用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給考K1而準備的你們
樓主: puichingforsure
go

給考K1而準備的你們 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:對專收大B的學校反感!!!

原帖由 hopegod 於 16-02-26 發表
對專收大B的學校反感!!!
唔好咁激動,細B下年變超大B,是可以即時KO,九成細B.

下年的細B家長會好似你今天的感受,到時你會叫他們冷靜架啦

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

我只是覺得很特點不是很易可以改變,遊戲規則對某些小朋友的確不利,我的觀點只是想安慰某些弱勢小朋友的家長,因為不是想或努力就一定得,不過我明白你出post都是想給準備考幼稚園的家長一些參考,出於好意,我承認有一點偏激,用詞過份了,但沒有惡意,我明白家長只能盡可能按遊戲規則去玩,比如多報學校增加面試經驗,求位信等等...

簽名被屏蔽

我就覺得係睇老師既眼緣同老師當日既心情, 而且平均只得得幾分鐘既面試時間, 所以做家長既永遠唔會捉摸到老師既收生準則, 當然大叫 典地 呢類考生一定out硬
不過極端d咁講, 就算小朋友搶人玩具, 分分鐘老師睇唔到佢搶, 反而只睇到(被搶)喊果個, 呢d咪係運氣lol

簽名被屏蔽

認同!我小朋友也是細B,為了入讀心儀學校我也有準備的,也下過苦功,奈何面試時小女拉鏈嘴,面試初期表現很差,後來經過幾次經驗之後表現越來越好,所以我才悟出要多報幾間吸取經驗,另外我覺得家長的對答表現都有影響,我自問太緊張表現不好,最後我發覺由爸爸帶去in的學校有
offer的機會比我帶的高,最後,我覺得有無offer同小朋友好與壞、叻或唔叻都沒有絶對關係,祝所有小朋友都入到最適合的幼稚園!所有家長對面試要有準備的心之餘同時不要太緊張,希望所有幼稚園都因材施教,用心愛小朋友!

foxchild    發表於 16-2-26 18:12

回覆:hopegod 的帖子

養育小朋友長路漫漫, 考幼稚園只係其中一個階段, 培養到小朋友品德 禮貌 主動 友愛等... 對考學校固然有利, 但就算考唔到心儀學校, 家長盡力既教導, 對小朋友成長必有得著。小朋友在每個階段也會出現不同問題, 青春期尤甚, 我家兩個小朋友, 一個準備升中一, 一個準備讀K1, 亦各有問題和挑戰, 要教好先要溝通好, 建立好既親子關係先係最重要, 各位家長共勉之~

回覆:給考K1而準備的你們

有準備幾時都係好的,不過有心理準備這不是一個公平的遊戲。以前也半信半疑,直到親眼見到好多細B朋友幾叻表現幾好也無名幼offer,反之大B朋友面試喊哂也有大把offer,明白大B優勢是強很多。細B真的要好叻或情商很高才有機會有好offer,沒辦法。所以如果決定要做細B,的確要有心理準備付出更多,尤其打算在名校生存。

引用:養育小朋友長路漫漫,+考幼稚園只係其中一個

原帖由 阿古 於 16-02-26 發表
養育小朋友長路漫漫, 考幼稚園只係其中一個階段, 培養到小朋友品德 禮貌 主動 友愛等... 對考學校固然有利, ...
十分同意,我兩次考K1經驗總結:估你唔到。所以我對要考K1 媽媽的建議是:順其自然,考幼稚園只係人生漫漫長路中一件小事。考到又好考唔到都好,小寶貝都係咁可愛,都會好好教養佢。

引用:我就覺得係睇老師既眼緣同老師當日既心情,+

原帖由 阿古 於 16-02-26 發表
我就覺得係睇老師既眼緣同老師當日既心情, 而且平均只得得幾分鐘既面試時間, 所以做家長既永遠唔會捉摸到老 ...
極同意!

