用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎? ...
樓主: Teresa
go

你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎? [複製鏈接]

Re: 你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎?

BOBO

你小朋友讀幾多年級?

我返home, 多數食完飯, 就同佢地玩, 聽下歌, 跟住就刷牙上床, 果段時間就傾一大輪玩一大餐先訓.........so我係無時間顧佢d功課/溫習(我還有個細的)

exercise, 我係學期尾/減價的時侯, 見到就買定下一年, longman早排減價, 我都買左3-6年級(呵呵c9即係c9)

甘每年, 我就會將d exercise影印, 到test/exam的時侯就拿出黎, 看下邊d岩佢做, 咪叫佢做law

影印的目的, 係慳$, 因為好多時exam的都會考返test過的野, 下下買好貴, 同埋我諗住留返第時比個仔用都得
(又係c9)

我其實對d exercise無乜研究, 但係我見過有一本叫'26周學好英文/數學', 我就覺得好好, 佢係之前解釋左, 比埋example你看, 然之後先做練習..................

我只係比佢test/exam之前做...............

同埋我覺得最主要的原因, 可能我個女真係上堂專心(佢一年級老師講的), 專心聽書, 真係差好遠...........................

吾知係吾係男仔同女仔又真係有分別呢?

唉...........我都吾知第時我個仔行呢招得吾得, 見步行步啦  

bluestar

忍心d

吾好理佢

我個女試過一次

英文默書, 我平時叫佢每日溫d, 佢無做果個week

之後, 星期日出左去玩, 玩成日

返到屋企先話我知聽日要默書, 點算

我話無得點算, 叫佢平時溫又吾溫, 臨急抱佛腳, 咪試下看下點啦, 佢係甘喊

我都有得佢, 最後佢自己拿本書出黎溫

但果次真係好深

個個字差吾多音

要比佢知道喊都無用, 自己要負責................最後佢自己話吾溫要訓覺, ok............訓law

hinhinmummy,

我一於耐心d等考試後(都要去到明年1月初; 下星期開始term 1 exam,這幾天開始有些零碎科目要考),搵晚佢老父夜返無人幫佢,就整次佢嘆!

現在每晚都像鬥爭,routine包括"哦",罵,打。這樣下去很傷感情。他簡直以搗蛋為榮。最近有次較淺的Engl test,(突擊不定時那種),只有8/20,問他明明識又有提示怎會不看例句,他答亞邊個只有2/20。在班上做worksheet通常識得還有A, A-, 但偏偏計分的test就低分。

不知是否男孩較女孩麻煩些,尤其是我這位少爺?

吾知係吾係男仔同女仔又真係有分別呢?

我個仔屬超級不專心,唔明也不會舉手問,在班上扮乖扮綿羊回家變豺狼,還要坐位搞搞震的同學隔離被欺負也不懂出聲。但又懂得不去犯事,又肯聽話和些較乖的同學做好朋友,老師還以為他很乖,班上家中判若兩人。

BLUESTAR

呵呵我家大小姐

今次中文test

居然.....................前半part岩晒

後半part居然抄題目一次

呵呵so創做歷史新低

但我無鬧佢, 亦無話佢, 因為佢已經好吾開心, 我只係問佢一句, 點解會抄題目?

佢話吾夠時間做, 甘又夠時間抄題目?

我尋晚好開心

見到佢自己開左幾本exercise book
一本 迷語題
一本 英文查字典
一本 乘數表
一本 故事書

雖然依家only迷語題同英文查字典得一頁, 但我對佢可以自覺性地開exercise做d有建設性的野, 好開心, 好滿足

恭喜你,大小姐修成正果。  

我個像直選般連會否在我有生之年可以望到還未知!  

版主

Bluestar 寫道:

我一於耐心d等考試後(都要去到明年1月初; 下星期開始term 1 exam,這幾天開始有些零碎科目要考),搵晚佢老父夜返無人幫佢,就整次佢嘆!

現在每晚都像鬥爭,routine包括"哦",罵,打。這樣下去很傷感情。他簡直以搗蛋為榮。最近有次較淺的engl test,(突擊不定時那種),只有8/20,問他明明識又有提示怎會不看例句,他答亞邊個只有2/20。在班上做worksheet通常識得還有A, A-, 但偏偏計分的test就低分。

不知是否男孩較女孩麻煩些,尤其是我這位少爺?

[quote]吾知係吾係男仔同女仔又真係有分別呢?

