用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享個女情況
樓主: angel_laam
go

回覆 angel_laam 的帖子

看漏了此POST. ADHD 的話, 醫生有開藥嗎?

回覆 kmmum 的帖子

係浸會睇左第一次初步,阿囡入左醫生房唔肯同醫生傾計,我同醫生講左距問題同情況,醫生話距情況似專注力不足,加上我女係房內突然非常活躍,拆左醫生房甘濟,係甘畫距塊白板,畫完又檫,檫完又畫,醫生話以女仔來說,距算係好活躍,可能係ADHD,不過距話做左問卷先,學校家長各做一份,再慢慢判斷有沒有錯。
如果確診係ADHD會轉介去精神科開藥治療,但我拒絕了,我只接受行為治療。

回覆 識加無聊 的帖子

飛去Magic land, 距話現實世界係下面叫modern land , magic land係上面,我地見唔到的,但距可以望到modern kand所有野,如果我有事搵距,向天空揮手,距就會飛回來到我身邊。
Magic land入面有距另外兩個同學仔,有皇宮,係一個王國,有蛋王哥.......距描述得好詳盡,好似真一樣。

angel_laam 發表於 16-5-27 18:52
回覆 kmmum 的帖子

係浸會睇左第一次初步,阿囡入左醫生房唔肯同醫生傾計,我同醫生講左距問題同情況,醫 ...
為什麼不接受精神科藥物治療?

回覆:angel_laam 的帖子

治療可以有好多種,要抱持openness, 才能解決問題、對症下藥。

因為side effect好大,我會暑假時先帶距試針灸

回覆:分享個女情況

前一陣子在FB讀過:

有特殊需求的兒童
並不奇怪也不是怪物
他們只希望被大家接納,
真正地接納他們的獨特性
學習讓他們以自己的方式成長

Kids with special needs are not weird or odd. They want what everyone else's wants --to be accepted!

愛小孩子不需要什麼理由,只要愛。

努力加油!

Owl2014  very touching  發表於 16-5-31 13:31

引用:+本帖最後由+小猴子兒+於+16-5-28+10:20+編

原帖由 小猴子兒 於 16-05-28 發表
點解要關堂哥係房內?

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-6-8+22:30+點解

原帖由 小猴子兒 於 16-06-09 發表
那時時我們都還小,只聽那些大人說他精神有問題,做了什麼大人認為無法接受的行為吧!學校老師也是這樣說的 ...
咁困法,可以醫返好都變嚴重

引用:+本帖最後由+angel_laam+於+16-5-15+22:36+

原帖由 angel_laam 於 16-05-15 發表

小女現在小二,一直覺得囡囡認字學野比人快D,是12月尾細 ...
我女小一,有類似情況,佢老師話已經調咗好多次位啦,都已經過咗成個學年啦…… 傳統學校沒有支援,即使評估證實咗都冇咩幚助,只是花錢得個知字。

引用:Quote:原帖由+angel_laam+於+16-05-15+發表

原帖由 Jo3 於 16-06-11 發表
我女小一,有類似情況,佢老師話已經調咗好多次位啦,都已經過咗成個學年啦…… 傳統學校沒有支援,即使評 ...
我女圖書館睇書可以好安靜,唔捨得走。佢就好鐘意睇書嘅,考試最後一日,問我考完試可唔可以帶佢去圖書館睇書

引用:Quote:原帖由+angel_laam+於+16-05-15+發表

原帖由 conniewktang 於 16-05-16 發表
資優太聰明,從來都是知憂。建議家長同小朋友多溝通,慢慢教。我果個也是張枱打風咁,好鬼亂,成日跌文具, ...
我女也是這樣,中英都好,就是數學不是很好,佢成日話考試,進評好容易,好快做完,但因為佢太快,經常會不小心做錯,例如,佢做完一題+法直式計算,隔離-法直式算式佢當做+來做。

回覆:Jo3 的帖子

同我個囡一樣
份數學卷後面的文字題就啱晒,但係前面啲文字題就錯埋啲無諗過佢會錯嘅題目,又係 + - 撈亂計

angel_laam 發表於 16-5-27 18:57
回覆 識加無聊 的帖子

飛去Magic land, 距話現實世界係下面叫modern land , magic land係上面,我地見唔到 ...

呢個係佢平時既生活得唔到滿足既反映.  去搵心理醫生.
你諗下辦法去理解佢,
佢起你向天空揮手,佢就會飛回來到你身邊,即係你係佢現實中最重要既人
唔好放棄

PS 你去聽下林子祥既三人行

我小朋友小二, 也是被班主任同其他老師話上堂遊魂, 永遠不跟老師指示, 不專心, 上堂做自己野, 張枱十分亂, 社交能力不足, 但成績十分好, 思考能力高... 老師話觀察認為是資優, 叫我不用特別做assessment, 但情緒、社交有問題, 想我地跟進。我都很煩惱, 應由那方面開始, 請教各位, 是找兒童心理學家見見先嗎? 有沒有相關centre 介紹? Thanks!

樓主個女似ADHD, ADHD 有唔同的方式去試醫, 包括針灸等.

但幻想個方面我覺得應該要急D睇醫生, 因似思覺失調, 哩個唔係ADHD 慣有的問題, 而且有危險性,

angel_laam 發表於 16-5-27 18:57
回覆 識加無聊 的帖子

飛去Magic land, 距話現實世界係下面叫modern land , magic land係上面,我地見唔到 ...

唔知點解,睇完你呢段描述,我竟然眼濕濕,我覺得佢內心一定有一個不為人知又極想有人理解既世界,你一定要好好同阿女溝通,等佢覺得自己唔孤獨,加油!!
‹ 上一主題|下一主題