用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月出世做大仔, 可以嗎 ?
樓主: 愛德華一世
go

10月出世做大仔, 可以嗎 ? [複製鏈接]

引用:Quote:busydaddy+發表於+16-1-7+15:01+有幼

原帖由 siumak 於 16-01-07 發表
我又覺得稱不上Cut Off﹐不過佢地會先 In 1-8 月出世果批先﹐
然後先至到 9-12月出世果批。
有幼稚園是完全不收form的

多謝各位意見, 我會好好考慮, thx

siumak 發表於 16-1-7 15:06
9-12月小朋友做大B即係遲一年才跟之後果年的1-8月一齊開學喎﹐你諗下如果今年的9、10月同下年的8月同班﹐
...

不明白你所意
同年1月和同年12月比不會覺得太大

上一年9月和下一年8月比就變得太大

這是一個迷思呀

政府有了這一個buffer age range 比超細B早入學

但同樣有很多傳統名校不跟

但一個小朋友只可入讀一所學校,學校就是一個小社會, 當你讀個間就會跟番間學校的政策,當個個都係咁就不會有問題

至於家長替9至12月出生的小朋友選那一類age range 學校係各家長的選擇

政府本來原意係提供一個flexibility 而不是一個frame  框死自己

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-1-6+21:51+9-12月B

原帖由 siumak 於 16-01-07 發表
9-12月小朋友做大B即係遲一年才跟之後果年的1-8月一齊開學喎﹐你諗下如果今年的9、10月同下年的8月同班﹐
...
「咁都唔算太大嗎?? 」是家長的選擇吧!可以跟or唔跟教育局的指引及發展報告。其實9-12月B做大or做細,年年在EK都有正反支持。除咗家長決定小朋友做大or做細,其實好多時都由學校決定吧!學校收做大就大,做細就繼續做細。學校俾得offer你,或多或少就係覺得你小朋友適合喺佢哋學校做大Bor做細B。

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

今年大囡有龍校K1 offer...眼見同group有12年10月同13年10月....相差一年...就覺得相差太大嘞!咁當然做大B定細B...係父母既選擇

回覆:Yeahly_ly 的帖子

其實有乜問題?就算同班都有1月同11/12月相差啦。最重要係自己點諗者,過到自己個關就得。同埋當初你報龍校原因係咩先,最重要係小朋友愉快學習

回覆:Taiso78 的帖子

其實好睇小朋友能力同成熟程度。有好學校收又跟得上我覺得就ok。想當年我係年尾細b.  的確冇名校收,果時係見到唔見我。因為冇讀名幼名小,阿媽又冇乜要求,讀書輕鬆又開心。幼稚園同小學成績好,然後中學考入名校,諗番轉頭都幾happy.

siumak 發表於 16-1-7 15:06
...
反而我覺得細B上K1時好BB

引用:Quote:原帖由+siumak+於+16-01-07+發表我又

原帖由 busydaddy 於 16-01-07 發表
有幼稚園是完全不收form的
有!我好多間連報都無得報。

fabsum 發表於 16-1-7 14:16
根據教育局指引及發展報告做超大B個批其實係適齡入學相反超細B入學係buffer ,早入學
原來係咁...THANKS~

引用:+本帖最後由+fabsum+於+16-1-7+15:39+編輯+

引用:Quote:原帖由+fabsum+於+16-01-07+發表本帖

原帖由 auntie7 於 16-01-08 發表
講得好好!
我仔仔12年10月,打算重讀K1(已有offer),因為佢而家相比其他同學感覺BB啲,自信心唔夠,所以先打算重讀,我又無諗過之後可能喺班入面係超大B呢個問題。對將來小學入學會有影響嗎?

簽名被屏蔽

其實唔係咁絕對﹐
不過... 其實同年9月10月點解唔同同年1-8月果D一齊讀在先﹐
小朋友個個不同﹐
有人快有人慢﹐
未試過就將佢主力同細一年的小朋友一齊讀﹐
有D不解姐。

放眼遠D,將來工作如果2個同年一個1月出生,一個12月出生,請邊個?

已經無關係啦! 最緊要有心儀學生收,那管小朋友是大b細b呢?

只係9-12月bb 有多一個機會去選擇邊一個EDUCATION YEAR 入讀。

引用:好搞笑,12年10月對比13年10月出世的B就好

原帖由 puichingforsure 於 16-01-08 發表
好搞笑,12年10月對比13年10月出世的B就好大,所以12年嗰位不適合遲一年讀書,咁13年1月對比13年12月其實都 ...
我第二個係一月大B。我老公成日都話想佢早啲返學。佢話覺得兩歲八個月先上N實在太淺了:;pppp: 其實我覺得返學都係想有啲群體生活,知識嗰方面我又不是太擔心,屋企可以教。所以我個細b都冇諗住俾佢重讀

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

其實只是人為分界令自己唔開心吧

以前無N班無名幼,小孩未到中小學不用競賽,分別不大

而家由N開始,二歲人仔,再扣除頭半年大部份睡覺的階段,在見N班時年頭年尾相差有三倍活動時間,才引伸出這樣多迷思吧

引用:今年大囡有龍校K1+offer...眼見同group有12

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-07 發表
今年大囡有龍校K1 offer...眼見同group有12年10月同13年10月....相差一年...就覺得相差太大嘞!咁當然做大B ...
係,我小朋友讀龍幼,佢嗰班由9月超大B至10月細B都有,相差>1年㗎。不過,由於學校唔俾11月12月小朋友以細B身份報名,所以班中好多好多11月&12月超大B。而9月超大B比較少,但10月超大B亦好多,我女嗰班(K1時)有大約5位10月超大B!至於9月細B&10月細B就各一位咋!所以9-12月B喺龍幼真係相當普遍。而且9-12月超大B小朋友,同學之間只相差一兩個月月齡,咁多陪你,無須擔心。學校收得你,就係覺得你合適在該校做超大B或細B。

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-07+發表

原帖由 tam_bb 於 16-01-08 發表
係,我小朋友讀龍幼,佢嗰班由9月超大B至10月細B都有,相差>1年㗎。不過,由於學校唔俾11月12月小朋友以細 ...
Typo: 應該係「咁多人陪你」

yellowbena0308 發表於 16-1-8 02:03
我仔仔12年10月,打算重讀K1(已有offer),因為佢而家相比其他同學感覺BB啲,自信心唔夠,所以先打算重讀, ...

我大仔都係12年10月! 而家已讀緊K1, 又係有其他OFFER, 都諗緊比唔比佢重讀K1.

我傾向重讀, 主要覺得佢小肌肉未夠力, 唔想佢咁快寫字, 同埋驚升小一時龍年太大競爭
‹ 上一主題|下一主題