用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年到我女兒準備升中
樓主: admiral1008
go

今年到我女兒準備升中 [複製鏈接]

回覆 rulerL 的帖子

認同

回覆 wongkaka 的帖子

收到呀

回覆樓主

不要忘記仲有視藝同音樂都會呈分喲,只是佔比重較小而已,但都唔好忽略。

回覆 little_yolky 的帖子

我地學校都好透明, 會講名次, 大約既banding

回覆樓主:

下年升中的,可參照自己小學今年升中學校獲派banding 人數作估計。 再打個8折,open day 時可留意適合子女的學校

熊大 發表於 17-8-29 12:33
下年升中的,可參照自己小學今年升中學校獲派banding 人數作估計。 再打個8折,open day 時可留意適合子女 ...
點解要再打個8折 ?

pccw2017 發表於 17-8-29 22:29
點解要再打個8折 ?

因為可能學校所指的banding 同家長指的不同,同埋下年升中人數又比今年多。

如果小學有公報今年升中派校人數,可以自己數吓,起碼心中有數

妹妹頭    發表於 17-8-30 09:24

pccw2017 發表於 17-8-29 22:29
點解要再打個8折 ?
除咗熊太講既, 仲有既係, 小朋友有D入直資, 或自行入, 呢批小朋友只有呈一呈二既成績就俾人收咗, 實際既banding就係完成呈三至會有, 咁如果呢D小朋友呈一呈二好, 但touch wood呈三差, 咁佢入咗B1直資or自行入B1, 但實際可能係B2, 咁估計時會有錯誤將個B1率拉大咗, 尤其响多入直資既學校要小心D。另外, 响B1位充足既地區, 都會有可能B2生執雞入B1校, 尤其邊緣人就最鐘意執雞, 佢哋實際係B1/B2都唔係咁清楚, 有可能係B2入B1都未定。Banding始終都係一個估算。

所以打個折就穩陣D, 我校考直資生多, 我仲打七折添。

little_yolky 發表於 17-8-30 11:23
除咗熊太講既, 仲有既係, 小朋友有D入直資, 或自行入, 呢批小朋友只有呈一呈二既成績就俾人收咗, 實際既ban ...
我仔間學校就係入直資的多.  
而我仔睇來是marginal 人.  而家會呈2再搏D但估計都唔會太有進步前好多.
我本打算全力出擊直資, 但一直對同區一官津流口水.

其實照你寫估計, 以如此情況, 如有直資收waiting, 而可以抽是最佳, 分分鐘抽入心儀官津

熊大 發表於 17-8-29 23:52
因為可能學校所指的banding 同家長指的不同,同埋下年升中人數又比今年多。

如果小學有公報今年升中派校 ...
咁升中人數多左點解會有影響? Banding唔係以百分比去計咩 ?
Sorry 太多唔明白. 請指教.

little_yolky 發表於 17-8-30 11:23
除咗熊太講既, 仲有既係, 小朋友有D入直資, 或自行入, 呢批小朋友只有呈一呈二既成績就俾人收咗, 實際既ban ...
明白. 唔該晒 !

pccw2017 發表於 17-8-30 22:15
咁升中人數多左點解會有影響? Banding唔係以百分比去計咩 ?
Sorry 太多唔明白. 請指教.
...

我之前想説的是,升中人數多了,多了人爭位,競爭大了。

升中派位又要靠成績,仲有運氣

熊大 發表於 17-8-31 00:33
我之前想説的是,升中人數多了,多了人爭位,競爭大了。

升中派位又要靠成績,仲有運氣
你意思係假設學位不變的情況下, 人多了位不變所, 以競爭大了. 其實教育局有無話要加返D學位?

回覆 pccw2017 的帖子

唔減(縮)都已經偷笑啦, 碗粥係咁多, 越黍越多僧人去搶

pccw2017    發表於 17-8-31 16:46

pccw2017 發表於 17-8-31 16:41
你意思係假設學位不變的情況下, 人多了位不變所, 以競爭大了. 其實教育局有無話要加返D學位? ...

對呀!所以早幾年升中少出生率有人執鷄入到band 1..

可以search 吓你果區來年升中人數,再作估計!因為有些人自行入,有些跟住址網,學校址網。 所以都係估㗎咋…

你講邊區同心儀咩校,EK好多人可以俾到意見!

熊大 發表於 17-8-31 16:56
對呀!所以早幾年升中少出生率有人執鷄入到band 1..

可以search 吓你果區來年升中人數,再作估計 ...
多謝解釋! 我囝囝未有耐, 依家睇定個遊戲規則.  得閒爬下文了解下.  

pccw2017 發表於 17-8-31 17:04
多謝解釋! 我囝囝未有耐, 依家睇定個遊戲規則.  得閒爬下文了解下.

哦,明白

睇完你的解釋,我明白多D了
‹ 上一主題|下一主題