用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀小學要諗埋細佬?!
樓主: Shellyxlk
go

家姐讀小學要諗埋細佬?! [複製鏈接]

austism 發表於 16-9-28 10:21
我係大仔叩入男女小學,間學校多功課,地區比較受歡迎的,而中學校網利男仔,而不利女仔。

阿妹跟住哥哥 ...

其實選擇學校我都係以佢哋性格資質行先,而港島區嘅天主教學校好似比較多男或女校,本人比較想佢地在天主教學校讀書,有適合家姐嘅女校我當然會比佢讀,細佬仲細未睇到佢嘅個性,其實我最唔明白係唔係細佬唔係第一個孩子,就會在自行階段少啲分呢?教育局咁樣嘅計分係唔係其實都想我哋細嘅跟大呢?因為而家私校直資競爭好激烈,我只是覺得唔可以唔諗下自行大抽奬嘅派位啊!

dereklg  教育局是有希望細跟大這個考慮,而接送照顧亦是頗合理。  發表於 16-9-28 14:25

austism 發表於 16-9-28 10:21
我係大仔叩入男女小學,間學校多功課,地區比較受歡迎的,而中學校網利男仔,而不利女仔。

阿妹跟住哥哥 ...
8啩問吓,妳到依家係咪都認為大仔間學校功課多過細女果間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Shellyxlk 發表於 16-9-28 11:16
其實選擇學校我都係以佢哋性格資質行先,而港島區嘅天主教學校好似比較多男或女校,本人比較想佢地在天主 ...

因為細佬少左首名子女分,如果父母係old boy/girl , 又唔同。

我朋友細仔,天主教徒(5),適齡(10),加爸爸係LS old boy (10), 這分同首名同group, 只可取一項,所以佢細仔有25分,順利入LS(好多年前了)

hkpapa852 發表於 16-9-28 11:22
8啩問吓,妳到依家係咪都認為大仔間學校功課多過細女果間呢?

係呀!多好多,大仔讀地區名校,為左谷成績,一個學期2測一考,平時默書................最攞命係做project加presentation ! 已經咁多嘢做,仲要花時間做嚟d嘢!救命,我做過太陽能電風扇、風力車、釣魚玩具⋯.........!我女未轉校前,我要同佢地一齊做2份,簡直受盡折磨

相信你知我女轉了邊間小學,入左精英班,競爭係好大,一分一分咬住上,另一種壓力,d學生程度係好d, 但冇咁多考試,project 也在學校內完成,唔洗我出手!要緊要派位成績亮麗,如果我女在公海同人爭入此中學,我冇100%信心佢可以做到!

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-09-28+發表我

原帖由 mcl203 於 16-09-28 發表
官津無語境? 少D啫,試下留意MCS 和 MPS, 語境好過大部份直私, 又係讀得輕鬆過不少直私~~~

...
咁 MCS, MPS, 無分無宗教又唔同区,無得自行抽獎,又無叩門,點入?

mcl203  我只係回應你官津無語鏡既睇法~~~  發表於 16-9-28 13:22

我都係大囡細囝組合

現階段會照幫大囡報女校

收左之後先再安排細佬

唔會因為細果個扼殺左大果個既機會

大家分開處理

最多呢幾年自己辛苦啲

回覆:家姐讀小學要諗埋細佬

細佬今年要考小學,但家姐剛轉了校(直資),失去資助小學世襲位,我都考慮了好久。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-09-28+發表官津

原帖由 DevilPig 於 16-09-28 發表
咁 MCS, MPS, 無分無宗教又唔同区,無得自行抽獎,又無叩門,點入?
MCS and MPS即系邊間?

回覆:家姐讀小學要諗埋細佬

我識一個朋友,大囡細仔,2人只差1年,大囡資質好好,考入名幼,亦考到好私小,派寶校,但成功扣番入地區一線津校。細佬考唔番家姐名幼,資質亦冇家姐咁好,但朋友夫婦經歷大囡玩足1年呢個遊戲後,大叫怕怕,決定要大囡入津校,帶埋細佬入去。。。誰知1年後,可能大家都冇壓力底下,細佬竟然考入名私小,最後因應佢性格,決定比細佬讀私小。。。大家聽到呢度,或許會覺得家姐豈不是白白犧牲了?但事實係,家姐係呢間學校係超班馬,品學兼優唔在講,頻頻攞獎,老師勁鍾意佢,最緊要係讀得唔算辛苦。。。雖然佢依傢未升中,但以佢成績,考入名中學絕對唔係問題。。。所以呢,睇自己需要啦,正如我老公成日講,你係粒鑽石,去到邊都會發光的。

RayRaypapa    發表於 16-10-11 10:57
florapooh    發表於 16-10-11 10:36

回覆:IloveJJ 的帖子

八掛一問, 人人話聖提女小只接見聖幼學生扣門, 你朋友個女是否聖幼生 ? 謝謝

引用:Quote:Shellyxlk+發表於+16-9-28+11:16+ 其

原帖由 IloveJJ 於 16-10-09 發表

家姐有首名子女分,所以有機會响首輪計分抽到學校,但細佬 ...
八掛一問, 人人話聖提女小只接見聖幼學生扣門, 你朋友個女是否聖幼生 ? 謝謝

JoyceNgYY 發表於 16-10-10 02:18
我識一個朋友,大囡細仔,2人只差1年,大囡資質好好,考入名幼,亦考到好私小,派寶校,但成功扣番入地區一 ...

所以其實好多變數,而家點諗最好,都未必一定係好,所以亦都令到好多家長頭都痕埋

IloveJJ 發表於 16-10-9 23:56

家姐有首名子女分,所以有機會响首輪計分抽到學校,但細佬 ...

所以而家唔只要睇小一派位,仲要睇埋中學派位,又要睇埋男校,女校,男女校!所以我都考慮緊寶小或者canossa, 兩間你地會揀邊間呀?

回覆樓主:

我大囡細囝,兩個都係細B,但我都係獨立咁諗 ,以佢地各自能力去考學校。
家姐本來考到男女私校,但最後叩到女校,我照比佢讀。
今年係好煩,仲要重新考幼稚園,但都值得。

我就係兩個女,大女今年考入受歡迎龍直資,叩入一線津女校。直資果間係好適合家姐讀,但多方考慮之下,最後讀女校,學校唔差之余,阿妹唔識字都可以直入,又有直屬中學。

darling333 發表於 16-10-10 21:30
我就係兩個女,大女今年考入受歡迎龍直資,叩入一線津女校。直資果間係好適合家姐讀,但多方考慮之下,最後 ...

Shellyxlk 發表於 16-9-27 10:54
住14網,大女加細仔,家姐在灣仔區讀幼稚園,小朋友己在天主教洗禮,成日聽人講諗家姐讀小學要諗埋細佬,其 ...

一開始報學校唔會考慮細佬
收到再睇下手頭上有乜offers先再考慮埋細佬。最好當然同一間學校,2個一齊返學放學溫習大人易搞。分2間學校到時一間無校巴 又唔知點接送,或者家姐學校考試先 搞到細佬又無得玩。家長日什麼表演日去2次都好麻煩。
‹ 上一主題|下一主題