用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選校問題
樓主: anthonychan
go

[英國] 選校問題 [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔yr10開始讀,其實budget tight 真係唔駛由yr9開始㗎,如果屬9月後出生既,讀埋中三過去讀第十班,足夠應付

其實Y10都唔係收生年,心儀嗰啲又未必有位,有位嗰啲你又未必鍾意,如果Y9唔走,一係就Y12或者大學啦,如果諗住小朋友讀完大學一定回港搵錢,咁大學先過去咪當見識吓,如果有機會當地發展,真係早少少過會好啲,至於Fettes有乜好,我覺得校舍無論設施同環境都幾好,膳食真係幾好,呢個我自己親身試過,亦都問過小朋友平時係咪咁嘅膳食,定有家長參觀先做得好,學校屬於傳統英式路線,呢個係我對寄宿學校最重要嘅要求,公開試成績都唔差,中國人唔多,同埋愛丁堡呢個城市真係好靚,都想分享蘇格蘭讀書幾個經常出現嘅問題,口音,街係有,但學校全部正常英式口音。遠,自己今年已經搭過幾次飛機過去,歐洲轉內陸機都係個零鐘頭,倫敦飛機過去都唔使一個鐘,機場去學校搭的士都係三四個字,凍,比香港真係凍好多,但對比英國其他地方其實唔係差好遠,小朋友冬天都係短衫短褲打Hockey,分享希望多啲家長可以了解蘇格蘭嘅讀書生活。

foxli 發表於 22-9-1 17:57
其實Y10都唔係收生年,心儀嗰啲又未必有位,有位嗰啲你又未必鍾意,如果Y9唔走,一係就Y12或者大學啦,如果 ...

大把y10先開始去英國讀

foxli 發表於 22-9-1 17:57
其實Y10都唔係收生年,心儀嗰啲又未必有位,有位嗰啲你又未必鍾意,如果Y9唔走,一係就Y12或者大學啦,如果 ...
其實大把學生Y10 至過去讀,伊頓果D唔知,但其他學校起Y10 都收唔少新生,如果預算有D緊由Y10 開始讀好正常。

foxli 發表於 22-2-21 05:41
Fettes college小朋友讀緊都幾好。

你好,想問boarding hse 小朋友幾人一房呢?

請問各位邊間學校著重computer programming?
‹ 上一主題|下一主題