用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一至小三真的咁有需要補習嗎?
樓主: angel-papa
go

小一至小三真的咁有需要補習嗎? [複製鏈接]

引用:睇小朋友能力和家長想法,有鄰居個女K2已經

原帖由 Jane1983 於 16-03-18 發表
睇小朋友能力和家長想法,有鄰居個女K2已經普英數補習,亦吾見佢成績特別好。

如果升上小一,跟吾上,家長 ...
但好多時,依家D家長平均分無90分以上,叫跟唔上喔

October.  小學階段,我的确要求仔女科科90分以上(當然,佢地未必次次都做到).  發表於 16-3-30 14:34

引用:Quote:angel-papa+發表於+16-3-18+18:50+其

原帖由 MASAYA 於 16-03-18 發表
點解你覺得唔補習就升唔到班?咁間學校好有問題喎,只靠學校教係升唔到班,咁佢地教乜?
其實唔駛咁緊張, ...
咁唔怪得上次阿細攞零旦咁開心啦

回覆 little_yolky 的帖子

初小都吾放吓,係咁補,之後呈分、升中,更吾停得。
到公開考,去補習社谷吓、操吓卷,都ok,但小一就開始補,真係補足十幾年。吾好講錢,剩係搭車來回、呢樣果樣d時間,都好大消耗。

引用:我覺得好在乎Kinder+的底,+其實到K3上學期

原帖由 HaYi 於 16-03-18 發表
我覺得好在乎Kinder 的底, 其實到K3上學期尾, 你隋便找一本P1的補充或作業給他看, 如OK 8成, 到P1時可能不 ...
其實同小朋友性格及自唔自律and家長既期望有關。

1 阿大無學術,但自律勤奮+家長無要求=唔駛功課班

2 阿細無學術,但有家姐幫+學校功課少+家長無要求=唔駛功課班

3親戚小朋友學術好,但唔自律+家長要求高=要去功課班

引用:回覆+little_yolky+的帖子 初小都吾放吓,

原帖由 Jane1983 於 16-03-18 發表
回覆 little_yolky 的帖子

初小都吾放吓,係咁補,之後呈分、升中,更吾停得。
其實我真係無晒辦法先抓阿細去補,佢真係串極都唔識,所以希望學下phonics可以幫到佢亦幫下我

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 Yanamami 於 16-03-18 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3238506&extra=page%3D1

想唔想阿仔升中時好似 ...
完全同意,初小真的未須要補習住 ( 在職家長沒人湊返功課班另計),其實初小階段必須養成良好讀書態度,自律/自理/自信,家長不用太著眼成績,當然如發現小朋友力有不逮必須申出援手,家長在適量協助同時亦要學憧適量放手,孩子自會培養出良好讀書態度。學習好比長跑,係一場持久戰,不要害怕起步遲而急於鞭策孩子狂跑/亂跑,只要認清路線揾啱方法,小朋友就會越跑越起勁。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-03-18+發表睇

原帖由 little_yolky 於 16-03-18 發表
但好多時,依家D家長平均分無90分以上,叫跟唔上喔
90 分以上只係家長發功居多,呢類心態家長通常都不願意放手。

針對小朋友的弱點去補(自己跟或out src)理所當然,但找好的老師是a challenge.

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-03-18+發表回

原帖由 little_yolky 於 16-03-19 發表
其實我真係無晒辦法先抓阿細去補,佢真係串極都唔識,所以希望學下phonics可以幫到佢亦幫下我

...
補習多數係教快教深操卷,或重覆再教學校課程。學phonics又唔可以太相提並論,有學完的一日,唔洗一路學落去,如果小朋友對串字真係太難太辛苦,花掉太多時間又學唔到其他嘢,咁學phonics都可以。

醒目開學勳章

引用:不需要!幾時補到DSE?衹要升到班,成績無所

原帖由 simonwan 於 16-03-18 發表
不需要!幾時補到DSE?衹要升到班,成績無所謂。初小最重要培養閲讀習慣及英語的聽說能力,數學保持該年級水 ...

引用:小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支

原帖由 angel-papa 於 16-03-18 發表
小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是 ...
我女小1至3冇補,小4開始專科補中文,因為阿女跌左落7字唔上,出年呈分有d擔心!希望打返好個底!

英文口語由K開始外國人補冇停過,但我唔當補習,因為唔跟香港小學課程,冇抄寫!

回覆:小一至小三真的咁有需要補習嗎?

好視乎個別情況喎。我和老公都要6:xx-7:xx才能到家,無人湊,所以自小一起便幫阿仔報功輔。所謂補習,就係果度做功課,順便溫習默書、測驗、考試,總之7:00左右接佢走。夜晚剩係食飯,傾偈同玩。
當然,不能期望對成績有超大幫助,(但應該都有既),唯阿仔功課超漏,默書照錯。
但補習對我的意義是托管大於加強成績。

洋蔥頭媽咪  呢啲只算係功課班非真正補習  發表於 16-3-20 17:53

引用:Quote:原帖由+angel-papa+於+16-03-18+發表

原帖由 s.andp 於 16-03-19 發表
我都返工,女兒K1,我不會想要否補習,但知道小學跟幼稚園好唔同,所以選擇打好底,咁升小便可輕鬆些
升小 ...
最重要係小朋友有能力坐定定做功課

洋蔥頭媽咪  有心train一定得但就幾考家長耐力  發表於 16-3-20 18:04

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-03-19+發表我都

引用:很同意樓上講解,我補充些微看法,如果父母

原帖由 Justicelam 於 16-03-18 發表
很同意樓上講解,我補充些微看法,如果父母要工作,可選坊間功課輔導班或上門私補功輔,功輔班價錢比較大眾 ...
Agree

原帖由 angel-papa 於 16-03-18 發表
小朋友仍在k2,但想計算下將來上小學後的支出。好多人都話小一便要上補習班,本身我要返工的,睇功課肯定是 ...
睇吓你打算入那間小學,而是否有中學,有冇一條龍。就算有,去到P4又是否合符資格直升上去?

grandview 發表於 16-3-23 11:56
其實好矛盾。明明學校D老師既級數學歷係高D(應該),補習社可能請D大學生做兼職,論師資應該係學校好,不過慘在 ...
唔係架, 我女女小一小二同一個數學老師, 學極都唔識, 我仲以為點解阿女真係蠢到無藥醫, 小三轉咗科主任教, 真係由71分升到92分架, 有D老師真係
‹ 上一主題|下一主題