用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享一些揀小學嘅感想
樓主: muimui2
go

分享一些揀小學嘅感想 [複製鏈接]

回覆:分享一些揀小學嘅感想

引用:其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係

回覆:muimui2 的帖子

呢個世界口賤的人實在太多,無論你揀咩學校,都會有佢要攻擊的原因,一切源於一個字,妒忌

回覆:soniacky 的帖子

極度同意,呢個世界太多口賤既人!
有個家長成日問我小朋友(我平日唔social )有邊間second in , 邊間offer, 小朋友唔識講大話,答左佢。到佢自己個仔無second in / offer , 就對住我小朋友講:都唔個點解啲學校甘鐘意揀埋你啲甘多野講既人!

哈哈,呢度都好多人係咁啦,講完想抽邊間/take 邊間offer, 若非一線名校,一定有人講呢間點點點,嗰間又點點點,大佬呀,咁多得你揀呀,我已經盡可能幫阿女選最好的了。

我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校。
呢位家長就話唔註冊, 又話唔好, 又話冇中學 back up。 我想講, 你未報之前已知冇中學, 唔喜歡又為何要報考?!
根住又成日問我決定未?! 我話都九成決定, 之後本來想報的都冇報了。
根住佢又話同校本來考到呢間嘅同學仔有考到其他的都轉軚了。
第一, 我没有其他更好的考慮, 第二, 我是真心喜歡呢間學校。
真的唔明佢不停講呢D説話嘅原因。

回覆:littleape0129 的帖子

果位家長好黑人憎!

littleape0129 發表於 16-3-21 21:24
我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校 ...
因為佢都心大心細,呢間學校係好既,佢或者某啲原因(例如負擔重之類)要考慮好多野,又怕你小朋友讀而佢個小朋友唔讀會好蝕底之類...所以咪成日問囉.

muimui2 發表於 16-3-21 11:13
近排見到其他家長,都不離會關心下大家小朋友讀邊間小學。但我遇到有啲家長,好鍾意對人哋揀嘅小學"俾意見" ...
總好過我有某個親戚, 叫我地揀某某幼稚園, 仲以為佢有咩內幕消息之類, 問佢原因, 佢話因為佢有一套人地比既某某幼稚園既校服.............
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

littleape0129 發表於 16-3-21 21:24
我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校 ...

其實係FAIR COMMENT, 未去到口賤乎步...

言者無心, 聽者有意...

揸定 "中指" 就OK

你信自己揸粒鑽石, 唔會人地講係玻璃, 就變玻璃!

回覆 retriever 的帖子

我都想信佢係無心, 但有時無心之失就傷害左人感受。

引用:其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係

原帖由 muimui2 於 16-03-21 發表
其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係片面咁去批評任何一間學校都係不負責任,不理會他人感受嘅表現。 ...
唔係個個都好似你咁有修養。

請原諒D太過投入,鑽晒牛角尖嘅人。

有D家長小朋友入到名 or神 校, 聽到太多讚美,羨慕 和客氣 說話,太輕飄飄,好易連自己都氹埋,覺得學校 零瑕疵。

入收神校,如果都讀到先開心啦!費時讀唔到先轉校!

識有d入名校(不是神)小一就補習,又可苦

引用:記得細細個時,+家姐跟亞媽出街買條裙返嚟,+

原帖由 ok3 於 16-03-21 發表
記得細細個時, 家姐跟亞媽出街買條裙返嚟, 我彈話肉酸, 俾亞媽"炳"到飛起. 從此學識要尊重他人嘅選擇 (尤其 ...
Agree

littleape0129 發表於 16-3-22 21:37
回覆 retriever 的帖子

我都想信佢係無心, 但有時無心之失就傷害左人感受。

係呀,我都估佢冇心。佢自己都係考慮緊,亦跟你分享某些考慮的因素。其實我们也是seek for 其他家長的意見,咁唔啱聽亦未必要太介意,別人只欠一些說話技巧又唔太识趣。我細果個小朋友報小一時都預上一些令我好不快的家長同親戚的說話,有些都好寸,又有叫我做咩唔送孩子到聖羅拔!吓,考唔到?咁唔揀哈羅?!我真的嬲足成年。不過現在回想起,只是他们太熱心太怕我考慮不夠全面,親戚呢,他們亦不知自己太out 太離地。咁係EK这裡,我還是喜歡家長的comments直率一點,正面及負面的批評可以幫助我們了解多点。我地上來都係想學下野啫。
‹ 上一主題|下一主題