用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享一下在孩子成長中的買書經驗
樓主: 200904
go

分享一下在孩子成長中的買書經驗 [複製鏈接]

catiou627 發表於 16-9-9 13:44
人地話kindle其實都係睇壞眼的。
我覺得都係, 同埋我老式人都喜一本書的感覺, 不過大仔說學校好多人有, 佢想用獎的書劵買, 我見冇game, 好過pad, 就尤佢, 佢要買真書都ok 的.

回覆:sweetpotatocat 的帖子

學校家庭都很有閱讀氣氛吧。我們家到處有書,看極都有。哈哈。

引用:Quote:catiou627+發表於+16-9-9+13:44+人地

原帖由 HaYi 於 16-09-10 發表
我覺得都係, 同埋我老式人都喜一本書的感覺, 不過大仔說學校好多人有, 佢想用獎的書劵買, 我見冇game, 好過 ...

電子書及實體書都有捧場客,我兩種都用。不過電子書確有些特別方便的地方:
1. 像我這些眼力較差的人,可隨時放大字體來看。

2. 見到唔識的字想查字典,輕鬆按一下便查出來,唔使上網或另帶字典。

3. 現時普通一部電子書閱讀器已可儲存數百本以上的書,去旅行時隨身閱讀十分方便。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-9-9+15:49+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-09-09 發表

我同意,嗰d N本集合變一本嘅故事書,真係無人仔會睇!
我個女就百看不厭。5-Minutes Minnie Tales, Frozen 5 Minutes Stories,Disney Playtime Stories, Usborne Illustrated Stories for Girls 和其他幾本大書是她至愛。 不過是我讀給她聽。

回覆:Olympian 的帖子

講返失敗幾驗,多是買套裝書。成套十幾二十本買回來,小朋友只是看幾本,甚至一本都不看。 二手平賣出去又覺得好蝕...放在家又阻地方又眼冤

200904 發表於 16-9-9 13:48
即放學回來就拿書看,要提醒她們需要完成功課。做完功課就立即看書,要提醒她們要喫飯了。 出去喫飯,返教 ...

所以, 我情願我仔睇得書少及慢, 都要佢多樣化活動...

回覆:Olympian 的帖子

咁仔睇完書都仲有時間睇電視、玩玩具、發呆...放假閱讀時間約45分鐘至1小時左右。上課的日子大約半小時。因為看得快,所以有些朋友會誤會他一天看幾小時書。還會勸我把書收好別再讓孩子看。所以,除非大家小朋友志趣相投,否則我都不會提及孩子看什麼書。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-9-9+15:49+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-09-09 發表

我同意,嗰d N本集合變一本嘅故事書,真係無人仔會睇!
剪開來睇,好快睇完。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

講開買書,大家去樓上舖買英文書,真係平好多。可惜係種類唔夠齊,但真係抵。

引用:講開買書,大家去樓上舖買英文書,真係平好

原帖由 Jane1983 於 16-09-15 發表
講開買書,大家去樓上舖買英文書,真係平好多。可惜係種類唔夠齊,但真係抵。 ...
我間中去二手書店。

回覆 Olympian 的帖子

屋企會所有搞换書,有时都有好收獲。同埋學校 Christmas Fair有二手書賣,都有正野。

我試過唔記得買過本書,逛書店時又買左相同的(大頭蝦媽媽),試過兩次之後,宜家我會問左阿女之後才買

回覆:Barbe 的帖子

哈哈,我也是啊!

我地成日行書局,好多時都係即刻買,只要佢有睇就值。

Jane1983 發表於 16-9-16 10:49
回覆 Olympian 的帖子

屋企會所有搞换書,有时都有好收獲。同埋學校 Christmas Fair有二手書賣,都有正野 ...
Agree! 上年阿女係Christmas Fair 買左2本中文書,佢好中意,睇左幾次
‹ 上一主題|下一主題