用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJC vs WYHK
樓主: vlming88
go

SJC vs WYHK   [複製鏈接]

vlming88 發表於 23-12-13 15:35
純屬討論,聽講話WYHK上堂會批準玩手機!!!!希望只是傳言。thanks

咁free? 應該無乜可能呀?

回覆 vlming88 的帖子

應該冇乜可能有學校會"批准" 🤣

唔講樓主小朋友有冇特異
正路
自一: SJC  
自二: 港華

SJC 會稍為嚴少少 (少少咋), 有分精英班。  兩間都好需要小朋友自律

vlming88 發表於 23-12-13 15:35
純屬討論,聽講話WYHK上堂會批準玩手機!!!!希望只是傳言。thanks
应该不会“批准”吧?但“不管”确是有可能。我知道的一个个别例子:强调,只是个别例子。朋友仔仔现在去了英国读中学,他在港华时,度过了很free的时光,free到呢。。。他爸妈急不及待尽快送他去寄宿学校,那边反而严格,现在仔仔读书理想。

猴子爸 發表於 23-12-13 16:26
应该不会“批准”吧?但“不管”确是有可能。我知道的一个个别例子:强调,只是个别例子。朋友仔仔现在去了 ...

我擔心就是這樣 free 同 happy school 就係一線之差。

vlming88 發表於 23-12-12 12:55
請教大家如果兩間都有機會入應該揀邊間仔仔學校成績唔喺太勁top25到,打開籃球打得還可以校隊。最緊要唔好太 ...

根據上年經驗,這個成績想自行入兩間機會不大。籃球特長一般來講最好有教練推薦,之後去學校試訓。

vlming88 發表於 23-12-13 17:57
我擔心就是這樣 free 同 happy school 就係一線之差。

其實以前d人比較單純d,比較受教d, 又冇手機,冇internet, free d嘅學校文化可能會work, 但今時今日仲係咁,d仔好易就失控。

vlming88 發表於 23-12-13 17:57
如果又free又happy,成績又1B-1A,真係一間好學校

ckcleung 發表於 23-12-13 18:09
如果又free又happy,成績又1B-1A,真係一間好學校

今年港華有冇公佈DSE成績?

猴子爸 發表於 23-12-13 18:10
今年港華有冇公佈DSE成績?

Annual report 有,成績麻麻

swh2020 發表於 23-12-13 18:30
Annual report 有,成績麻麻

4+有75%, 同MSS差唔多,算幾好啦

回覆樓主:

請問港島區幾間Band one 男校(QC/KC/SJC/SPC/WYHK)以「自由」->「嚴」來講點排法?係咪都係教淺考深?

仔現在叫做老師叫佢做的功課都肯自動自覺做,不過我叫佢做多啲/佢自動自覺做多啲的動力就麻麻,我怕中學太free佢會成個人hea 晒。

Irenecys 發表於 23-12-13 18:43
請問港島區幾間Band one 男校(QC/KC/SJC/SPC/WYHK)以「自由」->「嚴」來講點排法?係咪都係教淺教深?

仔 ...

SPC應該係你杯茶,呢間學校應該與 「hea 」扯不上關係。

猴子爸 發表於 23-12-13 18:40
4+有75%, 同MSS差唔多,算幾好啦

這兩個75%不可同日而語:
一間是1C都唔知有冇,另一間真1A
一間是偽術學校,另一間謙遜值得恭喜

piyohk 發表於 23-12-13 19:58
這兩個75%不可同日而語:
一間是1C都唔知有冇,另一間真1A
一間是偽術學校,另一間謙遜值得恭喜

又唔係喎,今次港華中英數及其他科目都有,但只有4+及5*,好似KC咁,唔係偽術喇。

猴子爸 發表於 23-12-13 20:12
又唔係喎,今次港華中英數及其他科目都有,但只有4+及5*,好似KC咁,唔係偽術喇。
...

偽唔偽術。假1C或真1A。不是由你說,M網友決定呢。

P.S. 那位受攻擊的偽術學校家長都係爸爸。

piyohk 發表於 23-12-13 21:03

M網友?可能已經忍著淚說goodbye咗….. 大家向前看,港華已經返回正軌,正面公佈成績,再沒有偽術的問題了。

piyohk 發表於 23-12-13 21:03

M網友?可能已經忍著淚說goodbye咗….. 大家向前看,港華已經返回正軌,正面公佈成績,再沒有偽術的問題了。

猴子爸 發表於 23-12-13 21:21
M網友?可能已經忍著淚說goodbye咗….. 大家向前看,港華已經返回正軌,正面公佈成績,再沒有偽術的問題了 ...

向前看未來會有一位網友,他的名字是「pharmacy」

piyohk 發表於 23-12-13 21:24
向前看未來會有一位網友,他的名字是「pharmacy」

Target medicine嘅人,係唔會settle for less叫自己做「pharmacy」嘅,我估係會叫做「MBBS」或者「MBChB」。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