用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請給意見: 一間好好的學卷 VS 一間好好的私校 ...
樓主: JaneJL
go

請給意見: 一間好好的學卷 VS 一間好好的私校 [複製鏈接]

eeie 發表於 18-12-28 00:34
我投譚歐陽,根德考得好出面直資私小的,我認識的都外補很多東西⋯

根德都要外補,何況譚歐陽。

maggie196 發表於 18-12-28 00:48
根德都要外補,何況譚歐陽。
其實點先叫外補? 我見就算係神津必收生,都唔會0外補

JaneJL 發表於 18-12-27 11:13
回覆 mrstomato 的帖子

其實我已經做哂RESERACH, 搵到間唔錯既外補中文中心

請問一下哪邊可以補中文?

Andrewchan918 發表於 18-12-27 15:25
卷校vs 私校!其實冇得VS ! 兩種level ! 你睇較出名卷校創價升小就知!負擔到一定私幼 ...

創價升小如何?

Penipony 發表於 18-12-28 07:38
其實點先叫外補? 我見就算係神津必收生,都唔會0外補

根德就只補英文就足夠,因為校內學嘅中數已經好強,唔需要外補,而興趣班各方面可以睇小朋友意願。

JaneJL 發表於 18-12-27 09:33
請給意見:

學卷: 譚歐陽 (PM)

你好樓主!
我有kv offer,
所以譚歐放榜收到offer 時候我已經reject offer.
主要係考慮學術,名氣同埋學習環境。

佢哋外籍老師應該都係印度籍。學生亦比較多南亞裔,所以比較freestyle。但係學生英文程度應該會比較高。發音方面我唔清楚

Penipony 發表於 18-12-27 11:45
我識嘅kv唔係咁得... 可能個人問題⋯⋯佢地比較活潑,考小最好都係王錦輝
另外譚歐陽就唔識(sorry先)但我 ...

路過,想問下你小朋友喜歡睇書係天生?定係你地後天培養佢?因為我大仔已經k3但睇書無乜興趣,想研究下點樣令佢喜歡睇書多過玩~

Sorry有點離題

回覆 JaneJL 的帖子

我囝囝係讀學卷學校,考小一只有德萃有offer, 但其他學校2nd in 就止步了! 就算有同學仔考到好嘅直資學校,都情願放棄,因擔心同其他同學在學術上的差距太大,會追得好辛苦!(我囝囝K2已開始上phonics和中文認字班)

現在到囡囡考K1就有學卷pm, creative, 同德萃offer, 另等待德望2nd in!但已決定放棄學卷,因希望囡囡可以在私校打好語文和學術基礎先!

funEE 發表於 19-1-3 13:05
回覆 JaneJL 的帖子

我囝囝係讀學卷學校,考小一只有德萃有offer, 但其他學校2nd in 就止步了! 就算有同 ...
德望學術好似都幾淺?因為一條龍?會再外補?

loktingting 發表於 19-1-3 14:25
德望學術好似都幾淺?因為一條龍?會再外補?

德幼唔算淺,但上返德小好似一半一半

有朋友女女讀緊

本來我都想女女讀德幼,但係有KV offer,心滿意足了,唔想再in

chachachan605 發表於 19-1-3 10:39
路過,想問下你小朋友喜歡睇書係天生?定係你地後天培養佢?因為我大仔已經k3但睇書無乜興趣,想研究下點 ...
天生就最好,唔使煩... 我大女似天生嘅... 但我有個細嘅,由細都好好動,完全同家姐兩個性格... 但係我地成日陪家姐去圖書館,書局... 細妹慢慢由周圍跑到而家兩歲係會坐底睇書... 係屋企都會拎本書比我叫我讀... 所以我覺得父母一方面叫小朋友讀書但自己玩ipad係唔work嘅.. 我地係全家一齊拎書睇,一齊浦書局圖書館(唔係佢有佢地睇,我地有我地玩電話,而係一齊搵書睇or讀書比小朋友聽)

得15分, 神津升小 no chance, KV for sure

回覆樓主:

KV

回覆 loktingting 的帖子

德望學術應該會比學卷學校深,同嘛唔係龍校!不過,姪女讀完德幼但德小唔收後,入咗天神就讀得幾輕鬆同開心,所以我覺得德幼係學術基礎上應該係唔錯嘅!(其實我個囡只有2nd in,都未必入到)
至於外補,我覺得認讀中文字同Phonics都對閱讀書本有幫助,所以都會安排比囡囡。

Penipony 發表於 19-1-3 15:07
天生就最好,唔使煩... 我大女似天生嘅... 但我有個細嘅,由細都好好動,完全同家姐兩個性格... 但係我地成 ...

我自己都好喜歡睇書同講故事,可惜我C6唔係幾配合,我仔睇書佢就玩手機,所以有時自己一個獨力培育個仔都幾氣餒。我都有講故事,so far仔仔都會聽,但一俾玩具同書佢揀,佢一定會揀玩具,更加唔似你小朋友咁可以安靜咁睇書睇好耐。佢會睇,但只限漫畫書飛紙仔

我囡都有KV am同譚歐pm offer,我都唔知點揀,
想揀譚歐因為住附近但又唔想pm

回覆樓主

除了升小問題,也可以考慮一下朋輩的影響

我好親的親人小孩在地區學卷名幼,都有聽到不少另人側目的舉動和說話;而小兒在題述私幼讀,小孩的舉止言行、家長對孩子和自己的要求都見到明顯不同。

當然,小孩最終都是視乎家長如何管教,但在校的幾小時也對小孩的言行有影響

OP妮歌 發表於 19-1-4 00:00
除了升小問題,也可以考慮一下朋輩的影響

我好親的親人小孩在地區學卷名幼,都有聽到不少另人側目的舉動和 ...

認同你的朋輩影響。 我小朋友雖然不是讀名私幼,但同學仔係幾乖嘅。 睇得出家長教育方面都有下過功夫。

回覆 OP妮歌 的帖子

十分認同!  有啱傾,步伐一致嘅同學家長分享下,共勉下,係舒服好多!
‹ 上一主題|下一主題