用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘 ...
樓主: busyling
go

自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山? [複製鏈接]

busyling 發表於 16-7-19 14:29
Bingo

唔難估, 搬入62網......
近年得一個A1屋苑入伙, 重係選石山!

石山一下子好紅.... !  

busyling 發表於 16-7-19 09:04
我覺得無校車真係最煩。不過c6,甚至公公婆婆都覺得如果係好d的學校,第日有機會上好中學。佢地覺得值。c6 ...

我調轉, 住荃灣但有間沙田一線有25分, 我好想入但C6同6299覺得太遠, 又係冇校車唔贊成去咁遠讀

但我個人意向係傾向以小朋友福祉為依歸(衡量前途同返學時間)

既然你有屋企人support肯接送已經冇問題, 我會20分試下得唔得先, 唔得之後再大抽獎/叩門

一鳥在手好過百鳥在林

busyling 發表於 16-7-19 13:57
石小唔係我最心儀。。。不過。。最近屋企,而從學校度知道k3今年15分自行石小有2個,所以先打算試下

...
竟然15分都入到?!我同你住同一楝大廈, 但我TARGET馬基, 如真係抽62網既話~~~~

回覆:eeyorepigpig 的帖子

馬基同埋62學校好多話叩門要111,如果自行揀左第二度。。。我又怕到時叩門都無機。

回覆:eeyorepigpig 的帖子

馬基20分都收唔晒。。我15分無可能入。另外荃浸校長講到明15分幾年黎都無人入到。。。所以。。62。。揸15分。。好似無機會入一線

回覆:busyling 的帖子

冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲百無嘅……

引用:冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲

原帖由 eeyorepigpig 於 16-07-19 發表
冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲百無嘅……
博到就梗係好啦,博唔到真係可能派好差架。。。爬文話62係死亡之組又講到一面天堂,一面地獄。乙二進取d都入寶校。
而寶校之中我接受的聖十架又好似積極洗底,又多左㨂。。好似連水泡都無埋

eeyorepigpig  我都好驚抽中三宝  發表於 16-7-20 11:08

引用:Quote:原帖由+eeyorepigpig+於+16-07-19+發

原帖由 busyling 於 16-07-19 發表
博到就梗係好啦,博唔到真係可能派好差架。。。爬文話62係死亡之組又講到一面天堂,一面地獄。乙二進取d都 ...
所以考埋直私做backup 吧!

引用:+本帖最後由+subb+於+16-7-19+13:36+編輯+\

原帖由 subb 於 16-07-19 發表
石小有位比非1,1,1的,主要睇面試表现,只係1,1,1就放榜當天即叩門,咁如果面試表現好,又1,1,1咁就更大機會啦。但係15分入到石小真係佔好小數。所以我上面話如果另一間20分穩入既情況下。

因為荃灣區唔中第一就好易落左不太受歡迎學校,所以大抽獎可免則免。除非巳做足叩門準備。

引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-19+發表博

原帖由 eeyorepigpig 於 16-07-19 發表
所以考埋直私做backup 吧!
私校計唔掂數丫,因為仲有細的跟尾。。。
想津校only...
如果甲一乙一填馬基,乙二填石鐘山,乙三填何小,甘算唔算博?

引用:Quote:原帖由+eeyorepigpig+於+16-07-19+發

想津校only...
如果甲一乙一填馬基,乙二填石鐘山,乙三填何小, ...
乙二同乙三你預左一定派唔中,但叩門顯誠意

想津校only...
如你心儀馬基咁要放佢1,1,1。因佢簡人見的

引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-19+發表私

原帖由 glocatcat 於 16-07-19 發表
如你心儀馬基咁要放佢1,1,1。因佢簡人見的
請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯。
由於浸聯是但一個1都當有誠意分,所以如果馬基都係甘,就可以放心去馬自行愛德。如果衰左叩門都有得in 嘛。謝謝

引用:Quote:原帖由+glocatcat+於+16-07-19+發表

請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯 ...
馬基0,1,1咁我就唔知了,希望有人答到你,我今年係0,0,0,完全冇得in

引用:Quote:原帖由+glocatcat+於+16-07-19+發表

請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯 ...
馬基要111先有得in, 浸聯不用。如果妳自行選愛德咁應該110選愛德叩門也先叩佢,大抽獎首選馬基之後要二至三線小學,唔得就要叩不用111的小學。

如果我係妳,我會首選愛德先,如果接送係大問題先讀一年,P2再插班馬基或石小。

我都係好似你咁諗,自行揀返自己母校先;之後再放馬基

busyling 發表於 16-7-19 19:38
想津校only...
如果要隱陣, 乙二已經要選柴天/荃天 !

馬基15分一定是自在參與, 如果是本區地址一定要111 才有得in
我見有人講, 如果是它區110 也有機會in

我自己覺得叩門只IN 111 有好處的
馬基每年自行約200左右入表,
扣除200-150(大抽獎個學位)
再+ 3*5=15  (大班小學是可以每班收33人)
其實50+15=65人, 一起IN叩門位
叩門位估計大約有15+3=18 左右

比起全IN下下200-300人左右去爭叩門位, 機會大好多的 ! 

‹ 上一主題|下一主題