用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中文數還是英文數好?
樓主: Chanhana
go

中文數還是英文數好? [複製鏈接]

英數學時鐘會煩D, 17 minutes to 12 .... 沒有中數咁直接。

CMMM 發表於 18-4-26 08:40
英數學時鐘會煩D, 17 minutes to 12 .... 沒有中數咁直接。

如果目標都係英中,我覺得一早就學英數好些,唔駛俾咁多英中間的數學名稱攪到咁亂!

回覆樓主:

小學, 中/英數都冇問題, 最重要小朋友能理解條數, 用方法去計算。

Chanhana 發表於 18-4-24 19:58
大家好!我見大家多數討論普教中還是粵教中,
正在幫女兒報考小一,想請教數學這科,用中文教還是英文教好 ...

中數。

要細路理解CONCEPT,廣東話教易明D 架。

ChocoMilk33    發表於 18-4-27 08:49

2jkidsfather 發表於 18-4-26 08:30
回覆 Chanhana 的帖子

數學用另一角度嚟講係科學嘅語言。 小學階段用中文定英文學?揀小朋友比較容易理解 ...

呢度歸類幾種意見:街外練習題是否易搵,補習貴唔貴,深定淺,名詞混亂,是否更易理解課題。。。

老實講,我真係無諗過搵練習題係關鍵。。。

retriever 發表於 18-4-27 12:28

呢度歸類幾種意見:街外練習題是否易搵,補習貴唔貴,深 ...

所以世事無絕對,但你又関注中文較英文昜理解,跟返學是否要補習,功課外是否要加練習,係同理~~~

最終,可能回歸有乜讀乜最簡易操作~

Chanhana 發表於 18-4-24 19:58
大家好!我見大家多數討論普教中還是粵教中,
正在幫女兒報考小一,想請教數學這科,用中文教還是英文教好 ...

如果讀開英數,未必比得上學中數的學生。中數較難。

回覆樓主:

我覺得數學係訓練邏輯思維能力,用咩語言教根本唔係問題,係咪搞錯重點??

....

somoon 發表於 18-4-28 23:00
數學唔會因為中文定英文而淺左或深左

數学本質吾会,但小学程度的应用題分數好靠小朋友語文能力,中/英好解中數/英數各適其式.語言差的中/英解错題抄错答題俱有

HaYi 發表於 18-4-29 09:07
數学本質吾会,但小学程度的应用題分數好靠小朋友語文能力,中/英好解中數/英數各適其式.語言差的中/英解 ...
同意,一位數老師朋友都話初小最主要是培養語文能力

MrBeast 發表於 18-4-29 09:27
同意,一位數老師朋友都話初小最主要是培養語文能力

咁現實係有英小由P1開始用英文教數學,歷史亦引合意的証實佢地教學成效係無問題。

mcl203 發表於 18-4-29 12:12
咁現實係有英小由P1開始用英文教數學,歷史亦引合意的証實佢地教學成效係無問題。
...
全因eye level (allegedly)  

有人会以粤/普教中為選校條件之一, 但應該無乜人会理中/英文教数。心儀学校用边个語言教咪用边个語言学~入得英小英文唔会太差吧~~細細个由小-开始学起無问題吖~就算中小升英中先学英文数,都好快习慣。

MrBeast 發表於 18-4-29 13:04
全因eye level (allegedly)

我小朋友以前讀英小,本身我地係廣東話溝通,小學階段無甚校外輔助(初小P1-2,仲有一個半個英話興趣班),高小完全無補習和操卷,學校亦係歷史悠久既唔谷成績小學,B1A既中學部,我會型容我小朋友係standard style,學校唔教既佢一定唔識。去到升中,佢考入某熱門英中,我地一直以為以佢小學既教學模式,一定未能與各坊間所謂神小有明顯差距,但結果,呆等半年以為一定要上既補底班,一科都唔使上,成個暑假變成悠遊行無事做,分班亦係去左中前班別,亦比神小生無甚差別,所以,何謂適合性,係睇學校本身既功力,一張白紙入P1,無論英或中去教學,佢應該都有能力教好。

甚麼中比英深,超前教育,我就覺得係家長一廂情願既睇法,滿以為優勢明顯,可以號召武林。不過,選擇往往係未能如願,所以我認為有乜讀乜~~~

....

mcl203 發表於 18-4-29 13:25
我小朋友以前讀英小,本身我地係廣東話溝通,小學階段無甚校外輔助(初小P1-2,仲有一個半個英話興趣班) ...
講真大部分人來說,都是冇得揀,on the other hand ,有英中的小學,都會在小5/6 時在課程設計上令學生升中時ham 接到,所以說到底是升中業績that matters

我覺得宜家啲數學文字題,已經玩到有啲走火入魔,似考小朋友閱讀理解,多過考數。如果小朋友中/英文好,中數定英數都冇所謂。如果英文唔好 ,就揀返中數穩陣啲。至於話中數難過英數或习鑽啲,我就覺得冇乜關係。主要睇學校程度多啲。我自問數唔錯,但亞女學校啲英數有時都要我動下腦筋

回覆樓主:

我女英數,一D都唔淺,P5, P6 大把人唔合格,我女果間係出名神校,大把人補數都大把人肥。

其實課程跟教育局,中數英數教的內容相同,何以英數會浅?

mingmin豬 發表於 18-4-29 21:14
我女英數,一D都唔淺,P5, P6 大把人唔合格,我女果間係出名神校,大把人補數都大把人肥。

其實課程跟教育 ...
冇比較過,中數題目有些很diu 轉,好多時考小5小心
‹ 上一主題|下一主題