回覆:hopegod 的帖子

我明白你意思,相信個個家長都用心教導小朋友,但用心教導後是否就如願以償,並沒有保證,所以根本很難說如何「預備」小朋友,性格甚至年齡上可能已有所影響,總之盡力就算,考不考到亦不用介懷。

引用:我明白你意思,相信個個家長都用心教導小朋

原帖由 whitepurin 於 16-02-26 發表
我明白你意思,相信個個家長都用心教導小朋友,但用心教導後是否就如願以償,並沒有保證,所以根本很難說如 ...
十分同意。反正教養孩子是anyway 會做的事,無謂比壓力自己及小朋友。

引用:回覆+puichingforsure+的帖子 有時,學校

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-25 發表
回覆 puichingforsure 的帖子

有時,學校唔收你小朋友,唔係小朋友問題,而係冇校車服務或校車去唔到所屬 ...
agree

回覆:給考K1而準備的你們

我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制自己的情緒,盡量以平常心面對⋯⋯因為真係會有好多你不能控制的情況或超出預期的結果。幼少的孩子未能做到爸媽期望的表現是很正常的事⋯⋯。不要苦了自己、苦了孩子。幼少生命需要我們的鼓勵、支持、體諒⋯⋯才能茁壯成長!還有,在這階段,我們機乎是孩子的全部,亦是爸媽與孩子最親近的歲月⋯⋯孩子長大得太快,希望大家好好真惜!共勉之。

引用:我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制

原帖由 HappyMeow 於 16-02-27 發表
我覺得爸爸、媽媽都要預備自己:調節及控制自己的情緒,盡量以平常心面對⋯⋯因為真係會有好多你不能控制的 ...
講得好!

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+16-02-26+發表

原帖由 merrypris 於 16-02-27 發表
十分同意。反正教養孩子是anyway 會做的事,無謂比壓力自己及小朋友。
對! 我相信呢度大多數家長都盡心教育小朋友品德禮貌, 這並非只為考學校, 而係為他們建立正確人生觀和價值觀。
沒有一本天書可教點樣考學校為之最好, 所以家長同小朋友都唔好為此太大壓力, 就算同一間學校, 當中唔同既老師亦有唔同既收生準則(眼緣)啦, 任由家長由細到大教小朋友要主動要有笑容, 去到反常亦大有人在, 始終太多外來因素唔在掌握之中。
但我認同對某d小朋友(包括我自己果d)黎講, 多報幾間學校爭取面試經驗係有正面效果的。

以我自己2個經驗 (都是中B, K2在熱門私幼, P4在熱門直資)

考K1 / N1 運氣較重要 (考的 時間, 小朋友心情 等等...) , 家長之前做的任何訓練同準備, 對一個考時得1-2yr BB, 都不是易有相對的表現.   

當然, 學前教育本就不是為考K1/N1而設, 所有自理或學術的早教都有利小朋友的發展, 考到名校或心儀K1/N1 當是bonus 會好些.  

一路上去考小一, 中一, 面試成果同小朋友能力的比重才相對慢慢增加, 之前的培訓的結果正常來說會明顯左, 幸運的成份會慢慢被取代.   

引用:以我自己2個經驗+(都是中B,+K2在熱門私幼,+

原帖由 HaYi 於 16-02-27 發表
以我自己2個經驗 (都是中B, K2在熱門私幼, P4在熱門直資)

考K1 / N1 運氣較重要 (考的 時間, 小朋友心情  ...
Exactly! 考N1考K1八乘以上靠運氣, 小朋友們根本都未明為咩要面試和面試又有咩意義, 所以亦同意樓上有家長所提及, 要調節的反而係家長本身的心理, 不要太大厭力和有負面情緒, 呢樣對孩子係會直接影響。
到左考中學, 到時小朋友會成熟好多, 表現會較穩定, 加上有呈分試,、操行分、體育或藝術等成績作依歸, 相對於考幼稚園, 賽果會公平公正好多。

‹ 上一主題|下一主題