用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學畢業, 香港認受性
樓主: 過客
go

[英國] 英國大學畢業, 香港認受性 [複製鏈接]

LikLik 發表於 23-6-11 10:18
想問一下如果小朋友對Art & Design 有興趣,一心只想讀Art School. 我見那間大學在SQ general 冇排名,但在 ...
孩子就是搵關於呢類既課程去讀, 英國大學排名係好後, 但學科排名係好高, 如果在英國完成4年課程, 應該是大學畢業.  但原來呢張畢業証書在香港是不被承認等同大學程度同埋學科排名幾高都冇用, 學校Ranking 低, 冇人聽過都係......

英國朋友說過, 搵大學唔洗介意搵排名高既大學, 現在只要搵學科高既大學入讀先, 當孩子考到好成績後, 上碩士課程時再轉返排名高既學校便可,  但在英國讀書要和金錢掛鉤

過客 發表於 23-6-11 11:12
孩子就是搵關於呢類既課程去讀, 英國大學排名係好後, 但學科排名係好高, 如果在英國完成4年課程, 應該是大 ...

如果係揾比較「專門/冷門」嘅科目(例如fashion design)又真心想喺呢個範疇發展,真係無需理會大學整體排名喎。
例如想讀fashion design,咁應該入Central St Martin's 啦(佢係整合咗嘅UAL university of arts London 嘅其中一個學院)。齋計排名真係可能200/300開外,但係行業排名肯定世界頭五。大把猛人喺度畢業(Stella McCartney, Alexander McQueen, John Galliano 等等),係時裝界冇人不識嘅少林寺。

一般香港人/公司係未必識架喇,但係當喺呢度畢業又入時裝界發展,咁又使乜理學校整體排名或者沙紙一般認受性呢?

poonseelai    發表於 23-6-11 12:52

孩子就是搵關於呢類既課程去讀, 英國大學排名係好後, 但學科排名係好高, 如果在英國完成4年課程, 應該是大 ...

先問問為何要讀master? 行業需要?唔想工作住?唔知自己想點讀住先?

如只為了CV上有間排名高嘅大學,真的無需要。

如果屬於呢類art 或 design類我覺得大學排名唔係咁重要,呢啲第時起私人公司工作機會大,私人公司睇能力多啲,況且藝術設計呢啲,比得起學費既英國讀一定比香港好,重要係孩子意願,佢想起英國讀定返香港?如果佢想留英,咁唔使諗咁多,我會支持佢。

但你要知道,本科報碩士成績通常要2nd upper 或first hon。如果本身本科間大學排名後,想考好d既大學碩士都好難爭到位入。

回覆樓主:

但如果畢業後唔係喺嗰個專業發展,成件事就係另一件事。
承唔承認係一個複雜概念,學術評審就相對客觀。就算排最尾嘅學校,亦未必唔承認。但政府應該無咩位係特別要求art定and design. 呢類專得嚟又唔駛註冊嘅科,承唔承認唔重要,最重要係畢業後喺個科嘅能力、經驗、人脈。

但如果只係讀degree,未來未必喺嗰行做,要考慮嘅嘢就要多d。

回覆 SIYip 的帖子

Pls check pm

LikLik 發表於 23-6-11 10:18
想問一下如果小朋友對Art & Design 有興趣,一心只想讀Art School. 我見那間大學在SQ general 冇排名,但在 ...

學科排名要留意多少間大學上榜
QS Art and Design 英國只有30間
除頭7間外 其餘23間在四個組别

QS World University Rankings 2023
Art and Design | Overall
---------------------------------------------------------

Art and Design UK #1-5

1 | NR Royal College of Art
2 | NR University of the Arts London
12 | NR The Glasgow School of Art
22 | 511-520 Goldsmiths
28 | 4 Oxford

#6-7

32 | =256 Loughborough
42 | 8 UCL

#8 ×8

51-100 | NR Edinburgh College of Art
51-100 | =6 Imperial
51-100 | 601-650 Kingston

51-100 | 146 Lancaster
51-100 | 801-1000 Manchester Met
51-100 | 801-1000 Nottingham Trent
51-100 | 15 Edinburgh
51-100 | 801-1000 Brighton

#16 ×7

101-150 | =412 Brunel
101-150 | 651-670 Northumbria
101-150 | 1001-1200 Sheffield Hallam
101-150 | NR Courtauld Institute of Art
101-150 | 354 Dundee
101-150 | 81 Glasgow
101-150 | 86 Leeds

#23 ×3

151-200 | NR Falmouth
151-200 | 122 Newcastle
151-200 | 229 Reading

#26 ×5

201-240 | 1001-1200 Birmingham City
201-240 | 651-670 Coventry
201-240 | NR Ravensbourne
201-240 | 651-670 Plymouth
201-240 | 701-750 Westminster

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2023/art-design?&tab=indicators&countries=gb

SIYip 發表於 23-6-10 23:20
如果諗住回港發展,真係唔好報排名太低嘅學校。
私人公司無話承唔承認,但太唔出名嘅學校競爭力好低。我朋 ...

