用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教定李國寶?
樓主: Mama0405
go

高主教定李國寶? [複製鏈接]

RC 唔昜叩, 要同一班抽唔到神校既學生爭!!!!!

回覆 Mama0405 的帖子

RC成績唔差, 全科小班, 加上, 幼稚園部, 小學部, 中學部互動性好大, 又有大班校友, 高官在RC畢業, 加上,RC是津校不用比學費. 這些都是李國寶不及的地方. 唯一李國寶較為吸引的就是比人印象是走國際化路線, 但可以告訴你, RC每年平均都有20%-25%學生出外留學 (當然這可能也反映RC學生家長都很較富裕).

nicholasnip 發表於 17-7-19 15:42

RC成績唔差, 全科小班, 加上, 幼稚園部, 小學部, 中學部互動性好大, 又有大班校友,  ...
我估国際化不只是可幫同學有能力到海外升学, 而是在中学階段的每一天, 能慢慢学習, 適應和尊重各國的文化, 在不知不覺中提升面對不同環境的適應力... 等等...
但当然, 旡论怎样, 考好DSE也是非常重要!

ptm    發表於 17-7-19 20:02

twhkleung 發表於 17-7-19 19:59
我估国際化不只是可幫同學有能力到海外升学, 而是在中学階段的每一天, 能慢慢学習, 適應和尊重各國的文化,  ...

我仔都唔係唸住出國先選擇李國的,呢3年,仔在学校学到既,睇到既,真比我想像既多好多,同不同國藉同学相處,了解佢地既文化,語言既環境,真是不枉呢3年既学校生活

kachunma 發表於 17-7-19 21:08
我仔都唔係唸住出國先選擇李國的,呢3年,仔在学校学到既,睇到既,真比我想像既多好多,同不同國 ...

提外话多少少 (Sorry, 楼主,讨论內容似乎離题了)

记得当年在英国讀書, 是窮學生那种,有幸考入名校, 所以当然有不少香港同學,而且出自名中, e.g. QE, LS, etc. 那时香港同學大家都很close, 但依然可分三大類,i) 初中巳到英国升學 (通常父母是公务员,或家中很有錢), ii) 窮學生,靠grant loan 升學(像我), iii) 完成A-level, 成绩勁, 放棄HKU進来 (通常是中产).

這三類行為文化上都各有特弍, [1] 似鬼(local), 滿口native ascent, 但仍会和香港同学会玩, 但一视同人,不会只同香港同學friend. [iii] HK小圈子,絕大部分時间, 都和香港同學一起,一起lunch, dinner, 周六日自己开车到唐人街食香港野,[ii] 介乎 [1] 与[iii]之间.

到了畢业时, [iii]除了拿到一張名校畢业证書外,對当地文化其实认识並不地道, 认识的主要是HK圈子中第二三身的大家分享, 而不是第一身的親自感受.差別可以是很大的.

舉個例子, 我是窮學生,出外坐车, 買票要说出地名,有些地名, 跟英文的某个字一样,但變成地名後, 讀音就改变了,我要坐火车要買票, 謮错一两次后便知便學识了,但[iii], 他们出入开车,结果到了畢业, 连自己住了三年附近的地名也讀不準(但他们都是名中畢些, 英文都比我更好).

所以我找了所比較国際化, 但成绩也不差的中学,希望小朋友年纪上算小时, 便可習慣(不怕)容入多元文化(只去外国讀大学, 其实很难容入当地文化,因大学功课压力实在太大了), 中六后,不管在港或出外升學都ready得好D!  

(个人看法而巳)     

王家爸爸    發表於 17-7-25 09:00

twhkleung 發表於 17-7-19 22:19
提外话多少少 (Sorry, 楼主, 讨论內容似乎離题了)
记得当年在英国讀書, 是窮學生那种, 有幸考入名校, 所以 ...

咁宜家世界又同以前有D唔同了,我估,擴闊視野和人生體驗比以前渠道多好多~

mcl203 發表於 17-7-19 23:55
咁宜家世界又同以前有D唔同了,我估,擴闊視野和人生體驗比以前渠道多好多~
...
对时代在变, 我估我都脫節了...

twhkleung 發表於 17-7-20 00:11
对时代在变, 我估我都脫節了...

又唔好咁講,時代是变了,但呢D故事仍不斷地發生,我都見唔小

twhkleung    發表於 17-7-20 09:06

一定是 高主教
李國寶老師對自己種族學生有偏愛,不太公平

duckykong 發表於 17-7-20 11:49
一定是 高主教
有故事听,願闻其详

回覆樓主:

高主教

醒目開學勳章

nicholasnip 發表於 17-7-19 15:42

RC成績唔差, 全科小班, 加上, 幼稚園部, 小學部, 中學部互動性好大, 又有大班校友,  ...
今年dse成績點?前幾年真係每況愈下,舊年有約一半科目level 4+ 仲低過全港average,情況令人擔心

duckykong 發表於 17-7-20 11:49
一定是 高主教

真?說來聽聽?好有興趣知

记得当年在英国讀書, 是窮學生那种,有幸考入名校, 所以当 ...

來自個人性格比那間學校更重要

bobbob 發表於 17-7-20 13:16
今年dse成績點?前幾年真係每況愈下,舊年有約一半科目level 4+ 仲低過全港average,情況令人擔心:thinking ...

好似以前收很多外來生,点知語文水準吾夠,於是上年開始收返多佐自已小學部學生,今年話 校長很開心,大約只有+個同学去它校,收佐好多好成績同学上中学部,高小成繢相當有保證,來年升中學生質素相當好
妹妹豬 齊來做個好朋友)

记得当年在英国讀書, 是窮學生那种,有幸考入名校, 所以当 ...
有類似經驗,其實融入當地生活好重要。

回覆 zitaeric 的帖子

相信RCPS的中游學生水平可比美出面津小的brand 1學生, 原因是RCPS在小一Second interview面試時同家長講到明話學校會比出面教快半級.

回覆 nicholasnip 的帖子

我見過3個在高小讀得吃力而轉了其他小學的學生,英文由不太合格變左入精英班,最後派位時屬於band 1組別。

cmchang0927 發表於 17-7-28 16:20
回覆 nicholasnip 的帖子

我見過3個在高小讀得吃力而轉了其他小學的學生,英文由不太合格變左入精英班,最 ...
英小唔太合格英文.....

回覆 mcl203 的帖子

在高小時不太合格,轉了去另一些學校變左9x分了。。
‹ 上一主題|下一主題