用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問軒銅功課量多唔多
樓主: Siuefsae
go

請問軒銅功課量多唔多 [複製鏈接]

supermanhk 發表於 21-7-26 14:25
咁又唔同意你講法。因為有時係啲同學仔自發在學校做功課。可能佢地想返到家玩…
...

可能你睇唔明我所指,我估,呢啲係學校教育學生嘅其中一環,亦反映係學校嘅要求功課量上~~~

mcl203 發表於 21-7-26 14:34
可能你睇唔明我所指,我估,呢啲係學校教育學生嘅其中一環,亦反映係學校嘅要求功課量上~~~
...

唔同意你講「反映學校既要求」或「學校教育學生的一環」(希望唔好介意我咁講
因為我小朋友正是軒官學生,所以可以肯定話你知,學生在校做功課,只係同學之間既互相影響。

我真係唔覺軒銅有谷學生。試念念,新年、聖誕都無功課,可以有幾谷。家長谷過學校

去返樓主既問題,功課量真係唔算多(我覺得)。 有啲科目,我反而覺得淺過其他學校。例如數學及英文。

Siuefsae 發表於 21-7-25 22:14
如果唔谷,咁點解學校派位咁好,有乜支援?

你小朋友在軒官讀書嗎?
你講派位好,係指有幾多幾多%派到頭3志願?定係見咁多人派皇仁?
唔覺有乜支援不過可能有,我唔知

醒目開學勳章 王國長老

姨甥讀軒銅
當你發現平均分跌幾分,排名跌幾十嘅時候,包你咩理念夢想(幻想)都即刻收起晒
我妹已經係日日俾練習個仔操,但無補習,佢覺得考試係考學生實力,唔係求分數
掙扎到小5,終於give in

拿學校無迫你㗎你絕對可以按自己步伐的

Charlotte_mom 發表於 21-7-27 17:41
姨甥讀軒銅
當你發現平均分跌幾分,排名跌幾十嘅時候,包你咩理念夢想(幻想)都即刻收起晒
我妹已 ...

咁誇張由幾多跌到幾多?

差一、兩分,名次都差好多名架

rsx 發表於 21-7-27 18:45
咁誇張由幾多跌到幾多?
據剛畢業家長透露,呈二時6科平均分96以上先入到前5
平均分8頭已排約級5x-6x
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:40
據剛畢業家長透露,呈二時6科平均分96以上先入到前5
平均分8頭已排約級5x-6x
...

咁都比想像中好
我仲以為8尾都會去到5x-6x

5x-6x都好似入到band one,咁又唔錯喎!

Charlotte_mom 發表於 21-7-27 17:41
姨甥讀軒銅
我妹已 ...

醒目開學勳章 王國長老

rsx 發表於 21-7-28 08:47

咁都比想像中好

我姨甥比這range好d
驚到腳震,學校話40內係b1,姨甥唔係唔識,係唔小心,一錯少少,跌幾名都有機會跌出b1…..
只能講好彩灣仔區b1位多,但大前提係學生要係b1

回覆 Charlotte_mom 的帖子

移民潮神校都大把位, 插班機會大增, 比較樂觀

請問期考喺長假 前定後呢? 例如聖誕假, 復活節假期

KD_BB 發表於 21-7-28 12:02
請問期考喺長假 前定後呢? 例如聖誕假, 復活節假期
兩間軒小係1月考試, 即係聖誕假要嚟溫書
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-7-28 12:05
兩間軒小係1月考試, 即係聖誕假要嚟溫書

考試期中間夾個星期六日,家庭樂 (一家人困獸鬥)

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 12:23
考試期中間夾個星期六日,家庭樂 (一家人困獸鬥)
嗱! 唔一定嫁
雖通常係4,5,1,2, 但亦試過一星期內1,2,4,5咁去考 (我諗外人唔明我講乜 )

回覆樓主:

明,但想問好似今年咁入band 1 大概 70人,即好多 band 2 生都博 band 1 中學?

醒目開學勳章 王國長老

Siuefsae 發表於 21-7-28 13:42
明,但想問好似今年咁入band 1 大概 70人,即好多 band 2 生都博 band 1 中學?

灣仔本身band 1位多
反而band 2唔多選擇
咁幾大都搏吓先

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-7-28 13:15
嗱! 唔一定嫁
雖通常係4,5,1,2, 但亦試過一星期內1,2,4,5咁去考 (我諗外人唔明我講乜 )
...

應該唔太難明吧,即考試期中間有無個週未抖吓氣囉
有就可以星期六日先衝刺後兩科
無就連踩幾日傷感情

Siuefsae 發表於 21-7-28 13:42
只係想講, 係灣仔區升中, 入到有B1水平既中學既小六學生, 唔一定係B1學生

hkpapa852 發表於 21-7-28 15:33
只係想講, 係灣仔區升中, 入到有B1水平既中學既小六學生, 唔一定係B1學生

聯繫的band2生?
‹ 上一主題|下一主題