用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效地溫習默書
樓主: 神婆小茜
go

如何有效地溫習默書 [複製鏈接]

200904 發表於 16-9-22 09:13
回覆 little_kid 的帖子

通常父母10句沒有老師半句有用。
非常認同

中文默書課文部分,我不會成課幫小朋友默,要太多時間了,我抽一些筆劃易錯,生字,,常錯的詞語默,其他的字都系如你,我,他,是,的,大,小,一些幼稚園已經學過基本的字,唔識就抵打,要他自己注意,吾好錯

有錯字我會重新教筆順筆劃,叫他跟著抄幾次

小朋友就跟住我幫他默的詞語再溫習預備學校的默書

回覆 S-Kwok 的帖子

對啊,這就是短期記憶與長期記憶的培養。非常有用啊!

引用:中文默書課文部分,我不會成課幫小朋友默,

原帖由 LeeCC 於 16-09-22 發表
中文默書課文部分,我不會成課幫小朋友默,要太多時間了,我抽一些筆劃易錯,生字,,常錯的詞語默,其他的 ...
我小朋友就是連of,  have,  has都錯那一種。

留意平時的功課有沒有錯字,有錯要馬上糾正,其實默書都是考番教左的課文,如果平時啲功課(寫生字)無問題,默書我女都是收到通知默一次,考前默多次就ok

反而多看課外書能應付unseen dict

引用:Quote:原帖由+200904+於+16-09-21+發表另外

原帖由 IloveJJ 於 16-09-21 發表
後話:
我仔尋日中文默書,佢烏龍到溫錯咗另一課,今天派來,竟然得了100分!(朋友的方法,在初時的確常得到1 ...
反而有得讀會扣分,unseen 個part 多數不用扣分。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-21+發表後

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-09-23+發表反而

原帖由 IloveJJ 於 16-09-23 發表
即係話學校不是希望孩子死讀書,而是真的識字囉!我仔一向unseen都8字頭,因為他看書多,現在很多字已識, ...
unseen 部分唔多。也不確定是否学校放唔放重死讀書。unseen 其實系小朋友曾經睇過(自学),学過,記性等炒作一碟。不過有得讀部分,自己拎得低分,佢自己重讀,這個情況是由小五开始。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-23+發表即

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-09-23+發表unsee

原帖由 IloveJJ 於 16-09-23 發表
我不是針對你學校的做法,我只是自己猜想一般學校要設立unseen部分的目的吧!希望不會令你誤會。

...
冇問題呀!我自己咁唸,自己学校是普通,只是学校方針系点,我就住小朋友盡做啦。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-09-23+發表我

回覆:如何有效地溫習默書

little_kid 發表於 16-9-22 10:29
我小朋友就是連of,  have,  has都錯那一種。
唔好難過啦, Again, you are not alone. 我個小一時連 a, are, an, and 都分唔清, 暑假過後, A-Z都背唔出添。所以, 低處未算低, 唔好咁難過, 我都仲未喊, 仲日日對住佢笑得好開心。

IloveJJ 發表於 16-9-23 12:46
我自己其實不大看重默書的分數,反而我著重默書帶來的訊息。例如我仔,默詞語無問題,讀默課文錯最多,背默 ...

我女都係會犯那些唔小心,漏標點、大細楷等低級錯誤,不過我知道佢基本已經掌握左就算啦!我覺得95/97/100, 其實分別不大(但佢自己會介意,但又會唔小心喎),我都係叫佢下次小心啲啦!
因為unseen 唔使溫,所以佢最中意unseen , 可能因為咁,佢好小心,所以so far 都是100分

JJDBB 發表於 16-9-23 11:02
反而有得讀會扣分,unseen 個part 多數不用扣分。
Unseen 唔扣分咁正?咁就冇壓力啦

200904 發表於 16-9-21 10:17
另外,我的心得是,不要讓孩子覺得默書是一個重要的測試。默寫衹是幫她們將來可以獨立寫文章,寫信,表達自 ...

agree, 我仔現在小二,就係知道默一個生字,對佢自己考試作文有幫助,佢才有動力揾默書。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-9-23+11:02+反而有

原帖由 Barbe 於 16-09-24 發表
Unseen 唔扣分咁正?咁就冇壓力啦
基本上默書沒有压力,冇計平時分,小朋友自己set左9o分以下自己重默(小五比我發現),所以我無須担心,而佢咁耐試過兩次8x分中文,反而英文冇试過。

‹ 上一主題|下一主題