用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Year 7
樓主: kaka20040220
go

[中學] ESF Year 7   [複製鏈接]

回覆樓主:

咁我講錯咗   
今日係筆試
面試要等通知吧,希望人人有份  

wangahb 發表於 21-10-28 22:00
咁我講錯咗   
今日係筆試

筆試+group interview嗎?我收到要筆試+group interview, 我好擔心,我孩子不喜歡說話的

wangahb 發表於 21-10-28 22:00
咁我講錯咗   
今日係筆試

唔知往年係咪人人都有得interview呢?

已經開始面試了,如果想報名明年8月入學,现在報是否已經太遲呢? Online application form话apply grade 3 or above 要现在在讀學校的reference letter, 是必須的嗎?因為唔想比在讀學校知道,況且esf都唔一定收。會好embarrassing.

美美羊 發表於 21-10-28 23:03
筆試+group interview嗎?我收到要筆試+group interview, 我好擔心,我孩子不喜歡說話的
...

妳小朋友下周做assessment?
咁應該共幾多次 幾多人進行呢

今日係reading comprehension +writing,中間有加插遊戲,臨尾又有welcome session。

Speaking應該係第二輪。
聽講收到第二輪通知,即係第一輪通過咗先有份,即唔係人人有份。
然後就係12月初通知取錄結果。

回覆樓主:

今日係各自做題,冇interview。

wangahb 發表於 21-10-28 23:35
妳小朋友下周做assessment?
咁應該共幾多次 幾多人進行呢  
可能間間唔同assessment方式?我哋仲要parent talk,我對自己’talking’有信心過仔’talking‘

回覆樓主:

妳地都係central application at Island School? Year 7?

Central application, KGV, 跟catchment, 聽講學位同SC一樣,會較少。不過,出年IS搬返去老校,可能都會多了人想入?

nhi 發表於 21-10-28 23:31
已經開始面試了,如果想報名明年8月入學,现在報是否已經太遲呢? Online application form话apply grade 3 ...

我仔今年報插班時無提供reference letter, 學校無叫過後補。插班無application deadline,學校有位就有面試機會。

回覆 美美羊 的帖子

我都係Central application, KGV, 跟catchment,但被通知KGV已過多申請,要我去IS,接受就登記後續安排。
你就好啦,恭喜~  ^^

回覆 wangahb 的帖子

讀2年可以申請轉的。IS要搬返去, 可能有學生movement, 所以多咗位?唔知今年total收幾多外來生?

wangahb 發表於 21-10-29 11:23
回覆 美美羊 的帖子

我都係Central application, KGV, 跟catchment,但被通知KGV已過多申請,要我去IS,接 ...
你哋有通知都好,我哋乜都無收到

回覆 BBQporkpork 的帖子

其實我都唔係太了解個機制,random number係排先後?最後都會in晒的嗎?

美美羊 發表於 21-10-29 22:51
回覆 BBQporkpork 的帖子

其實我都唔係太了解個機制,random number係排先後?最後都會in晒的嗎? ...

應該唔會in哂,要睇吓間學校有幾多人報。職員話random number排先後,已經反映咗priority

kaka20040220 發表於 21-10-29 22:59
應該唔會in哂,要睇吓間學校有幾多人報。職員話random number排先後,已經反映咗priority
...

即係分好priority, 再係每一個priority group assign random number, 然後跟priority分好的random number串起一條隊?
跟隊,如果in完啱就收, 唔啱就next,可收可唔收就wait, 直到學位満咗?

咁考核內容, 有priority同冇priority的,有分別嗎?

請問有人已在KGV 做assessment 嗎?
今日小朋友去assessment 話有份數學卷,是嗎?
Parents talk 時校長話只考英文,所以覺得有點怪…

回覆 monkeybb36 的帖子

明天去,我哋個通知email內容有些混亂,話考1小時45分鐘,包括group discussion及做英文卷。但同一email的中段又話剩係做卷要2小時,咁究竟考幾耐?
沒有通知過要做數學卷。有group discussion 嗎?幾多人一組?

你明天可分享是否有數學卷(emoji)
今日只是做卷,冇group discussion

monkeybb36 發表於 21-11-2 18:06
你明天可分享是否有數學卷(emoji)
今日只是做卷,冇group discussion
你的email跟我的email會否不同呢?
‹ 上一主題|下一主題