用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ckmammy
go

[中學] Del [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-11-5 00:49
咁路係人行出嚟嘅,留在原校,可能你孩子就成為考進名大學的第一人。

最緊要孩子自己想留低定轉走?

請問有冇話邊間UWC特別outstanding 或者有咩不同?又或者特別難考?

貝珠 發表於 23-11-7 02:10
請問有冇話邊間UWC特別outstanding 或者有咩不同?又或者特別難考?

要考海外其他UWC, 可見孩子更獨立、更有冒險精神; 坦白講,無論邊間UWC 都不容易考。

ckmammy 發表於 23-11-4 20:57
明白。 可能純粹係自己對原挍有情意結所以唔想走。會認真考慮,謝謝你意見! ...

新校就算考到好成績,好大機會會係入唔到名大學。轉校面對新環境,可能有適應的問題,亦都面對新挑戰。可能保持唔到好成績。所以好睇自己小朋友的決心。

作為過來人,自己小朋友當年選擇咗轉校。

barque 發表於 23-11-7 12:08
新校就算考到好成績,好大機會會係入唔到名大學。轉校面對新環境,可能有適應的問題,亦都面對新挑戰。可 ...
其實新校學生入唔到名大學主要最大原因係邊方面?

保險是HKIS,美式學制。其次是CIS。
學校同大學的關係是很重要。美國唔係只睇成績。就算你IB45 ,世界上都有好多45,甚至47。又或者有錢到李氏家族,有捐獻,咁咪入史丹福。眼看四方,耳聽八方,咪比人誤導考呢閒又易,個間又不太難。

我甥生在 esf 讀,最後入了 UCLA. 但 esf 是英式的,學校的升學輔導對英國以外的大學非常陌生,所以要靠自己。

他說,那裡有幾個學生也來自 esf, 算多了, 有共幾個來自 dbs,st paul 等等,但不多。

waiwai123 發表於 23-11-7 13:49
保險是HKIS,美式學制。其次是CIS。
學校同大學的關係是很重要。美國唔係只睇成績。就算你IB45 ,世界上都有 ...

要去美國升大學,HKIS, 同CIS當然最好;不過樓主孩子要插班進去真的不容易,就算插班成功但要在学校的課外活動中獲得「一官半職」、甚至擔任領袖生,真係好難。

因此才建議試吓報考UWC LPC

AndrewHo_FB 發表於 23-11-7 18:28
我甥生在 esf 讀,最後入了 UCLA. 但 esf 是英式的,學校的升學輔導對英國以外的大學非常陌生,所以要靠自 ...

我仔也在美國,他的那屆只有幾個香港人,有來自HKIS,CIS和KGV; 今年有個DBS。

Radiomama 發表於 23-11-7 19:07
要去美國升大學,HKIS, 同CIS當然最好;不過樓主孩子要插班進去真的不容易,就算插班成功但要在学校的課外 ...

Delete

與其只在意校內擔當一官半職,是否想像過在校外有領導才能,美國名牌大學會對你另眼相看?國際學校越高年级越有位,未試過怎麼知道唔得?英國,加拿大也很好,一定要美國?

waiwai123 發表於 23-11-7 20:08
與其只在意校內擔當一官半職,是否想像過在校外有領導才能,美國名牌大學會對你另眼相看?國際學校越高年级 ...
英美加都會考慮,但英國 Imperial /oxford 比美國應該更難入。 如果校內同校外都爭取到 leadership 當然最好

路過插一下咀,去美國讀大學要好獨立,去LPC寄宿係一個生活體驗嘅學習同過渡,學習成長不可多得嘅體驗,一啲本地嘅直資學校,都在課程加左本地及外寄宿學習嘅生活體驗環節畀高中同學,自有其道理。

回覆 ckmammy 的帖子

其實你已經有左答案。
不過好奇問下,點解
1. 孩子一定唔可以寄宿?
2. Leadership role (一官半職) 在大學眼中咁重要?
3. 你認為 IB 滿分(假設)+ 一官半職+ 一間只有三年IB(首年總體成績未見凸出),就可以穫得美國名牌大學入場券?

ckmammy 發表於 23-11-7 21:22
英美加都會考慮,但英國 Imperial /oxford 比美國應該更難入。 如果校內同校外都爭取到 leadership 當然最 ...
我都係路過插嘴。
點解你覺得ICL或者Oxbridge會難入過美國大學呢?你用緊邊啲美國大學做比較呢(二線/三線)?你清唔清楚報美國大學嘅需要呢?

其實報英國大學好簡單,就係靠成績,其他咩都唔重要。報名經UCAS,一個application俾你揀5間大學報,手續都唔麻煩。反而報美國大學,我當一線大學(長春藤/MIT/Stanford嗰類),唔單只要成績好,又要有Passion project/hobby,又要demonstrate leadership ,又要community service,仲要寫9千幾篇essay(間間唔同)。

所以我認為報美國大學點睇都唔會比英國大學易入,除非你報啲二三線嘅美國大學,用佢嚟同英國一線大學比。

dem0cracy    發表於 23-11-8 09:50

beastiebistro 發表於 23-11-8 09:27
我都係路過插嘴。
點解你覺得ICL或者Oxbridge會難入過美國大學呢?你用緊邊啲美國大學做比較呢(二線/三線 ...
因為想報嘅科目 ICL IB 起碼要 42/43, meet 唔到就無情講。英國的確成績係最重要,但據我所知而家英國都需要有強的 ECA,但無美國咁多。 至於美國, Stanford MIT  呢d 級數唔會諗,因為自知無可能。但求入到 UCB, U of Chicago (知道有人38分都入到) 等级已心滿意足。

ckmammy 發表於 23-11-8 10:15
因為想報嘅科目 ICL IB 起碼要 42/43, meet 唔到就無情講。英國的確成績係最重要,但據我所知而家英國都需 ...

38分係PG定最後考試成績?美國大學會出unconditional offer, 有D孩子會因此而放鬆D無咁着緊個公開試。

又好似oxford typical offer 係ib 38, 但如果PG只得38, 面試機會都無喎, oxford睇PG同面試後好想收個學生,才會出個38分conditional offer

beastiebistro 發表於 23-11-8 09:27
我都係路過插嘴。
點解你覺得ICL或者Oxbridge會難入過美國大學呢?你用緊邊啲美國大學做比較呢(二線/三線 ...

同意,只得靠高分考唔入美國一流大學,要滿足佢哋既要求要預早好多準備,最後兩年拎一個校內leadership role係無用。

poonseelai 發表於 23-11-8 10:22

38分係PG定最後考試成績?美國大學會出unconditional of ...
咁呢層我又唔係咁清楚, 要問返佢先知

ckmammy 發表於 23-11-8 10:29
咁呢層我又唔係咁清楚, 要問返佢先知

你孩子兩年後考公開試, 即year 12? 我理解美國大學會睇由year 9起孩子的成績和整個portfolio, 正如樓上家長講, 不會只看最後兩年是否有一個leadership role

poonseelai 發表於 23-11-8 10:49
你孩子兩年後考公開試, 即year 12? 我理解美國大學會睇由year 9起孩子的成績和整個portfolio, 正如樓上家 ...
2026 年考IB。 我當然知道在校內 leadership role 只是其中一小項目。去年已開始部署参與校外活動。

poonseelai    發表於 23-11-8 11:31
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