用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位是否都會陪仔囡去英國開學?
樓主: rba93
go

各位是否都會陪仔囡去英國開學? [複製鏈接]

回覆 rba93 的帖子

雖然學校有提供被心,但我都係全部自帶過去的,我見多數同學都係自己帶,少部份用學校的。

我帶咗兩套給他替換,因為學校每逢星期五洗一次被

回覆 Mapleac 的帖子

我地就星期尾可入學校見他

rba93 發表於 15-10-30 15:49
請問床單、枕頭、被是否要自己帶去
唔駛咁煩惱,細路夠獨立,或者學校距離Coach站唔太遠,都可以自己去,又或者開學前認識到同校的香港同學,試下可否同佢地一齊去。
另外唔駛擔心漏買床單、枕頭、被等,因為英國好多地方有得賣,亦可以網上買叫公司直接送去宿舍,最快只要一兩天時間,價錢平貴都有,好多時甚至會比香港便宜。

引用:我帶咗兩套給他替換,因為學校每逢星期五洗

原帖由 Sheep006 於 15-10-30 發表
我帶咗兩套給他替換,因為學校每逢星期五洗一次被
是不是連被芯都要兩套?定還是床單+枕袋先兩套?

引用:回覆+Mapleac+的帖子 我地就星期尾可入學

原帖由 Sheep006 於 15-10-30 發表
回覆 Mapleac 的帖子

我地就星期尾可入學校見他
你當時有無同學校預先單聲你會星期尾入學校找亞仔/女?

rba93 發表於 15-10-30 15:49
請問床單、枕頭、被是否要自己帶去
唔好意思,我是想問學校有冇供應,和有冇仔囡是冇買,而用學校個啲,質素又如何

rba93 發表於 15-10-30 23:43
唔好意思,我是想問學校有冇供應,和有冇仔囡是冇買,而用學校個啲,質素又如何 ...

我女學校有床單,枕頭,枕裝供應...質素唔錯,不過係白色

我女帶左一張床單,兩隻枕頭(佢要3隻枕頭訓覺)...枕袋, 2個被袋 ... 學校會幫手洗

但係衫就要自己洗

rba93 發表於 15-10-30 23:43
唔好意思,我是想問學校有冇供應,和有冇仔囡是冇買,而用學校個啲,質素又如何 ...

我冇同個仔開學(Y10),一來佢話唔駛,因佢一年前都是自己一個參加學聯的英國summer course, 佢有信心自己攪掂,二來我又覺得同佢開學無乜好做,所以就慳番一張機票。不過學校有安排機場接機,而且去之前又好彩䛊到一個師兄同佢一班機,有個接應。

回覆 rba93 的帖子

個仔帶咗枕頭丶2套床單丶被袋替換,被芯是用學校的。不過我同佢講過如果學校提的被芯唔夠好,可以自己上網訂,不過佢話學校提供的都OK,又慳番

醒目開學勳章

如果係boarding school, 學校都會有安排去機場接送學生, 但必需事前通知學校航班資料, 哩啲第一次可以叫agent同學校安排, 我自己會為小朋友安排2套床單, 被套, 枕頭套, 喺香港洗好帶過去, 被芯喺英國買, 好方便, M&S, Tesco周圍都係, 總有一間喺學校附近, 如果可以, 陪孩子開學, 留多一, 兩日, 睇下有咩要為佢補充。
[img][/img]

醒目開學勳章

學校會預早通知單人床的尺寸嗎?

回覆:各位是否都會陪仔囡去英國開學?

我女學校有被和床鋪供應,但床單我覺得用自己好d,所以有比2套佢帶去,到校時見有些家長即刻落返town買,好狼狽咁,仲有要帶衣架

引用:學校會預早通知單人床的尺寸嗎?

原帖由 3b 於 15-11-03 發表
學校會預早通知單人床的尺寸嗎?
多數單人床舖都岩不過,你驚最好問學校

我是否可以在ebay訂貨,學校會幫我們收貨嗎?

引用:我是否可以在ebay訂貨,學校會幫我們收貨嗎

原帖由 rba93 於 15-11-03 發表
我是否可以在ebay訂貨,學校會幫我們收貨嗎?
可以問下學校可否代收!一般冇問題,不過,你咪冇得洗下佢先用lor

最主要都係枕頭,帶去比較麻煩,其他床笠,床單和枕袋,就比較易帶

引用:最主要都係枕頭,帶去比較麻煩,其他床笠,

原帖由 rba93 於 15-11-03 發表
最主要都係枕頭,帶去比較麻煩,其他床笠,床單和枕袋,就比較易帶
枕頭我用真空袋帶佢用開嗰個,怕佢訓5好

醒目開學勳章

rba93 發表於 15-11-3 12:03
我pillow n duvet 都喺嗰度買,床冚和被套枕頭套就自己帶,可以喺香港洗咗先,又不太佔行李箱
[img][/img]

我都係咁諗,而在eBay 訂野都好方便,因我們都有訂開,只是唔知學校幫唔幫手收啫
‹ 上一主題|下一主題