用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見,怕失去學校學位
樓主: kkestherbb
go

求意見,怕失去學校學位 [複製鏈接]

kkestherbb 發表於 16-6-5 00:16
5月31日已註冊直資小學同時簽了意向書放棄派位,可能文件處理需時,所以今日仍然取得派位結果。想問下如果 ...
好大機會間直資未交意向書上教局,
以前有位朋友一個月前簽了意向書, 又派得好, 返去直資問, 原來未交表, 可以取消直資, 註冊津校.

引用:這情況的確好少發生,+好奇心去看結果都是人

原帖由 five555 於 16-06-05 發表
這情況的確好少發生, 好奇心去看結果都是人之常情,但白紙黑字寫了放棄大抽獎, 我估教署係會跟進的。 ...
正如你所講真係好少發生,所以出post討論一下,其實我地係心儀直資小學,但又好好奇,如果去註冊派位學校又會係點呢.......可能係我一時好奇,想係討論區討論一下令有人憤怒

引用:Quote:kkestherbb+發表於+16-6-5+00:16+5月

原帖由 AgapePa 於 16-06-05 發表
好大機會間直資未交意向書上教局,
以前有位朋友一個月前簽了意向書, 又派得好, 返去直資問, 原來未交表,  ...
我都覺得係如果向直資學校說明原因,唔講大話,先退學後註冊

小女下年入小一,
可否教下點樣可以拎住直資offer,
同時又可以參加大抽獎?
因為照理應該唔得,有乜秘技?

kkestherbb 發表於 16-6-5 12:41
正如你所講真係好少發生,所以出post討論一下,其實我地係心儀直資小學,但又好好奇,如果去註冊派位學校又 ...
印象中之前有類似po,not 100% sure, 好似最終係withdraw了直g個位。
你咁好彩,有人覺得唔fair都可理解,但你又冇全心㧪人,過到自己就是。

Besides, 應該係唔會有大抽獎既機會,  點解會有結果睇既?

回覆:kkestherbb 的帖子

註冊直資後,如果該直資學校無偷懶,應該會馬上通知教育局。教育局可能由於時間關係,不能停止公佈大抽獎結果,但如果教育局有record, 應該會取消由大抽獎獲得的官津學位。

引用:小女下年入小一,可否教下點樣可以拎住直資

原帖由 bbqyou 於 16-06-05 發表
小女下年入小一,
可否教下點樣可以拎住直資offer,
同時又可以參加大抽獎?
沒有秘技,只係時間巧合,阿女等到學校call wait 再call wait 先收

引用:Quote:kkestherbb+發表於+16-6-5+12:41+正

原帖由 MrBeast 於 16-06-05 發表
印象中之前有類似po,not 100% sure, 好似最終係withdraw了直g個位。
你咁好彩,有人覺得唔fair都可理解, ...
謝謝

引用:Besides,+應該係唔會有大抽獎既機會,++點

原帖由 bbqyou 於 16-06-05 發表
Besides, 應該係唔會有大抽獎既機會,  點解會有結果睇既?
應該係處理文件需時,先有咁嘅time gap

引用:註冊直資後,如果該直資學校無偷懶,應該會

原帖由 nostradamus 於 16-06-05 發表
註冊直資後,如果該直資學校無偷懶,應該會馬上通知教育局。教育局可能由於時間關係,不能停止公佈大抽獎結 ...
所以個關鍵其實都係睇,直資學校幾時呈上文

但按規條,一經註冊直資學校,便失去自行或統一派位資格。所以,揸正來做的話,一樣有該學生註冊直資日期,一樣可以取消。

之前某直資小學,去年註冊日期剛好在自行收生公佈日期前兩天,所有已經註冊該直資學校的學生,就算幾日後有不錯的自行offer,一樣無得註冊。所以,我相信在大抽獎的情況下,結果一樣。

最安全做法,都係打去教育局問,然後先 take action。否則,如果到時兩頭唔到岸,就喊都無謂。

引用:最安全做法,都係打去教育局問,然後先+tak

原帖由 nostradamus 於 16-06-05 發表
最安全做法,都係打去教育局問,然後先 take action。否則,如果到時兩頭唔到岸,就喊都無謂。

...
明白,多謝

‹ 上一主題|下一主題