用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent 介紹
樓主: wonglwy
go

[英國] Agent 介紹 [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 21-6-16 23:31
回覆 wonglwy 的帖子

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅 ...

咁大個人當然知道基本功課係要做,但係有人問吓攞下資訊又唔使錢都有得益嘅,我而家已經搵咗agent佢已經解答左我最苦惱嘅問題⋯⋯呢個問題從來都冇人講過

beastiebistro 發表於 21-6-16 23:31

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅 ...

咁例如寄宿學校自己報個學費連寄宿費係咪同經agent部係一樣先?因為寄宿加學費一年都差唔多$40/50 萬,因為真係太多學校出名嗰啲自己個仔又未必考到,起碼可以喺香港agent嗰度考試,自己報嗰啲係點樣考試呢?

自己報同經Agent報費用梗係一樣,經Agent報唔會有discount㗎。其實啲學校好樂意直接同家長溝通,唔同學校嘅考試arrangement都唔同。我幫我仔同女報6間都無經agent,我仔香港學校肯做invigilation,咁有需要咪喺學校做。我女學校唔肯,咁到要考試嗰時咪俾錢搵Agent做invigilator囉。

我認為自己報更有誠意,有咩問題要跟進又更直接。經agent,佢有無跟,跟得貼唔貼你唔會知。A學校有位但commission少啲佢可能話你聽無位,B學校無咁好但commission高啲佢又可能力sell。

Anyway,呢啲係我個人睇法,祝你小朋友搵到適合嘅學校。

beastiebistro 發表於 21-6-18 20:15

自己報同經Agent報費用梗係一樣,經Agent報唔會有discount㗎。其實啲學校好樂意直接 ...

最大問題我都唔知邊啲學校好定唔好?勁嗰啲梗係知啦,但係想搵中中地嗰啲,我就係知道價錢一樣點解唔搵agent問吓,起碼佢安排到考試,咁其他都係考到同考唔到嘅分別姐,即係等於第一次旅行通常都跟旅行社咁解囉,起碼佢而家都俾咗啲學校我睇吓位置又睇吓咁囉個概念囉

無緊要,你認為幫到你就得啦。

wonglwy 發表於 21-6-18 20:20
最大問題我都唔知邊啲學校好定唔好?勁嗰啲梗係知啦,但係想搵中中地嗰啲,我就係知道價錢一樣點解唔搵age ...

If you don't know if a school is good or not, how do you know if an agent recommends a school to you just because he can earn more commission instead of the fact that the school is good for your kid?

回覆樓主:

我認為揾agent無問題,亦唔覺得自己直接揾學校代表多啲誠意,始終你揀人時人揀你,大家都係平等,最緊要都係睇孩子成績同面試表現。
不過agent唔駛揾太多,2/3間已經好夠,聽完佢哋建議再自己上網揾相關學校資料及坊間評價,事半功倍。

longlokma 發表於 21-6-18 23:41
我認為揾agent無問題,亦唔覺得自己直接揾學校代表多啲誠意,始終你揀人時人揀你,大家都係平等,最緊要都 ...

我都係咁諗攞咗個資訊,當然會自己再研究吓唔係一味信晒agent嘅意見嘅,自己都係做生意點會唔知道佢哋係用咩嚟搵食!不過反正佢哋都唔收費第一步攞資訊都冇壞囉
‹ 上一主題|下一主題