用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 柴灣聖米迦勒25分值得搬嗎?
樓主: Hycl
go

柴灣聖米迦勒25分值得搬嗎? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-9-2 14:20
有巴士106由黃大仙中心直到, 不過...... 車程至少1:30....

106 要搭好鬼耐嫁.....1:30 仲要計埋好快上到車....順順利利

hkpapa852  哈, 妳都好有經驗喎!   發表於 16-9-2 14:30

hkpapa852  哈, 妳都好有經驗喎!   發表於 2 分鐘前

106 北角去到紅磡預 45分中.....8X 行東廊去小西灣  又預45分中
仲要 106 成日班次甩期....但我未試過106去黄大仙

papa71  倒不如118過海,之後理工轉車啦,又或者搭8P出到天后轉106,快過8X好多  發表於 16-9-3 11:30
hkpapa852  106過咗鰂魚涌之後, 行得比8X仲慢  發表於 16-9-2 14:40

其實柴米佢係所謂既『東區四小龍』之一, 如果係租, 絕對值得搬, 但如果係買頡樓, 就煩好多...柴灣其實幾好住, 係有少少唔太方便, 但基本生活OK, 同有D濕囉。再者港島區普遍校網好D...

回覆 hkpapa852 的帖子

請問43網有哪間派位好過柴米?嘉諾撤?

今日有冇去小一講座? 我地都系 25分, 我系着重德育開心多d, 吾想谷, 但以講座内容重點來看, 柴米十分着重学業, 成績, 感覺系希望繼續上成為名校, 对於家長提問環節有關功課考試, 答得避重就輕, 我覚得它不是勁谷, 但对小朋友成績有一定要求

对我來說, 自行拎左个位先, 再去考直私加叩門, 你也可以如此策略, 其他全軍覆没, 到九月開左学先搬囉

回覆:mimibama 的帖子

叫得一線小學梗對學生成績有要求,但簡介會詳盡,講出每科教育理念,自行和大抽獎的情序,真係好貼心的。

引用:今日有冇去小一講座?+我地都系+25分,+我系

原帖由 mimibama 於 16-09-03 發表
今日有冇去小一講座? 我地都系 25分, 我系着重德育開心多d, 吾想谷, 但以講座内容重點來看, 柴米十分着重学 ...
想問下你知道此校宗教分係咪只承認聖公會既洗禮纸?受洗係計父/母其中-方定係計小朋友呢?

回覆:DEJAFU234 的帖子

我昨晚聽到天主教和基督教領洗都ok

mimibama 發表於 16-9-3 12:23
今日有冇去小一講座? 我地都系 25分, 我系着重德育開心多d, 吾想谷, 但以講座内容重點來看, 柴米十分着重学 ...
要左自行位,仲可以去叩門?

引用:我昨晚聽到天主教和基督教領洗都ok +

原帖由 long107 於 16-09-03 發表
我昨晚聽到天主教和基督教領洗都ok
但係我想知係父母-方需要領冼定只係承認小朋友有領冼才有宗教分?

引用:hkpapa852++哈,+妳都好有經驗喎!+++發表於+

原帖由 mcl203 於 16-09-02 發表
hkpapa852  哈, 妳都好有經驗喎!   發表於 2 分鐘前

************************************************** ...
港九兩邊都好慢。時間夠返大陸咁滯…

winy629 發表於 16-9-4 10:24
港九兩邊都好慢。時間夠返大陸咁滯…
咁我可以好肯定話你知,由黃大仙坐大巴去深圳灣,一定快過坐106到柴米
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hycl 發表於 16-9-3 10:33
回覆 hkpapa852 的帖子

請問43網有哪間派位好過柴米?嘉諾撤?
柴米雖然係16網4小龍,但升B1比例,一定不及兩間基灣,以資深會員提供6/7年前既派位數據,當時只有~45%。43網唯一好過佢只有嘉諾撒,升中水平較接近(其實都係差D)既係聖博德
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-4 15:18
柴米雖然係16網4小龍,但升B1比例,一定不及兩間基灣,以資深會員提供6/7年前既派位數據,當時只有~45%。43 ...
多謝hkpapa852的資訊。自從何壽南搬走左,43網得返嘉諾撒係一線,個個都揀,真係要好有運氣先中奬。最驚派左去跨境校網嘅學校。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-4+15:18+柴米

原帖由 Hycl 於 16-09-04 發表
多謝hkpapa852的資訊。自從何壽南搬走左,43網得返嘉諾撒係一線,個個都揀,真係要好有運氣先中奬。最驚派 ...
睇數據依間學校近幾年自行都超收!証明真係-間好熱門既學校!如果我係樓主有25分-定唔會再唸其它!-定會揀柴米!

‹ 上一主題|下一主題