我個仔屬超級不專心,唔明也不會舉手問,在班上扮乖扮綿羊回家變豺狼,還要坐位搞搞震的同學隔離被欺負也不懂出聲。但又懂得不去犯事,又肯聽話和些較乖的同學做好朋友,老師還以為他很乖,班上家中判若兩人。 [/quote]

我仔仔同你仔仔一模一樣,每次叫佢溫書就一日推一日,最慘就係佢完全冇溫都唔會唔合格,因佢地老師會係默之前俾佢地溫吓,佢就靠佢啲sort term memory,所以之後就會唔記得哂la. 做功課試過完全唔理唔改,就開始C呀/D呀/丙呀/咩都攞齊番嚟,又俾老師寫"請注意字體",佢都冇咩特別,有時會話我唔教佢做功課,攪到佢做錯,重知每次做功課,開頭點好脾氣都好,到最後一定閙交收場,
其實校長都有講叫啲家長唔好改小朋友做錯啲功課,咁老師先知佢究竟明唔明白教咗啲咩,但另一方面我地真係聽話的話,攪到日日都有錯,老師又會覺得我地唔理啲小朋友,所以有時都唔知點做,依家唯有樣樣方法都試,希望搵到一個都付佢

Teresa,

我會慢慢放手! 這是對孩子好的, 好讓將來當遇上困難就承受不了. 媽媽不能跟仔一輩子. 當然啦...要睇小朋友既性格, 個人能力慢慢一步一步, 唔係個個人都可以自動波.

仲有係要睇學校...如果由佢錯學校會點呢? 最理想當然係家校合一啦~

Lovely媽咪,

估唔到我個仔都有位兄弟!
看來我們要攬埋一舊大喊一頓,
然後再喊幾聲"加油!",勉勵下自己。

試過"忍手"check左功課,但不告訴她錯.
等她派回後知道自己錯咩,
問番佢你明白錯在那裡嗎?

Hi Bluestar,

You're not alone.

I've the same situation as yours.  
每晚都像鬥爭,包括"哦",罵,較硬兼施。     

FXPC,

Glad to meet you here !!!   

我仲諗咁幾時應該唔check功課添!

yuetma , yw,
我個女一樣係咁衰, 成日搵"老師話"來"大"我.
我而家唔同佢嘈, 我剩係同佢講 "唔緊要, 我聽日同妳一齊返去學校問老師", 佢就會知衰, cc地氣改番"正確答案".  

根本佢自己就唔肯定, 只係鐘情於挑戰父母
[quote]
yuetmama 寫道:
[quote]
yw 寫道:
我琴日見到仔仔Eng Worksheet 有一部份錯好多, 我就同佢講解晒, 話俾佢聽改唔改佢自己決定 (因為佢已經好想

其實d細路成日喺我地既護蔭下成長係唔得既,如果衰得起就由佢衰吧!應該要等佢有機會自我反省一下,知道點錯,下次應該點做,好過你講一百次。

版主

Bluestar 寫道:
Lovely媽咪,

估唔到我個仔都有位兄弟!
看來我們要攬埋一舊大喊一頓,
然後再喊幾聲"加油!",勉勵下自己。

都好,每次一想閙佢就講"加油.加油..."佢會唔會以為我傻咗呢

Hinhinmummy,   

可否借D綀習俾我copy , C9啱我.    

Lovely媽咪,

唔傻,忍得多會變癲ga。

(我幾時開始做左vip會員?)

Bluestar,而家無咗啦

(我幾時開始做左vip會員?)

我囡囡現在二年級。由她一年級至現在,做功課或測驗考試時都是有一些不小心的錯誤,那不是她不曉得,但就老是不解題(有時問題很tricky), 或不覆看。結果被扣了很多冤枉分。我一直都有給她check 功課,我都覺她會依賴,亦知道不可永遠這樣check,考試測驗時我不能跟在她後面! 故現在第一步,我要她做好功課後,自己本著“找錯處”的心去check一次, 然後一本本排好給我,當我看到有錯時,如果那是她不懂而出錯,我會教她,若是一些大意的錯誤,我會叫她再重看,找出自己那裡大意(最初都很花時間),若她發現不到,最初我會提她,但過一段日子後,縱使她找不到,我會由她照交給老師。現在她似乎有些改進,今天測驗後她還告訴我在覆看時找到一題做錯(我想還有很多錯,但有好的開始)。另外,我想平常利用一些遊戲訓練他們的專注力及反應,都有很大幫助,例如玩樸克牌的襟棉胎。

Hi! Bluestar:
好耐無chat喎! 都係諗你係教仔太忙啦! 我鐘意你果句"在班上扮乖扮綿羊回家變豺狼". 我諗d男仔都係o甘啦!
我就覺得唔check係無用既, 佢地d羞恥心都未生出黎, 你忍得幾耐? 我驚佢地改正當食生菜, 到時返唔到轉頭, 老師認定佢呀媽係唔理佢or係唔識字就斃家火啦!
我暫時都重係叫佢當住我面check一次, o甘當然係我已check到有錯先啦, 好彩佢都立即發現邊度錯, 希望慢慢佢比我先發現啦.
‹ 上一主題|下一主題