用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中經歷(家長編)
樓主: chesswin
go

升中經歷(家長編)   [複製鏈接]

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-12-9+23:34+其

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-12-10 發表
其實我都有睇開樓主個post,她女兒呈二後排名介乎1尾,因她女兒沒考呈三只用兩次呈分試成績平均分來計算, ...
原來如此,只要其他同學3次呈分試平均分高,就會出現此情況,邊緣人,1C會變2A。

chesswin 發表於 16-12-9 14:22
千言萬語, 真係唔知點落手。(長文)
首先, 呢度或者有錯誤資訊, 家長要小心分析! (包括本文)

其實有時真係塞翁失馬, 焉之非褔㗎!

我有一個廿幾歳嘅朋友, 成績好好,入大學時港大、科大都有offer, 尖子成績, 但佢係讀B2學校。 我好奇問佢點解以佢嘅能力, 當年會入咗B2中學。 佢話嗰時爸爸幫佢揀B1A學校第一志願, B1C第二志願, B2A第三志願, 最後派入B2A學校。 其他成績比佢差嘅同學反而入咗英文中學, 而自己就竟然入唔到。

我問佢有冇唔開心, 佢話冇, 反而讀得輕。 雖然課程係淺啲, 功課亦少啲, 但佢會自己努力。 因為佢成績突出, 在校深受老師喜歡,  學校嘅活動都成日做leader。

佢話反而佢啲小學同學入咗英中之後, 只可以考到中等嘅成績, 冇佢讀得咁開心。

另外, 佢妹妹之後入咗佢當年揀第一志願嘅學校, 但最终入唔到大學。

我同妳講哩個case, 係希望妳畀啲正能量自己及女兒。 叫女兒好好享受學習過程, 更好嘅嘢在前面等緊佢。 正所謂條條大路通羅馬! 努力! 加油!

October.  讀本地中學,好大機會經JUPAS入U,咁點會知道有港大及科大2個OFFER呢?  發表於 16-12-13 12:16

回覆 Ima2008 的帖子

謝謝分享。其實如果唔使忙於學校功課,多啲時間發展自己愛好。同時學校多機會比賽表演做leader,都係一個好好的選擇。

回覆樓主:

所以小池大魚都好

臨考試病係家長小朋友的惡夢

回覆 chesswin 的帖子

thanks for sharing.  

回覆樓主:

中學,係冇得補考的。所以考試前真係要小心身體

chesswin 發表於 16-12-9 14:22
首先, 呢度或者有錯誤資訊, 家長要小心分析! (包括本文)

很感人的分享,呢位Daddy 好得~

回覆樓主:

我都有小小吾明,病應該有得補考。
亞女小二有次考試又系病,仲入埋醫院,我問老師可吾可以吾考,班主任都話病完點都要最好補考!

little_yolky  間間學校安排唔一樣,有D係限時補考。  發表於 16-12-13 11:18

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-10 00:44
其實我都有睇開樓主個post,他女兒呈二後排名介乎1尾,因他女兒沒考呈三只用兩次呈分試成績平均分來計算, ...
你這個解釋又好合理

回覆 ICbaby 的帖子

間間學校做法都唔到, 再加上呈分試的做法亦可能同其他年級不同

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-10 00:44
其實我都有睇開樓主個post,他女兒呈二後排名介乎1尾,因他女兒沒考呈三只用兩次呈分試成績平均分來計算, ...
你分析得好, 我本來都係咁諗, 只係有學校高層不少心吐左一句『打折』,先令我咁肯定,不過anyway,我阿女係非常少有的case

晨早流流睇到我眼濕濕...希望你女在直資可以讀得好又讀得開心.

chesswin    發表於 16-12-12 09:40

其实我好唔明……非常唔明点解有禁多小学唔全力協助学生升中?有d無排名、無補考、無講助幫家長学生去瞭解升中流程、無幫学生面对面試、俾操行分俾到低过B,視音兩科俾分harsh……百無!学校唔想个个学生升中成績理想提升自己校譽咩?諗極都唔明对学生禁mean对自己有乜好处。

October.  有d學校按本子辦事,出事唔駛負責.  發表於 16-12-13 12:19
little_yolky  因為有D係直屬學校,想keep班叻既入返中學部,唔係中學部會炸型。  發表於 16-12-13 11:31

Yanamami 發表於 16-12-12 09:28
其实我好唔明……非常唔明点解有禁多小学唔全力協助学生升中?有d無排名、無補考、無講助幫家長学生去瞭解 ...
我都諗唔明, 學校重平時自稱什麼什麼, 什麼宗教, 一講到呢D就全部官腔。保密, 保守, 保險

PS, 大家唔使私下問我間小學係邊間, 事情已過去, 我唔想影響學校, 我都盡量小心, 言詞之間避免透露學校資訊。
我相信好多學校都係咁, 校譽, 成績比一個學生重要得多, 學生只係流水號,  最緊要打好份工。

Yanamami 發表於 16-12-12 09:28
視音兩科俾分harsh……

只要一視同仁, 理論上影響唔到全港次第排名

全校學生同坐一條船, 水漲船高,視音俾分harsh就水退船低,無所謂,最後還是看師兄師姐pre1 成績而巳

引用:Agree+塞翁失馬,焉知非福+and+人生仲會有

原帖由 junejunewong 於 16-12-10 發表
Agree 塞翁失馬,焉知非福 and 人生仲會有好多考驗!
加油!
如果自行官津,又考直資,又如果已填已交大抽獎表之後,直資才出offer,再如果係放榜之後叩門......

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-12-9+22:56+編

原帖由 chesswin 於 16-12-09 發表

香港教育制度未必盡如人意,但勝在有直資呢條出路,而且直資靠自己,不會受師兄姐影響!

引用:其实我好唔明……非常唔明点解有禁多小学唔

原帖由 Yanamami 於 16-12-12 發表
其实我好唔明……非常唔明点解有禁多小学唔全力協助学生升中?有d無排名、無補考、無講助幫家長学生去瞭解 ...
真係有小學係咁清高㗎,我以前都唔信。

‹ 上一主題|下一主題