用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪開學
樓主: 大食媽咪
go

[英國] 陪開學 [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 23-5-5 14:32
呀女過英國讀大學時我想陪,但佢話唔需要自己搞得掂,所以最後無陪。 佢想有人陪我會去,但佢覺 ...
請教一下當年你0個時係咪第一次踏足英國? 女女有無講返自己一個攞住咁多行李由機場搵路到學校有無遇到乜野困難?

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:21
我女都話唔使我陪,所以要想去陪其實都要佢問過佢OK先得。但到時佢見人人有父母陪,又怕佢個心唔舒服...做人 ...

過得去讀大學其實都大個女,OK 㗎。至於行李方面其實都唔難handle,遇事佢哋自己都有解決能力,當然阿媽會擔心啦。

好似我女去嗰年本身已book晒車接去宿舍,點知佢去到杜拜收到email話接唔到佢,我即場㷫到爆send email炳間公司。 呀女話自己可以攞行李搞得掂,但我朋友知道之後叫咗佢個仔去機場接我女,所以有咩問題其實都一定解決到。 我女仲話我好麻煩人哋。明明自己搞得掂

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:37
請教一下當年你0個時係咪第一次踏足英國? 女女有無講返自己一個攞住咁多行李由機場搵路到學校有無遇到乜野 ...

我女唔係第一次去英國,之前有去過英國interview

alpham0m 發表於 23-5-5 15:37
本人唔係香港人,18歲後離開父母未曾一齊再同住。仔女入大學搬入宿舍咁有意義既人生里程碑,我排除萬難都要 ...

我自己就覺得18歲已經成人,之前佢跟足阿爸阿媽十幾年,咁特別既里程碑可以俾佢自己去開展,可能意義會更大。當然我都明白父母角度同仔女角度或者感受都會有可能唔同

YuYuMother 發表於 23-5-5 15:38

過得去讀大學其實都大個女,OK 㗎。至於行李方面其實都唔 ...
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:43
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢 ...

有,你可以搵吓舊帖或其他媽媽介紹,我搵過呢間經驗太差啦。之後呀女都自己叫車,唔使我再幫佢搞

大食媽咪    發表於 23-5-5 16:02

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:43
原來有呢D接送公司? 點搵架? 因為我女真係從未去過,而且有乜突發問題都真係唔會有人照應到佢 ...

其實都多擔心,倒不如陪佢去開學會放心點。

pharaoh 發表於 23-5-5 15:55
其實都多擔心,倒不如陪佢去開學會放心點。

其實我本來都係諗住叫佢搭機場鐵路/tube去搵學校架乍
做父母總有一百萬樣野擔心,但咁樣諗既話就永遠都唔使放手

大食媽咪 發表於 23-5-5 15:41
我自己就覺得18歲已經成人,之前佢跟足阿爸阿媽十幾年,咁特別既里程碑可以俾佢自己去開展,可能意義會更 ...

以後大把機會自己搞,唔爭在呢一次告別童年前既最後一次全家出動。

大食媽咪    發表於 23-5-5 16:35

倫敦tube上地面多數都冇escalator, 一個女仔要搬住行李行樓梯真係有啲難度。

Jasber 發表於 23-5-5 16:38
倫敦tube上地面多數都冇escalator, 一個女仔要搬住行李行樓梯真係有啲難度。

噢撈。。。  

大食媽咪 發表於 23-5-5 16:04
其實我本來都係諗住叫佢搭機場鐵路/tube去搵學校架乍
做父母總有一百萬樣野擔心,但咁樣諗既話就 ...

唔係嘅,之後真係有好多機會放手,第一次去有太多嘢要帶,當佢settle down 後,生活上-切都放手佢自己搞。

pharaoh 發表於 23-5-5 17:35
唔係嘅,之後真係有好多機會放手,第一次去有太多嘢要帶,當佢settle down 後,生活上-切都放手佢自己搞 ...
都啱

alpham0m 發表於 23-5-5 16:32
以後大把機會自己搞,唔爭在呢一次告別童年前既最後一次全家出動。

evacalbee 發表於 23-5-5 18:34
好多家長重點放咗响仔女度, 覺得佢地大個應該獨立了. 都啱的, 但係其實家長過去唔係只係搞開學d野就走下嘛 ...
其實我都唔係咁純粹。實不相暪,我偏向唔打算陪開學除咗真係覺得唔需要同埋阿女都覺得自己搞得掂之外,主要係唔放心放低屋企兩隻狗 兩隻都有少少行為問題,放低佢地俾人睇仲擔心過阿女自己去開學

依家呢刻個女話唔駛家長陪開學,係因為佢未知到時會遇到咩困難,及未知情緒上會有幾難受啫。

無論英國/美國,大學開學,真係一件大事。不少當地家長都會動員全家幫手入宿,好熱鬧、好溫馨;所以慶幸去年有陪細路去開學,見到阿仔同房隻身一人,然後跟我哋講,「我當你哋係屋企人㗎啦!」成個心酸咗一下。

Radiomama 發表於 23-5-5 19:38
依家呢刻個女話唔駛家長陪開學,係因為佢未知到時會遇到咩困難,及未知情緒上會有幾難受啫。

無論英國/美 ...

我都有擔心佢有可能去到先後悔,但如果呢刻佢抗拒既話我都唔prefer夾硬黎,費事未起程就已經唔高興
雖然同留學相比係低層次咗,但想當年0係香港升大學我都係自己搬入宿舍無人理,又唔會有hard feelings,或可能因為當年香港風氣又真係唔會話好多同學仔有家長陪入宿啦。以前真係申請大學呀、決定要乜CO呀、甚至放榜後去大學扣門都無人會理會幫,全部都係自己搞掂晒

evacalbee 發表於 23-5-5 18:34
好多家長重點放咗响仔女度, 覺得佢地大個應該獨立了. 都啱的, 但係其實家長過去唔係只係搞開學d野就走下嘛 ...

順路歐遊,簡直一石二鳥,一箭雙鵰,美夢成真,如果有得去,冇人可以阻止我!

大食媽咪    發表於 23-5-5 20:25

其實每個人都唔同,自己仔女一定知佢性格能力,係咪真係可以自己handle 到。掉返轉我仔去外國讀書的話我一定陪開學,佢都會想我去,因為佢做野比較甩漏,我會擔心d。

YuYuMother 發表於 23-5-5 21:11
其實每個人都唔同,自己仔女一定知佢性格能力,係咪真係可以自己handle 到。掉返轉我仔去外國讀書的話我一 ...

都係。不過都好彩有開出黎問吓大家意見,大家唔講我又都真係唔會知原來倫敦地鐵係無電梯上地面,又唔會知原來有公司辦接機服務。
‹ 上一主題|下一主題