用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怕羞冇自信女仔揀咩中學?
樓主: mlau216
go

怕羞冇自信女仔揀咩中學? [複製鏈接]

mlau216 發表於 23-5-31 15:31
我女英文科成績麻麻地,得七十幾八十分,reading好多時都唔合格,只係GE同listening 果啲拉番高,聖瑪加利 ...
其实讀边間都唔緊要, 關建係,1. 個學生想唔想讀, 同間學校可唔可以令到位學生对學習增大左興趣
2. 讀得好唔好, 其实係睇你对"好"的要求, 第一? Average? 还是合格就OK?

好似我囝囝為例, 佢升中時B2成績, 荃灣区派位百分百只會派到中中, 後來入左埋間, 成績是级average. 今年九月升大學了, 佢上年年尾已收到科大的earliy offer, 之后再收到多伦多大學offer同scholarship.
唔好唔会我响道讚我囝囝, 因為我問佢, 埋間學校有乜幫例佢, 佢話最最最重要係英文, 同令佢开始中意睇書, 佢話自己d英文进步得好快, 直接令佢依家睇乜科d書都冇乜困难 .

我估我仔同你囡囡成績應差不多. 好學校也很多, 選一間同佢"甲"的學校, 學習定会事半功倍, 只要喜欢間學校, 學習時自然會开心d.

twhkleung 發表於 23-6-3 14:41
其实讀边間都唔緊要, 關建係,1. 個學生想唔想讀, 同間學校可唔可以令到位學生对學習增大左興趣
2. 讀得好唔 ...

好同意,一定要鍾意返學,先可以對學習提升興趣,同埋講出重點,英文係非常非常非常之重要,要入到大機構工作,英文差啲都唔得

mlau216 發表於 23-6-1 18:30
我都明,但呢個問題搞咗好多年都搞唔掂…. 唉⋯⋯
你老公係咪嚴父?

如果學校參加派位,就等派位。唔使面試

同時亦可以考慮以往廿幾嗰班派左去邊

10090 發表於 23-5-31 17:30
你女係band 1人,應該參加大抽獎,唔使面試,唔一定要讀直資。林大輝是band 3校,千萬不要報,年年都有大 ...
我記得前幾年報林、不少人同我講佢係b2c ….當時不少護校者….

Erminator 發表於 23-6-4 08:02
你老公係咪嚴父?

唔係,我哋係放養家長,小朋友冇補習,功課默書測驗考試都係自己攪掂,佢要主動叫我哋幫手溫我先至會幫。我會買定啲補充練習放喺屋企,佢鍾意就攞嚟做,做完自己對答案,唔識就問。不過我check過啲練習好多版都係空….佢哋都係懶

chanti 發表於 23-6-4 12:13
我記得前幾年報林、不少人同我講佢係b2c ….當時不少護校者….

我做資料蒐集嘅時候都覺得好得意, 呢間學校啲評價好兩極

mlau216 發表於 23-6-4 12:59
我做資料蒐集嘅時候都覺得好得意, 呢間學校啲評價好兩極
不如問遠少少,你有冇打算之後送個女去外國?

Erminator 發表於 23-6-4 20:18
不如問遠少少,你有冇打算之後送個女去外國?

有可能,因為本身已經有外國護照,所以而家唔急住移民,將來如果有需要都會走

chanti 發表於 23-6-4 12:13
直資有錢,可以請好多打手唱好

醒目開學勳章

回覆 10090 的帖子

神校都有打手??老師做得長,表面看來好隱定,教學質數不似預期,冇離開唔代表係家長心目中的想法。

小六已經大個女,如果係有目標想入乜嘢學校,係可以train 到面試時有正常自信同唔怕羞(如果真係呢啲性格、定係某啲時候先係咁)。先要同女女計劃下,小試兩間面試班,參考下點樣預備,起碼學識interview 時點講嘢包裝好自己。

boboapril 發表於 23-6-8 08:26
小六已經大個女,如果係有目標想入乜嘢學校,係可以train 到面試時有正常自信同唔怕羞(如果真係呢啲性格、 ...

性格問題,由細到大都係咁,但佢一跳舞就好有自信,可能因為唔需要講嘢,好鍾意上台表演,學校有talent show佢即刻報名,仲攞埋冠軍,喺台上完全另一個人!但一要佢開口講嘢就即刻自信跌到最低點,如果上面試班會唔會有幫助呢?

mlau216 發表於 23-6-8 11:21
性格問題,由細到大都係咁,但佢一跳舞就好有自信,可能因為唔需要講嘢,好鍾意上台表演,學校有talent sh ...

暑假試吓啦,無損失。睇吓同歲數嘅人有乜表現,聽下人哋interview 時點講嘢都好。

mlau216 發表於 23-6-8 11:21
性格問題,由細到大都係咁,但佢一跳舞就好有自信,可能因為唔需要講嘢,好鍾意上台表演,學校有talent sh ...

搵間中學好多上台表演嘅,吸引佢努力啲改變自己去考(暫時只需要interview 時改變,氹下佢唔係好難,當然其實都好難)

Yanamami 發表於 23-6-1 18:23
私校如聖約望升中派位都可以幾差下.....
我仲關注聖若望英文書院尼間學校,好鍾意佢全英文,升中真嘅好差嗎?喺网上都查唔到幾多信息嗟,用家可以介紹一下嗎?多謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