用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 ...
樓主: 4cats
go

心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 [複製鏈接]

4cats 發表於 16-1-8 08:43
尋晚嘈交就係因為我花了好多天做了份中史測卷俾佢,叫佢唔溫書都做下卷,起碼知道自己識幾多

佢一句話唔想 ...
聞中史色變!俾著我女都不會做的。

佢最憎中史!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

TEMPO123 發表於 16-1-8 16:56
聞中史色變!俾著我女都不會做的。

佢最憎中史!
我女好中意歷史的,好細個就睇好多歷史書,仲話大學想修歷史

諗住佢唔溫書,唯有操卷,但佢唔肯做,我既心血變癈紙。今日放學返黎話中文好淺,有幾題正正係我前幾日出俾佢做過既問題,加上教左佢答題技巧,佢話有信心;中史佢話唔敢講高分,但應該會合格

但我對佢既期望不止合格,我最失望係明明有能力,點解唔肯盡力呢?連書都唔拎番黎,做下樣都唔肯

黃巴士  她在留力  發表於 16-1-8 18:10

4cats 發表於 16-1-8 17:23
我女好中意歷史的,好細個就睇好多歷史書,仲話大學想修歷史

諗住佢唔溫書,唯有操卷,但佢唔肯做,我既心 ...

你很勤力媽媽!敬佩!你女很聰明!

佢除左中史唔做,其他做唔做呢?
我女只做中、英、數,其他唔做。

引用:中一點會係蜜月期,多咗咁多科。反而我將媽

原帖由 raven 於 16-01-08 發表
中一點會係蜜月期,多咗咁多科。
反而我將媽媽既角色變為老師,幫佢溫習,分析题目,
答題技巧等等⋯ ...
我上年都有坐响阿囡側教佢點温書,今年佢自己來!

引用:Quote:原帖由+raven+於+16-01-08+發表中一

原帖由 NurseSally 於 16-01-08 發表
可以教下我地呢D新手初中家長如何教嗎?感激萬分!

TEMPO123 發表於 16-1-8 17:37
你很勤力媽媽!敬佩!你女很聰明!

佢除左中史唔做,其他做唔做呢?
基本上佢甚麼也做,也甚麼也不做,一切講心情

今晚佢話,尋日好倦所以唔想做。我話下次可否講清楚原因,而唔係黑面一句唔做就行左去,溝通不是這樣的

NurseSally 發表於 16-1-8 17:54

點教呢?我都唔識教佢溫書,只好出卷俾佢做,但有人話俾我知,中學生不應再這樣,不這樣,又可以怎樣教佢溫書呢?

請賜教。

4cats 發表於 16-1-8 22:20
基本上佢甚麼也做,也甚麼也不做,一切講心情

今晚佢話,尋日好倦所以唔想做。我話下次可否講清楚原因,而 ...
你女可能覺得自己識,所以唔做,佢自己心中有把尺,可能我地唔知。

回覆 4cats 的帖子

你女兒其實讀到書,但同你溝通唔到!不用白廢心機用寫卷,絕大部份人都唔會做.
不如用多些時間了解她的需要和關心她的健康,放下不設實際的期望.

引用:+本帖最後由+4cats+於+16-1-8+22:22+編輯+\

原帖由 4cats 於 16-01-08 發表
你真是偉大媽媽,我就冇本事出卷比阿仔,唯有提下佢温書,他說溫完便信佢温完,傾下其他野、拿杯水比佢……究竟他温得熟吾熟就吾知喇……但我發覺一樣野就是……如果他自己一個在家温,就會好心散,但和同學一齊温,佢就好專心,仲話隔離枱的同學顧住玩好吾啱。 你囡囡會否喜歡與成績好、乖巧的同學一齊温習,有伴、有良性競爭、可能有幫助……加油

回覆:TEMPO123 的帖子

就係咁嘞!回想起自己細個時呢個階段都有反叛,仲成日駁父母咀兼煲電話粥!我回想起自己大約F4, F5時先生性返,適體諒父母親!我諗就係每個人成長中各階段嘅變化嚟!事實上青春期嘅細路都幾難攪!我囡仲剛剛駁咀駁得好應!佢讀1A 校,上年guide 下佢溫書成績都幾好!今年佢唔願,我惟有放手佢自己溫,睇下到時成績係點!佢自己調節adjust嘞!畢竟佢係F2嘞!考試模式佢都摸索倒嘞!我咪順便透下囉!如考得吾好,佢就自己想辦法追嘞!所以樓主嗰女都可能自己心中有把尺!

