用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 電話卡
樓主: plumdeer
go

[英國] 電話卡 [複製鏈接]

ctslhkc 發表於 22-9-14 15:49
做Student visa時送咗張電話卡,唔知好唔好用?因為仲等緊Giffgaff寄來,所以諗住頂住檔先,之後收到Giffga ...

Lebera ok㗎,包裝外面已經見到手機號碼,去到英國開通就即刻用得;giffgaff 就要開通、俾咗錢先收到手機號碼,但可以響香港開通咗先上。
8-)

sunny.moon 發表於 22-9-14 14:21
咁照交月費?

其實長期唔響香港,可以問吓用緊個台有冇養號碼plan,或者直接轉去用pre paid SIM card ,我仔用lucky sim ,有唔同價錢唔同組合嘅plan,一二佰蚊keep兩、三年都有,可以飛線去香港電話,響英國可以收sms,返到香港可以用返。不過都有缺點,就係記得要響個plan完結前入定前,否則續唔到plan會冇咗個電話號碼。同埋如果唔見咗pre paid card好難申請返原本號碼,所以一定要影低將sim咭個外殻留底先,我仔試過響英國見咗手機,要send返舊sim card外殻張相去先可以重發原來號碼嘅sim card。
8-)

anitawong21 發表於 22-9-14 19:02
Lebera ok㗎,包裝外面已經見到手機號碼,去到英國開通就即刻用得;giffgaff 就要開通、俾咗錢先收到手機 ...

請問Lebera是否在香港不能開通?一定要過英國才可以?請問開通方法容易嗎?

ctslhkc 發表於 22-9-14 23:03
請問Lebera是否在香港不能開通?一定要過英國才可以?請問開通方法容易嗎?
...

係呀,要到英國先可以開通,香港可以開通嘅暫時好似只有3uk & giffgaff。其實張張咭開通都好容易,入咗錢,插咗咭就收到訊息,如果唔得,通常關機再開機就搞掂。

不過開通時要留個人資料,第二個月開始會自動扣credit /debit card,我嗰陣幫呀仔開voxi 係用佢個名開但扣我自己debit card錢, 第二個月發現咭冇扣錢,問返原來voxi account個名同credit/debit card個名要一樣先過到錢,所以要轉返呀仔debit card扣錢,我唔清楚
Lebera係咪都係咁,我大女有用過送嗰張Lebera 但佢用自己debit card俾,因為唔係間間都係咁。但其實開英國paid as you go sim唔洗check證件資料,如果小朋友冇銀行咭,開通時用父母名義幫佢開通都得。
8-)

anitawong21 發表於 22-9-14 23:47
係呀,要到英國先可以開通,香港可以開通嘅暫時好似只有3uk & giffgaff。其實張張咭開通都好容易,入咗錢 ...

Lebara開咭要入credit/debit card咩?我見Lebara 頭一個月免費,諗住頂住先,等giffgaff張咭ok咗先轉

ctslhkc 發表於 22-9-15 14:19
Lebara開咭要入credit/debit card咩?我見Lebara 頭一個月免費,諗住頂住先,等giffgaff張咭ok咗先轉
...

Lebara 開通 不用入 credit/debit card

Poyau 發表於 22-9-15 16:20
Lebara 開通 不用入 credit/debit card

好的,謝謝你

醒目開學勳章

唔明點解Lebara唔可以係香港開通左先!請問如果一定要到左英國先可以開通,咁我又想阿仔一到步就通知我,等我安心啲,仲可以用咩方法?

ctslhkc 發表於 22-9-15 16:31
好的,謝謝你

不用客氣
Lebara 用 Vodafone 網絡
GiffGaff 用 O2 網絡
去 Ofcom 網頁看看學校那個網絡較佳

另外如要打長途電話回港
Lebara 有包免費分鐘 GiffGaff 無包

https://checker.ofcom.org.uk/en-gb/mobile-coverage

plumdeer 發表於 22-9-14 14:05
唔記得問,洗唔洗開漫遊數據?

要!

yeesumyin 發表於 22-9-15 16:35
唔明點解Lebara唔可以係香港開通左先!請問如果一定要到左英國先可以開通,咁我又想阿仔一到步就通知我,等 ...

LHR 有免費 wifi
可用 whatsapp 通話/視像

收 SMS? 不用開漫遊數據

ctslhkc 發表於 22-9-14 15:49
做Student visa時送咗張電話卡,唔知好唔好用?因為仲等緊Giffgaff寄來,所以諗住頂住檔先,之後收到Giffga ...

香港都有英國電話卡賣,原本買咗張諗住比阿仔頂住先,點知佢一直用呢張卡,用晒 data 就 top up。鴨寮街有唔同電信商,我地用 O2。

sms 要開通話漫遊,數據漫遊就唔使。
‹ 上一主題|下一主題