負責. 所以不會有影嚮.

佢地學校標榜朋輩互幫.

ChiChima33

rebeccalols,

請問真光小學每月學費幾多?
每月$2,400. (中英文)每日一篇 e-Learning 不用收費, 學校比錢.

一級有幾多學生?
P.1 有4班, 每班37人左右. 男仔今年係6 至 7 個一班, 前幾年多 d, 有10個一班. 佢地簡直係"砂煲兄弟", 人數少嗎!所以好friend.

ChiChima33

Thanks, ChiChima33!

rebeccalols,

No problem. 我都係同其他家長收料, 同埋個仔番屋企講好多學校 d 野比我聽.

ChiChima33

chichima33,

我個仔都是維記,因而很怕他接不上.

很開心聽到有”朋輩互幫”這個服務,因現在香港小朋友真的太依賴和不會想到要去”照顧”.

多謝你的解釋,我現在很放心啦!
讀書只係人生一部份,

點解你地會選真光?

我是喜歡她的校風和校舍大,現在不是太多學校可以keep到”校風”
讀書只係人生一部份,

SC622,

老公個 friend 介紹, 佢個女今年 P.6, 佢話"真光"好好. 我舊年都無參加大抽獎呀! 可直介 Victoria, 又問了 Australia International.

老公個 friend話佢個女讀咁多年都好開心, 好投入重加入學生會, 同學之間都好融洽. 佢地個訓導好惡, d 家長唔守秩序都比佢責備. 我好驚 d 校園暴力, 所以覺得真光好安全.

d 人話學校要女生穿長褲上 P. E., 同穿長裙是老套. 後來我先知道原來校長唔想女生在坐公共汽車時走光或受騷擾. 真係好 Protect d 學生.

ChiChima33

‹ 上一主題|下一主題