倒不多讀香港的MU、恆大喇

過客 發表於 23-6-9 17:31
孩子未上大學, 就是驚讀完某一間大學冷門科畢業後, 才知原來所學既野等同香港 IVE / VTC, 未去到大學程度 ...
你可以向 香港學術及職業資歷評審局 申請評審,不過會在完成課程後返香港,提交所有資料,才會做評審. 你可以參考:

學歷評估 ― 申請指引
https://iportal.hkcaavq.edu.hk/documents/20182/0/Guidance+Notes+for+Application+%281+April+2023%29/d6159528-b1af-4c88-aa2e-fb29a06703f1
9. (乙) 如該學歷為專上學歷、職業教育及大專/大學資歷,有關證明文件包括畢業證書,最終的成績單及其他與評估相關的證明文件,如成績單背面顯示的積分制度、課程編碼等資料;及由頒授機構發出的學分轉移的證明;課程簡介資料等(如有),以證明申請人曾修讀的科目、分數、學分等。

香港學術及職業資歷評審局為持有非本地學歷的個別人士提供學歷評估服務,我們的服務對象包括市民大眾、機構及政府機構/部門。評審局會為申請人的總體學歷(即受評估的最高學歷以及當中對其有重要影響的學習而達致的綜合學習成效)是否達到香港某特定資歷的標準提供專業意見。https://iportal.hkcaavq.edu.hk/process-of-assessment

係金融業入面投資銀行對沖基金老闆絕大部分都係美國加拿大名大學嘅畢業生。成日都好奇怪點解英國就算最top嗰兩間大學出嚟嘅畢業生喺投資銀行界好似消失咗咁。反而喺啲週邊contractor就會見到寄英國名大學嘅畢業生。我自己觀察覺得英國大學嘅畢業生冇美國加拿大澳洲啲畢業生吹得咁玩得。仲有我見過啲英國大學一唔係頭四五大嗰幾間,啲水準已經差好遠,我哋公司請新人要做最少45個test,英國二線大學啲分數有時我哋都幾差異。

過客 發表於 23-6-9 17:31
孩子未上大學, 就是驚讀完某一間大學冷門科畢業後, 才知原來所學既野等同香港 IVE / VTC, 未去到大學程度 ...

無呢個基制去負責評估其他國學校.

講到去見工, 人地話要大學, 你咪照報你間, 你北韓大學都可以架.

人地請唔請你就無標準既.  或者同時100個hku in? 又或同時10個印度大學呢.
人地自然揀想要既人

Poyau 發表於 23-6-10 14:56
專業科目可參考所屬本地學會認證
如非專業無認證 參考大學/學科排名
嶺大QS世界排名與英國排50位相若

睇埋大陸學生的數字,好多都比香港學生多十幾到幾十倍!好難可以避得開。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

bananaGi 發表於 23-6-13 08:21
無呢個基制去負責評估其他國學校.

講到去見工, 人地話要大學, 你咪照報你間, 你北韓大學都可以架.

看看 ISC 私校畢業生出路
計英國大學 最多人揀頭25間佔六成幾
除兩間 ex-Poly 外 QS英國排名最低31

Destination of ISC pupils
QS# | % attending UK universities
--------------------------------------------------------
* 18 Nottingham^ 3.9%
* 9 Bristol^ 3.8%
* 15 Durham^ 3.5%
* 19 Newcastle^ 3.5%
* 23 Exeter^ 3.5%

* 6 Manchester^ 3.2%
* 4 UCL^ 3.2%
* 25 Bath 3.1%
* 5 Edinburgh^ 3.0%
* 13 Leeds^ 2.8%

* 10 Warwick^ 2.7%
* 24 Cardiff^ 2.5%
* 31 Loughborough 2.4%
* 7 King's^ 2.4%
* 2 Oxford^ 2.3%

44 Oxford Brookes 2.3%
* 14 Birmingham^ 2.2%
* 1 Cambridge^ 2.1%
* 22 York^ 1.6%
* 3 Imperial^ 1.6%

* 12 Glasgow^ 1.6%
* 11 Southampton^ 1.6%
* 26 Liverpool^ 1.5%
* 28 Reading 1.5%
=64 Nottingham Trent 1.5%

# UK ranking per QS WUR 2023
* Pre-1992 universities
^ Russell Group's 24 members

https://www.isc.co.uk/research/annual-census/

https://www.isc.co.uk/media/9316/isc_census_2023_final.pdf

Nbranson 發表於 23-6-12 19:13
係金融業入面投資銀行對沖基金老闆絕大部分都係美國加拿大名大學嘅畢業生。成日都好奇怪點解英國就算最top ...

做埋TEST真係好公平.

英國唔係頭四五大嗰幾間,如果啲水準已經差好遠,咁VS 香港3大, 你地點揀?

係金融業入面投資銀行對沖基金老闆絕大部分都係美國加拿大名大學嘅畢業生。成日都好奇怪點解英國就算最top ...

咁香港本地大學畢業呢?咪更加消失?

bananaGi 發表於 23-6-14 10:46
做埋TEST真係好公平.

英國 G5 與 本港五大 QS 世界排名

QS World University Rankings 2023
---------------------------------------------------------

UK #1-10

2 Cambridge^ (G5)
4 Oxford^ (G5)
=6 Imperial^ (G5)
8 UCL^ (G5)
15 Edinburgh^

28 Manchester^
37 King's^
56 LSE^ (G5)
=61 Bristol^
64 Warwick^

UK #11-20

78 Southampton^
81 Glasgow^
86 Leeds^
91 Birmingham^
92 Durham^

=96 Sheffield^
=96 St Andrews
114 Nottingham^
122 Newcastle^
=125 Queen Mary^

UK #21-30

146 Lancaster
162 York^
163 Exeter^
166 Cardiff^
179 Bath

=190 Liverpool^
=220 Aberdeen
229 Reading
=233 QUB^
=240 Sussex

五大

21 港大
38 中大
40 科大
54 城大
=65 理大

^ Russell Group's 24 members

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2023

回覆 bananaGi 的帖子

我會揀英國G5, 香港3大的學生水平一般

你講緊邊度?啲投行晌倫敦嘅辦事處,入面做嘅九成都係英國大學畢業
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