用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手: 小學和幼稚園關系一問
樓主: swing1122
go

新手: 小學和幼稚園關系一問 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

http://www.stcatherines.edu.hk/big5/admission.html

jlbb1  辦學校真係架  發表於 15-9-15 11:11
little_yolky  人工都未有加咁快  發表於 15-9-15 09:57
hkpapa852  噢! 又加價了   發表於 15-9-15 09:43

引用:Quote:MELODY430+發表於+15-9-15+08:45+有

原帖由 little_yolky 於 15-09-15 發表
我堅信學校學既嘢, 唔及家中學既嘢。所以, 名幼俾咗4仟都仲係要進補(我D親戚全部名幼都仍要進補)。既然係咁 ...
你講得啱,我朋友d仔女,讀York讀根德園都一樣出外進補,可以話進唔進補睇父母要求,但到時眼見個個都補,自己咪一樣會做,同埋我朋友話讀自己讀得名幼,就唔係target d普通津小,話如果唔係到時點夠爭

回覆:新手: 小學和幼稚園關系一問

另一個朋友仔仔讀York,佢當然有進補,K2時數學都已經識哂進位加減,當然英文咯咯聲啦,再又學呢樣個樣,今年K3,暫時聽講話去考CKY,其他都無特別問

ckh311 發表於 15-9-15 09:53
你講得啱,我朋友d仔女,讀York讀根德園都一樣出外進補,可以話進唔進補睇父母要求,但到時眼見個個都補, ...
另外, 咁貴既名幼一般都好學術。咁即係小朋友6歲前响屋企又學術, 返屋企又學術.............。

其實, 除咗之外, 搵間愛心學券幼稚園, 幫手教下自律自理, 返到屋企可以輕鬆一D。我見以前有位JM好好心機, 响屋企每日教小小中英數常天文地理, 因為1:1, 點都好過幼稚園1:1X, 小朋友最後好叻, 好多offer。最勁係果位仲要唔係FTM。

所以結論係如果老師好, 1:1點都好過補習班。

引用:Quote:MELODY430+發表於+15-9-15+08:45+有

原帖由 little_yolky 於 15-09-15 發表
我堅信學校學既嘢, 唔及家中學既嘢。所以, 名幼俾咗4仟都仲係要進補(我D親戚全部名幼都仍要進補)。既然係咁 ...
你講得啱,但大前題係父母其中一個要full time mom/ba 先得。

就算係名幼,加課餘去補呢樣補果樣,都未必考到或叩到心儀學校,畢竟競爭大,亦有運氣成份。

ggsbb 發表於 15-9-15 10:06
你講得啱,但大前題係父母其中一個要full time mom/ba 先得。
唔係呀, 果位JM係要返工的。咁先堅。

佢話自小朋友好細好細個(我唔記得幾細)就每日同佢讀中文、英文、時事常識天文地理、數學等等, 加埋每日唔係好耐, 大概兩個鐘咁上下, 持續做咗好幾年, 個細路考小學節節勝利。睇位JM文筆, 我又深信個媽咪平日好有教養, 咁位細路按道理都應該好有禮貌。

引用:Quote:ggsbb+發表於+15-9-15+10:06+你講得

唔係呀, 果位JM係要返工的。咁先堅。

佢話自小朋友好細好細個(我唔記得幾細)就每日同佢讀中文、英 ...
每日兩個鐘,其實都算好耐…

B.B.BaBa 發表於 15-9-15 12:07
每日兩個鐘,其實都算好耐…
果位媽媽真係好堅持。

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+15-9-15+12:07+每日

果位媽媽真係好堅持。
係超堅👍,差不多等如返咗半日幼稚園咁濟

ckh311 發表於 15-9-15 12:20
係超堅👍,差不多等如返咗半日幼稚園咁濟
個細路好似係半日幼稚園的, 即另加私補兩個鐘。

又一事實證明, 家庭教育重要過學校教育

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-15+12:20+係超堅

個細路好似係半日幼稚園的, 即另加私補兩個鐘。
其實學校同屋企雙管齊下,而小朋友又肯受教就真係好似你講個位jm咁成功,其實要加上呢位媽媽唔懶惰唔偷懶先得,自問自己好難做到

ckh311 發表於 15-9-15 12:30
其實學校同屋企雙管齊下,而小朋友又肯受教就真係好似你講個位jm咁成功,其實要加上呢位媽媽唔懶惰唔偷懶先 ...
係呀, 我都有做架, 不過無持之以恒之嘛, 所以人哋有幾個offer, 我兩個女都只得一個offer囉

target4  邊有甘多時間?  發表於 3 分鐘前

返半日幼稚園, 下午仲有好多時間的。

target4  我都知, 你都要你及小朋友有甘多時間才可以....  發表於 34 秒前

我哋做唔到, 但有人做到, 即係我哋無安排好。

回覆 little_yolky 的帖子

世事那可以全部安排好.....
日日番工, 工人帶, 自己那有這麼多時間自己操....

little_yolky  睇完佢,覺得自己好無用  發表於 15-9-15 14:32

不過, 如果小朋友可以操, 又有什麼英文班可以介紹?

target4 發表於 15-9-15 12:50
回覆 little_yolky 的帖子

世事那可以全部安排好.....
我都好驚訝果位媽媽咁好耐性, 佢似乎唔係操, 係閱讀, 培養好強既中英閱讀能力。如我無mix up唔同既JM, 佢仲會帶小朋友出外探索中學習。有D媽媽真係好強大。

自問放工返到屋企都得番半條人命, 仲有兩隻馬騮, 所以每日只可以睇中文書, 英數常都無, 所以我阿女得中文好少少
‹ 上一主題|下一主題