撫心自問,我們教中學生如何溫書是落力有餘,功力不足。

孩子長大了,要在學習過程中,需要孕育自己的一套溫書方法。見佢有溫,在旁鼓勵。見佢無溫,提下佢。佢話溫左,信唔信都改變唔到乜野,索性信佢啦!

我都有print定一套套passpaper比阿女參考,佢自己決定有無幫助,有無時間做。我的良好意願,不代表對她有實質成效。

引用:+本帖最後由+annie40+於+16-1-9+12:23+編輯

原帖由 annie40 於 16-01-09 發表

撫心自問,我們教中學生如何溫書是落力有餘,功力不足。
讚同

尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講下,我問佢唔溫書係因為相信自己唔溫都有好成績,定係唔介意考得唔好?

佢諗左一陣,答我:「兩樣都唔係,我只係懶,唔想郁。」

我終於明白佢的思維,即係話佢只顧眼前享樂,未諗到或者唔想諗後果。

我冇再提溫習問題,同佢約法三章,講清楚我既底線。我話係一般情況底下,除非有特別原因,例如身體不適之類,否則我唔接受成績表有唔合格。

我話如果成績唔達標,我會罰佢新年假期唔可以約同學出街,佢諗左一陣,話好。跟手佢話如果達標又點?我問佢有乜建議,佢話想要新iphone,我話ok,但我話合格係學生本份,冇理由盡本份都有獎勵,正如我做媽媽煮飯俾佢食係本份,冇理由要佢獎勵我。於是佢同意有一半科目有A,沒有不合格就可以有新電話。

既然已make a deal,我唔會再提佢溫習,由佢自己處理。

希望我呢個方法行得通。我明白呢個係長期作戰,我會鼓勵自己。

raven  肯協議都0K1  發表於 16-1-9 14:00
annie40  這些計劃和準則是大家協議的,成功機會大。  發表於 16-1-9 13:27

其實妳已經處理得很好,一切講清講楚,孩子有guideline,有妥協,中間時段妳又協調提醒,一定work 的。佢地系高大左,其實仲系好細個。

我覺得出卷比佢做無咩問題喎!睇佢㸃答可以順便敎埋答題技巧,中學答題方式都唔同咗!阿仔學校都特別舉行講座介紹試卷形式,得分準則俾家長!
自己敎,出去補習邊有老師咁細心!
我自己全部雜科都出題俾佢做,小五就係咁所以做慣咗,而且佢見我睇書同note打卷俾佢都唔易,
考佢時又好記性過佢,challenge 唔到我,所以都係乖乖地做!

回覆:4cats 的帖子

考完試後要試試你這方法

引用:尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講

原帖由 4cats 於 16-01-09 發表
尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講下,我問佢唔溫書係因為相信自己唔溫都有好成績,定係唔介意考得 ...
”只係懶,唔想郁”(我有一個中二嘅囡)如果我囡咁同我講,我會覺得佢嘅意思係:我覺得我自己已經有足夠能力,可以有資格懶。如果我係你,我會摸下佢個頭,笑下就行開。
其實,之後佢make a deal 亦反証佢非常有信心赢你,佢係唔係得,我都唔知,不過,我覺得你唔洗太擔心,到出左成績表先再算啦。
小朋友大啦,無論你對佢有無信心,佢都要對自己嘅行為負責任。可能到時有驚喜呢!

引用:就係咁嘞!回想起自己細個時呢個階段都有反

原帖由 NurseSally 於 16-01-09 發表
就係咁嘞!回想起自己細個時呢個階段都有反叛,仲成日駁父母咀兼煲電話粥!我回想起自己大約F4, F5時先生性 ...
小學乃成長重要時間!品德, 價值觀, 紀律的決定性時刻!

我仔仔考試前都毛温書, 但又keep到top5,  我5理巨, 由得佢hea,  等巨抄下車,
‹ 上一主題|下一主題