用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立嘉道理爵士小學
樓主: Magwilldo
go

官立嘉道理爵士小學 [複製鏈接]

Cyberyork 發表於 18-6-29 19:53
怕唔怕有時小朋友間溝通有問題,始終非本地生超過一半

真係好睇自己小朋友屬咩類型。

我囡本身都主動與人溝通的。

是學習英文的動力~

我囡性格靠多說話,愛傾計的人,所以應該也會容易識到新朋友。
學校老師也說,頭1-2個月會較陌生,是正常的。但3個月後,同學仔就會相處融洽。

Magwilldo 發表於 18-6-29 22:00
我囡性格靠多說話,愛傾計的人,所以應該也會容易識到新朋友。
學校老師也說,頭1-2個月會較陌生,是正常的 ...

佢地班本地生會好自然地走埋一堆。

jerrybaby214 發表於 18-6-29 22:10
佢地班本地生會好自然地走埋一堆。

晤知今年比例如何?

回覆 Cyberyork 的帖子

有一個現在讀緊P.1的家長PM我,佢好好,講左好多現在學校的情況俾我知。
學生好乖,老師好有愛心,功課唔多,小朋友好融洽。佢個女讀得好開心,嚟緊都會申請埋弟弟入學。而且越來越多本地生入讀,什至有家長跨區/叩門/插班,希望入讀嘉道理。所以應該唔需要擔心。

一齊加油

回覆樓主

見到你們討論緊這間學校,我兩個小朋友是SEN的,今年9月要選校,其實都好擔心他們是否跟得上,上星期其幼稚園安排我們去參觀嘉道理學校,當時接代我們的負責小一收生的老師好友善,解答了我們的困擾,老師話現在每間學校都有SEN的小朋友,該校有兩位社工、治療等安排。不過老師提醒我,最重要小朋友唔抗拒英語,因該校除中文及普通話外,全英語教授。另外,每級有四班,每班20-21人。我都好想了解多一點學校對SEN的小朋友包容性高唔高?測驗默書是怎樣安排?最緊要小朋友讀得開心,唔好太大壓力。謝謝

回覆 vincelo29 的帖子

你今年9月才選校,唔需要擔心。因為教育局規定每間學校都需要支援不同需要的學生,所以你唔需要擔心。你參觀完嘉道理,覺得間學校好嗎?

回覆樓主

好在上課時間不算太早, 小朋友唔使咁辛苦

Magwilldo 發表於 18-6-30 10:49

你今年9月才選校,唔需要擔心。因為教育局規定每間學校都需要支援不同需要的學生, ...

謝謝你的安慰及鼓勵,我參觀後覺得校舍很有讀書氣氛,另有圖書館、美術室。當日負責介紹的老師都很友善,不過擔心太多功課唔知我兩個小朋友是否應付得來。

Cyberyork 發表於 18-6-30 11:26
好在上課時間不算太早, 小朋友唔使咁辛苦

我覺得每堂30分鐘,感覺小朋友唔使上太耐,坐唔定。

不用擔心功課多,學校網站有簡略告知P1-P3功課時間大約30-45mins,而且嘉道理每天10堂,每天最後一堂係“功課堂”,希望學生盡可能係學校完成功課,老師可以知道學生進度/困難,從旁教導。早做完功課,放學後仲有時間可以玩興趣班。

vincelo29 發表於 18-6-30 16:31
我覺得每堂30分鐘,感覺小朋友唔使上太耐,坐唔定。
你講得都好有道理……遲D到時收到課堂時間表再睇下先……會唔會有D兩堂連堂?

Magwilldo 發表於 18-6-30 22:49
你講得都好有道理……遲D到時收到課堂時間表再睇下先……會唔會有D兩堂連堂?
...

之前問過老師,她話會有些堂係活動教學,因為部分非華裔小朋友未必會坐得太耐,所以會安排些活動課堂。你小朋友對英語是否很有興趣?聽話可以掌握?謝謝你

vincelo29 發表於 18-6-30 23:02
之前問過老師,她話會有些堂係活動教學,因為部分非華裔小朋友未必會坐得太耐,所以會安排些活動課堂。你 ...
我囡英文聽,講都ok,因為從小就工人姐姐湊大,但寫&認字就弱。
這點就係我最擔心,因為listen& oral好,唔等於writing 好。嘉道理中文又弱D,到時兩頭唔到岸,咁就更慘,更冇自信。

Magwilldo 發表於 18-7-1 00:25
我囡英文聽,講都ok,因為從小就工人姐姐湊大,但寫&認字就弱。
這點就係我最擔心,因為listen& oral好, ...

養兒100歲,長憂99....都明既!

Magwilldo 發表於 18-7-1 00:25
這點就係我最擔心,因為listen& oral好, ...

我兩個小朋友沒有工人姐姐照顧,在家我沒有與他們英語對話,但他們兩兄弟就英語對話,在校十分喜歡與外藉老師堂,功課永遠做英文科先,廣東話就唔係好識講,但明白當中的內容,現在仍有上言語治療,評估話言語遲同齡約1年。所以擔心入讀主流小學會吃力。

vincelo29 發表於 18-7-3 00:17
我兩個小朋友沒有工人姐姐照顧,在家我沒有與他們英語對話,但他們兩兄弟就英語對話,在校十分喜歡與外藉 ...
我覺得唔需要擔心,相信自己小朋友的能力,他們吸收能力強,亦容易適應新環境。可以先選擇主流學校,相信學校,相信孩子,多支持,多鼓勵。假如最後跟唔上先考慮轉校,要俾機會孩子,話唔定會有驚喜。
加油呀~

Magwilldo 發表於 18-7-3 13:37
我覺得唔需要擔心,相信自己小朋友的能力,他們吸收能力強,亦容易適應新環境。可以先選擇主流學校,相信學 ...

謝謝你,你好有鼓勵性,我們會努力,你小朋友幾時會返嘉道理小學?到時你分享下,讓我可以了解多一點這間學校。
你有沒有留意佛教黃焯菴小學?這間學校我都在考慮中,不過剛知會轉校長,所以又有的考慮。謝謝你

回覆樓主

明天會否立即付銭買書?

Cyberyork 發表於 18-7-5 11:34
明天會否立即付銭買書?

會呀, 訂書+買校服

‹ 上一主題|下一主題