用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ... ...
樓主: yboocs
go

如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ...   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 19-6-21 16:50
基本上問十個人, 只有一個唔覺得值得轉校。
my bad,  typing mistake..

9 said stay
1 said go.

yboocs 發表於 19-6-21 17:33
my bad,  typing mistake..

9 said stay

原來大家都是一致的
家姐叻, 去到邊都會叻, 而家軒銅讀得好, 無須要走
如你話妹差d 你想下如果妹沒有軒銅萬一抽中寶校, 但妹妹差d, 叩唔到其他, 咁點算?

yboocs 發表於 19-6-21 15:59
現在小女小二, 就讀軒尼詩官立銅鑼灣。 讀得還好 。
全級成績都可以保持十名以內。  與同學和老師之間亦相 ...

我揀留軒銅
1/住港島
2/有妹妹
3/BPS 好吸引
4/小學讀好d中文,將來出國也好
5/家姐已經有自己的朋友、建立了友誼
6/免費

全級成績都可以保持十名以內。  與同學和老師之間亦相 ...
其實要考插班點解唔考區內3大女校?
係樓主個case,考到TSL只係攞到舊雞肋(就算係考到APS/KTS/SFA亦然)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-21 17:56
係樓主個case,考到TSL只係攞到舊雞肋(就算係考到APS/KTS/SFA亦然)
...

請問邊三大女校?

storymum 發表於 19-6-21 18:00
請問邊三大女校?

12網有直屬中學: MPS, St Francis, St Paul Catholic

openday見到既ㄧ定係最美好既ㄧ面.
我自己意見係住港島又成績好無必要過海.

某程度上, 可能因為唔係好相信香港嘅教育制度。尤其是 傳統的 填鴨式教學。

但係又唔想花費巨款讀國際學校...
其實之前畀維多利亞小學收咗亦都畀咗留位費。
最後決定入讀免費官校留番啲錢去玩。。。

但係始終覺得 讀中文學校好似犧牲咗 幼稚園嗰幾年英文 練習~

尤其是遇到自己英文幼稚園朋友嘅時候。。。 真係好難取捨

再講而家陳守仁所謂直資 其實都係傳統教學嘅演變

其實咁多人叫你女留低你都仲心動去轉,咁就轉拉,但轉左例如:阿女係新環境唔適應、妹妹要考過......問題,你到時要有心裡準備應付同唔好後悔就ok

hkcecilia 發表於 19-6-21 18:43
其實咁多人叫你女留低你都仲心動去轉,咁就轉拉,但轉左例如:阿女係新環境唔適應、妹妹要考過......問題, ...

是! 咁多人say no仲諗既其實佢自己都投左票,軒銅不差,而自己同個女也沒till tick.  咁仲攪咁多?

至於香港教育,我自己認為唔係咁差,即使差也唔係差到要完全摒棄,如果在官津讀又唔滿意制度,你會好痛苦。樓主本身有d自我矛盾。

hkpapa852 發表於 19-6-21 17:56
...

Agree, 一針見血,

其實英文平時同個女講多d, 多睇英文節目,俾佢同NET上堂,多閱讀,就夠。

你話會去外國仲未落實,好長遠的事。到時過去,小朋友適應能力強,好快就pickup 到英文啦。

現在阿女讀得又好,又有妹妹跟尾,唔轉最好。TSL係有好好英文語境,但佢無中學backup喎。

既然你巳問了10個人的意見,9:1話唔轉校,就代表不值得轉校啦。

唔會轉....
無野搵野黎搞....
灣仔升中比TSL好好多...
仲要有個細妹未入小學....
一陣搞完大既...
到細時有排煩

係軒銅全級成績可以保持十名以內、又想讀英小、免費、又想要free 一些、我會比女留底、出年考Marymount 及maryknoll.

LittleButter 發表於 19-6-21 17:36
我揀留軒銅
1/住港島
2/有妹妹

係, 留真係完勝

adriantai 發表於 19-6-21 18:17
openday見到既ㄧ定係最美好既ㄧ面.
我自己意見係住港島又成績好無必要過海.
...
有港島人鍾意過海 唔過海唔開心

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔轉,一來返學安排上有問題,二來仲有個細嘅
恐龍家

回覆樓主

如果你有信心在TSL考級頭10名內(same as你女兒在軒銅),第時升中結果應該更精彩!最緊要係過程係你估不到的快樂。
快樂唔係唔洗讀,知識要點樣放入小朋友個腦度,真係有好多方法。而在外面o既填鴨式方法樓主都試過啦,呢度(EK)其實有好多家長都未試過用其他方法比小朋友行小學呢條路,就話其他路不好行。
識有一個插班(初小)入去TSL o既家長,話好唔習慣......唔習慣呢度無乜功課(emoji),擔心個女dum懶.....。
TSL唔係全民皆兵型學校(即全級狂操9成以上去Band1A中學),尊重每個人o既強項,尊重o既方法係不會給個別學生壓力,成日叫學生唔好去補習(emoji)。 續......

回覆樓主

根據以上o既姿態去挑戰升中任務,係好離地....在最後一年P.6時,九龍三大直私都在拼命喪讀喪谷o既時候,更離地o既係學校會叫同學做為期一年的FYP project,唔係間間學校都花得起.......我有讀st paul co-ed的朋友話佢地六年班時都有類似呢d program,無咩特別/分別....我話最大分別係你地直升中學,唔係去拼中學,TSL係要拼中學,其實直接d講,無返咁上下能力,可以搞咁多嘢嗎?(emoji)(emoji)
都係過句啦,外人真係只看到升中數據,單憑數據o既分析,佢地係無錯o既。過程呢?仔女的感受?他們懂得分析嗎?
我無鼓勵你去TSL,因為如果你係傳統便是好的思想,你去TSL都唔會讀得好架。

bbroy 發表於 19-6-22 09:51
根據以上o既姿態去挑戰升中任務,係好離地....在最後一年P.6時,九龍三大直私都在拼命喪讀喪谷o既時候,更 ...
好多謝各位家長的意見。

Especially bbroy different point of view.

問咗好多朋友。 大部分同BK嘅都係差唔多,都係好理性, 好切身, 好實際

特別有一位家長大女傳統學校,  細女tsl。 都係希望畀小朋友, 選擇適合自己的學校。

理性啲嚟講,   Stay 軒尼詩, 有保障(小女), 不改變(大女) 應該係最安穩同埋最舒服嘅。

但係, 當我哋問到兩位。係官立小學教書嘅老師朋友嘅時候。

其中一位老師, 選擇官小比自己小朋友,  係因為宗教同埋著重傳統禮儀。 但係都不約而同提出教學方法唔同呢個重點。

另外一位好肯定説應該要去TSL。 身為官小老師, 佢親身明白到兩個世界嘅分別係有幾大。 佢自己小朋友都係直資。

現決定同小朋友討論一下。
改變永遠都會帶來不安。 值唔值得嘗試挑戰不同嘅教學模式。。。
‹ 上一主題|下一主題