用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學費問題
樓主: Mrspan
go

國際學校學費問題 [複製鏈接]

dem0cracy 發表於 18-3-14 12:30
回覆 EconFather 的帖子

據我理解gsis應該唔過20萬…目前小學學費14萬幾,沒有capital levy,只係一定要買 ...

If it is the same as before, parents are free to choose between the two debentures.

據我理解gsis應該唔過20萬…目前小學學費14萬幾,沒有capital levy,只係一定要買 ...

GSIS小學只係上半日,計返條數其實同其他學校學費差唔多

GSIS 幼稚園小學14萬一年,中學17-18+萬一年。debenture 收左先要買,一定買到,離校便取回全數。不過debenture 都每年加緊5%,愈遲入學愈貴。

blc_mama 發表於 18-3-14 13:35
GSIS小學只係上半日,計返條數其實同其他學校學費差唔多

番半日,但冇lunch time,其實都番左5個鐘,亦有optional 免費after school activities 可選擇番到2:30pm, 等如番全日咁(因為7:30開課),遲走的也有校車坐。

我不是用家,情況不太了解。不過我知有兩種DEBENTURE.

根據網頁所說,一張50萬,可以REFUND。一張40幾,唔俾REFUND。
如果你買唔REFUND個張,小學成本就約18至20萬一年。睇下你邊年出外國讀。

我相信要用家先知,不過我知例如哈羅,一隻60萬,一隻500萬,但60萬是買不到的。500萬也全部賣晒。
弘立最新650萬都應該賣晒了。

有用家解釋下會比較好,如果我UNDERSTAND錯就把GSIS放係比較平概國際學校組別。

964000 發表於 18-3-14 13:51
番半日,但冇lunch time,其實都番左5個鐘,亦有optional 免費after school activities 可選擇番到2:30pm, ...

After school activities免費?唔係要收錢咩?

blc_mama 發表於 18-3-14 14:21
After school activities免費?唔係要收錢咩?

幼稚園要收錢,小學中學有D要收有D免費的,網上有show

EconFather 發表於 18-3-14 14:20
我不是用家,情況不太了解。不過我知有兩種DEBENTURE.

根據網頁所說,一張50萬,可以REFUND。一張40幾, ...

我既理解係(有錯請更正),如standard debenture nominate既小朋友唔讀,就refund返d錢,但development debenture可以再nominate另一個學生,仲有priority,前者可能比較適合一般家庭自己要俾錢買debenture,後者對公司比較着數,尤其expat調黎調去,比左錢買個priority比新黎既員工小朋友入讀,調走後又nominate another student。不過好似無講可以nominate幾次

964000 發表於 18-3-14 14:29

幼稚園要收錢,小學中學有D要收有D免費的,網上有show

ic. 因朋友同我講要比錢,所以要小朋友返長d時間計埋其實學費都同其他學校差唔多

EconFather 發表於 18-3-14 14:20

根據網頁所說,一張50萬,可以REFUND。一張40幾, ...

GSIS refundable 50萬係一定有得買的,因為學校收左先可以買,demand不會太大。non refundable 一年前都係廿幾至多三十幾萬,而家加左價?如果四十萬邊會有人買?
不過而家CAIS都要50萬debenture, GSIS 又剛起好山頂全新兩座校舍,有晒canteen/theatre/ in door swimming pool etc, 其實50萬 refundable 都ok 。

回覆樓主

其實最貴係個D新校,有D仲要係商場商廈,又冇track record, 間間都要二十萬一年

如果入到而小朋友又適合,GSIS係十分抵.

另,我的印象是GSIS的“實際”waiting list不是很長,因為大部份申請人在入學試/面試被淘汰掉,好些沒有priority的expat家庭到涉不久都有得面試,好快有位. 所以好懷疑development debenture是否物有所值.

Mrspan 發表於 18-3-13 11:29
請問IS 學費/加幅係咪完全冇限制/監管?

我concern係, 根據現在的school fee我以為自己afford到, 但會不會 ...

識得有人本來讀開中貴價國際學校(18-20萬一年),後來負擔唔起要轉去平價D既(7-8萬)。但係佢本身有3個小朋友,所以加加埋埋都幾大分別。

mwn 發表於 18-3-14 19:28
識得有人本來讀開中貴價國際學校(18-20萬一年),後來負擔唔起要轉去平價D既(7-8萬)。但係佢本身有3個 ...

That’s my worry... I have two kids..

mwn 發表於 18-3-14 19:28
識得有人本來讀開中貴價國際學校(18-20萬一年),後來負擔唔起要轉去平價D既(7-8萬)。但係佢本身有3個 ...

一個一年20萬,三個60萬,12年720萬,未計出國,debentures 話時話我個班真係冇人生三個   

964000 發表於 18-3-14 23:48
一個一年20萬,三個60萬,12年720萬,未計出國,debentures 話時話我個班真係冇人生三個   
...

我間學校有,3個不罕見,4個都有

貝珠 發表於 18-3-15 00:26
我間學校有,3個不罕見,4個都有

ESF好多,可能sibling必收,當年學費又平,我朋友在Shatin jun都三個,早入學,大兩個學費才三千幾,佢地有UK passport, 出國又平,住新界屋又大。

EconFather 發表於 18-3-14 12:16
如果我無記錯,哈羅,漢基,弘立,GSIS,耀中,HKIS係總成本上已經超過20萬一年(小學)。其實唔係得漢基貴 ...

Just curious- SIS primary is now @ 122k. What makes you think it will jump to 180k? That’s almost a 50% jump!

964000 發表於 18-3-15 06:22
ESF好多,可能sibling必收,當年學費又平,我朋友在Shatin jun都三個,早入學,大兩個學費才三千幾,佢地有 ...

如果我冇記錯,2016年入讀ESF小學一年級的學生已經沒有政府資助。如果現在插班去Year3以上的學生,是否還有政府資助?

tibbar2011 發表於 18-3-15 08:37
Just curious- SIS primary is now @ 122k. What makes you think it will jump to 180k? That’s almost  ...

I think one have to plan for secondary, which is usually more expensive, and also 5% inflation annually.
‹ 上一主題|下一主題